Dečak i devojčica u Knezu sa transparentima protiv rijalitija

2
1659

Fotografija na kojoj devojčica i dečak poziraju u Knez Mihailovoj s transparentima „U ime kulture“ postaje viral na društvenim mrežama i najavljuje veliku akciju.

„Rijaliti cenzure u ime kulture“ – piše na transparentu koji drži devojčica, možda i nesvesna šta poručuje. Nešto stariji dečak pored nje, ipak, deluje kao da dobro zna za šta se bori. Na njegovom transparentu stoji: „Nadjačaj buke rijaliti bruke“.

Naravno da su ih roditelji stavili u prvi plan, roditelji koji ne znaju kako drugačije svoju decu da zaštite od uticaja rijaliti programa u vremenu u kojem se većina razgovora na tu temu svede na: „Ok, grozno je, strašno je, ponižavajuće je, vulgarno je, ali masa se loži na to, a tebe niko ne tera da gledaš“.

Kako njima objasniti da je to nešto grozno, strašno, ponižavajuće, vulgarno – ako se to pušta na svakom kanalu; ako o tome pričaju drugarice iz razreda; ako na programu nema zapravo ništa drugo sa čim bi se moglo uporediti.

„Za koga sve ovo radimo? Za njih! Mi smo se gradili uz dečije emisije, nećemo dopustiti da oni odrastaju uz rijaliti!“, stoji uz fotografiju „U ime kulture“, inicijative protiv rijaliti programa.

Fotografija je nastala pre nekoliko dana, kad je u centru Beograda, ispred REM-a, održan je performans aktivista građanskih udruženja koji zahtevaju da se ograniči emitovanje rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Da Vas podsetimo:  SNS bi u koaliciju sa "Mi – glas iz naroda", ali ucene ne prihvata

Učesnici performansa izneli su ispred Regulatorne agencije za elektronske medije stare televizore, fotografije šokantnih scena prikazanih u rijalitiju, natpis „Neću rijaliti, hoću kulturu“, „Gde su crtaći“, ali i ogledalo na kojem je pisalo – „pogledaj u oči onoga ko je kriv“.

– Mi ne tražimo zabranu, to ne bi ni bilo ustavno, ali smatramo da je postojeći način prikazivanja najpre skandalozan, a zatim, njime se već krši postojeći zakon. Mi smo više puta podnosili prijave REM-u koji nije reagovao, a sada je jednu od njih i odbacio. Tražili smo da se utvrdi promovisanje nasilja, i kao dokaz dostavili snimak sa sajta YouTube, iz rijalitija u koji je ušao naoružani učesnik i pretio učesnici pištoljem. Prijava je odbačena uz obrazloženje da REM nije nadležan da ocenjuje snimke sa sajta YouTube – rekao je za MONDO Savo Manojlović, organizator performansa.

Paralelno, započeto je skupljanje potpisa podrške u borbi protiv rijalitija i za 23. jun najavljen zvanični početak inicijative.

Ana Kalaba
Izvor: Noizz.rs

 

PODELI
Prethodni tekstČekajući „bujicu“
Sledeći tekstTeritorije

2 KOMENTARA

  1. Sigurno da postoji jednostavan nacin da se ,,utihne,, i oporezuje shund (kich). Kada ce to da uradi REM?

    Kada se bude manje patoloski lagalo (a to rade vodeci svetski politicari, javne licnosti, bez obraza i srama, bez ikakvih posledica . SVESNO) i kada se izleci metastazirana zapadna civilizacija……

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime