Pomirenje Rusije i Turske: Kreće Južni tok 2

0
899

206606Vidljiv napredak u normalizaciji odnosa između Rusije i Turske otvara prostor da ponovo bude aktiviran plan o izgradnji gasovoda „Južni tok 2”, koji bi, preko teritorije Turske, dopremao gas iz Rusije u Evropu.

Srbija treba snažno i aktivno da podrži obnovu projekta gasovoda Južni tok-2 i da sa svoje strane, i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, učini sve da on bude realizovan. To je zajednički interes Srbije i čitave Evrope, istakao je Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije (SNP).

On je dodao da najavljeni sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana predstavlja „važan korak u pravcu pune normalizacije odnosa između Rusije i Turske“.

„Sled dramatičnih događaja u Turskoj pokazuje kako pojedinim centrima moći u svetu ne odgovaraju bliski odnosi Moskve i Ankare, uz strateško partnerstvo koje podrazumeva i obnovu izgradnje gasovoda Južni tok-2“, objasnio je Popović.

Predsednik SNP je naglasio da ni Turska ni Srbija, kao ni zemlje EU „ne žele da se odreknu strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom iz prostog razloga, jer je Rusija jedini realan i siguran izvor gasa za potrošače u Evropi“.

„Građani Turske, Srbije i EU su se u proteklom periodu naslušali raznih nerealnih obećanja o Nabuku, Južnom koridoru i drugim gasnim projektima iza kojih su stajale pojedine zapadne zemlje, ali se pokazalo da je najava izgradnje tih gasovoda služila samo da bi se sprečila strateška energetska saradnja sa Rusijom“, rekao je Popović.

On je objasnio da su očekivanja Srbije i zemalja centralne Evrope usmerena na obnavljanje Južnog toka-2, „jer samo u okviru tog gasovoda Srbija i zemlje centralne Evrope mogu da obezbede sigurno snabdevanje gasom i neophodnu energetsku bezbednost za svoje građane i privredu“.

„A energetska bezbednost naše zemlje spada u sam vrh prioriteta nacionalne bezbednosti i zaštite državnih interesa“, zaključio je Popović.

Da Vas podsetimo:  Van vidokruga turista

(izjava Nenada Popovića, predsednika Srpske narodne partije)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime