Piletina u kajgani

0
609
Ilustracija / Foto: unsplash.com

Evo jedan recept za jelo koje sam volela da spremim kad odem na selo.

Sastojci:

1 pile srednje veličine
2 veća paradjza
2 veće paprike babure
2 veće glavice crvenog luka
nekoliko komada šargarepe, koren peršuna, list peršuna (sitno iseckan a može i suvi 1 supenu kašiku da potresete na kraju pre posluženja),
alejeva paprika po ukusu, začini po izboru, so, biber i začin C po ukusu,
2 supene kašike masti ili 1. dcl. ulja, 0,5 litra čiste vruće supe.
4-5 kom. jaja + 250-300 grama mladog kajmaka

Priprema:

– Pile dobro očistiti, iseći na približno jednake komade, (ako koljete domaće pile, nogice, vrat i krilca skuvati sa povrćem da napravite supu), luk iseći na kockice, povrće takođe iseći na veće kockice.

– U veću dublju šerpu stavite mast ili ulje, malo posolite, kad se ulje zagreje stavite luk i malkice ga pošećerite da bude mek kristalan, pržite dok luk ne omekša.

– Dodajte komade piletine i popržite sa obe strane konstantno mešajući da ne prigori, malo podlivajte vrućom čistom supom.

– Kad se meso poprži dodajte povrće i pržite mešajući još oko 35 do 40 minuta na srednjoj temperaturi povremeno podlivajte čistom supom.

– U posudi umutite jaja sa kajmakom po potrebi malkice posoliti. Zalivajte meso i povrće kajganom stalno mešajuci da se sve dobro sjedini i pržite oko 10 minuta.

– Sklonite sa šporeta, poklopite jedno 10 do 15 minuta pre posluženja da se malo prohladi.
Uz ovo jelo poslužite tople seljačke projice ili domaći hleb, zelenu salatu.

Količina je dovoljna za 4 osobe.

Prijatno!

V. Kosovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime