Pismo javnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu

2
1145

BEOGRAD

Otvoreno pismo građankama i građanima Srbije povodom promocije nasilja od strane vršilaca vlasti Republike Srbije

Poštovane građanke i građani Srbije,

Šest meseci od početka građanskog bunta i dalje ne znamo gde su granice nasilnog ponašanja nosilaca vlasti. Poslednjih meseci vlast je svojom izrazito agresivnom i netrpeljivom retorikom inspirisala (a možda čak i direktno organizovala) fizičke napade na neistomišljenike u nekoliko gradova Srbije, od kojih se najdrastačniji desio u Novom Sadu, kada su prebijena tri studenta. Predvodnik ovog talasa nasilja je sam predsednik Republike Srbije koji je u četvrtak, nezadovoljan njihovim političkim delovanjem, pozvao tri opoziciona lidera i našeg kolegu, docenta Jova Bakića, na fizički obračun.

Kako predsednik diše, tako tužilaštvo i policija misle – već sutradan su policijski inspektori uručili kolegi Bakiću poziv za saslušanje u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to bez prethodno pribavljene saglasnosti dekana, čime su pripadnici MUP-a
grubo prekršili Zakon o visokom obrazovanju, član 8 koji glasi: „Prostor visokoškolske ustanove nepovrediv je i u njega ne mogu ulaziti pripadnici organa nadležnog za unutrašnje poslove bez dozvole nadležnog organa te ustanove, osim u slučaju ugrožavanja opšte
sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine.”

Da li policija ili tužilaštvo poseduju operativne podatke da docent Bakić potpada pod slučaj „ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine” ili pretpostavljaju da postoji sumnja da se Bakić ne bi odazvao na poziv za razgovor u
svojstvu građanina (ZKP, čl. 282, st. 1, tačka 2), pa je zato prekršena autonomija Univerziteta? Ukoliko se radi o poslednje dve pretpostavke, policija bi morala imati pisane naredbe nadležnog tužioca za ovakvo postupanje policijskih službenika.

Zahtevamo od MUP-a da kopije svih navedenih službenih spisa bez odlaganja dostavi docentu Bakiću, kako bi pre svega on, ali i javnost, bili uvereni da se policija ne koristi kao sredstvo zastrašivanja pojedinaca, već da deluje isključivo u skladu sa zakonima Republike
Srbije.

Da Vas podsetimo:  Sada i zvanično! COVID izjednačen sa običnim gripom – Tri godine svesno lagali ceo svet

Ukoliko takvih naredbi nije bilo, zahtevamo da odgovorni za povredu prostora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odgovaraju pred nadležnim organima.

Pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Izvor: jugpress.com

2 KOMENTARA

  1. “………grubo prekršili zakon o visokom obrazovanju, član 8………….”
    Pa godinama se krši USTAV SRBIJE, na očigled svih gradjana , drzavljana i Nacije……… pa nitko dobronamjeran nije u stanju da bilo šta učini…………… …………?????!!!!???

  2. O postovanju zakona na Univerzitetu mozemo polemisati. Pod koji zakon ili moralnu normu stavljamo plagijate. U istu ravan je i mentor i komisija i dekan i naravno onaj koji je napisao plagijat. SRAMOTA niko iz ove ravni nije odgovarao za ucinjeno delo iako postoji materijalni dokaz i potpisi. Niko nije kao posledicu imao ni kijavicu. Mi cemo da diskutujemo povodom OTVORENOG PISMA O AUTONOMIJI UNIVERZITETA I STO SE POZIVAR NIJE JAVIO DEKANU.
    Ovo otvoreno pismo je po onoj narodnoj ,,baba se ceslja a selo gori,,. DOSTA MI JE NAZOVI DEMOKRATIJE, bolje bi bilo da sredite dragi profesori situaciju na filozofskom fakultetu. Krajnje je vreme za sredjivanje ili cekate da vam dodje ,,sumar,, i sve vas po zasluzi izbaci i stavi tamo gde vam je mesto.NEDORASLI DERANI i INFANTILNI UMISLJENI NAZOVI NAUCNICI. SRAMOTA,SRAMOTA ako uopste znate i osecate sta je to…To je prva lekcija koju treba da ucite studente i to one koji nisu poneli takvo vaspitanje iz svoje kuce. VI TREBA DA STE PRIMER..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime