Ponovo stopiran tender EPS-a za softver koji obračunava potrošnju

0
1293

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki naložila je EPS-u da izmeni tendersku dokumentaciju, čime je ponišen još jedan postupak nabavke jedinstvenog softvera za obračun i naplatu električne energije.

epsOgraničavanje kokurencije uslovima tendera, ali i navodi da EPS plaća novi softver skoro sedam puta više nego što su koštali postojeći neki su od prigovora koje su dve kompanije uključene u postupak nabavke podnele Komisiji za zaštitu prava ponuđača. Isti tender u celosti je poništen i 2014.

U jeku afere s uvećanim iznosima na računima za struju EPS je raspisao tender za uvođenje jedinstvenog softvera za obračun i naplatu električne energije. Već drugi put zbog sporne tenderske dokumentacije ova nabavka je stopirana, iako u EPS-u za Insajder navode da bi takav softver pružio bolji kvalitet usluga i veću efikasnosti obračuna potrošnje struje.

Zbog propisanih tenderskih uslova kompanije Digit i Indra podnele su zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. Odlukom Komisije usvojeni su neki od prigovora, zbog čega je EPS-u naloženo da izmeni delove tenderske dokumentacije i ovim firmama na ime troškova isplati oko 4.000 evra.

Komisija za zaštitu prava je usvojila prigovore koji se odnose na kršenje Zakona o javnim nabavkama zbog određivanja roka za podnošenje prijava kraćeg od roka propisanog zakonom.

Takođe je osporen i zahtev EPS-a da ponuđači imaju iskustvo kreiranja softvera za firme s najmanje 2.000 zaposlenih. Prema istraživanju Insajdera, ovakvi zahtevi u tenderskoj dokumentaciji se obično navode zbog određene kompanije, što na kraju rezultira nameštenim tenderom.

U ovom slučaju, Komisija je, međutim, usvojila prigovor da taj uslov nije u logičkoj vezi s predmetom nabavke, odnosno da je za rad softvera bitan broj potrošača čiju potrošnju treba da obračuna, a ne broj radnika EPS-a.

Da Vas podsetimo:  Frilenseri zahtevaju od Vlade da povuče svoj predlog

Komisija je kao nezakonit ocenila i zahtev EPS-a da ponuđači moraju imati iskustvo na uvođenju informacionih rešenja za obračun električne energije na teritoriji Srbije. Takvim zahtevom onemogućeno je učešće na tenderu firmama koje su razvile i održavale rešenja koja funkcionišu na globalnom tržištu.

Cena softvera sedam puta veća?

U rešenju o podnetim prigovorima u koje je Insajder imao uvid navodi se još nekoliko spornih tačaka na koje su ponuđači ukazali. Te prigovore je Komisija ocenila kao neosnovane.

Kompanija Digit, čiji softver za obračun potrošnje električne energije već koriste ogranci EPS-a u Kraljevu i Kragujevcu, navela je, između ostalog, da je EPS za novi softver spreman da plati skoro sedam puta veću cenu od cene po kojoj su nabavljeni softveri koji se sada koriste. Kako navode, upoznati su da je u prethodnom periodu cena nabavljenog softvera za obračun struje 3,5 miliona mernih mesta bila jedan evro po mernom mestu. Po toj računici, softveri koji se sada koriste koštali su 3,5 miliona evra, dok bi novo softversko rešenje EPS platio 27 miliona evra.

Tu razliku u ceni EPS je, odgovarajući na prigovor, obrazložio navodima da su softveri koji se sada koriste davno nabavljeni, pa njihove cene nisu uporedive. Komisija za zaštitu prava ponuđača je takvo obrazloženje EPS-a prihvatila.

Komisija je odbila i prigovore na propisane finansijske kapacitete kompanija koje mogu da konkurišu za ovaj posao. Tenderom je propisano da ponuđači u poslednje tri godine moraju imati poslovni prihod od najmanje 16 miliona evra, tako da taj prihod po godini iznosi minimum tri miliona evra, ali i da barem u jednoj godini bude veći od 10 miliona evra. Na ovaj način onemogućeno je da u nabavci učestvuju kompanije s bilo kojom drugom kombinacijom ostvarenih godišnjih prihoda, čak i kada oni u zbiru za tri godine daju traženi iznos. Komisija nije prihvatila primedbu da je takav uslov tendera diskriminušuć uz obrazloženje da EPS po zakonu ima mogućnost da na ovaj način definiše uslove.

Da Vas podsetimo:  ŠTRAJK! „PUPS je kriv za stanje u Pošti, ništa se ne menja“- kažu radnici

Na osnovu dosad javno objavljene dokumentacije o ovoj nabavci poznato je samo koje su firme kao zainteresovani ponuđači podnele prigovore, ali ne i koje su se takođe prijavile na tender.

Prema istraživanju Insajdera, od kompanija koje su dosad bile angažovane na primeni ili održavanju informacionih sistema za obračun električne energije u EPS-u navedeni uslov o finansijskom kapacitetu ispunjava jedino firma Prointer.

U EPS-u je trenutno u upotrebi nekoliko različitih softvera, za čije uvođenje i održavanje su bile angažovane različite privatne kompanije. Među njima su DIGIT d.o.o, SB SOFT, Soneco, Energosoft i Prointer.

Direktor kompanije Energosoft je Slobodan Kvrgić, ujedno vlasnik Prointera.

Istraživanje o poslovanju kompanije Prointer, koja je u prethodne tri godine dobila od državnih organa i javnih preduzeća na stotine milionskih ugovora, Insajder.net je objavio u tekstu WIN Win, Alti, Prointer u rukama jednog čoveka.

Šira javnost prvi put je saznala za Prointer sredinom 2015, upravo nakon sporne javne nabavke informacionog sistema za potrebe Elektroprivrede Srbije. Prema pisanju Blica, EPS je tada od Prointera kupio softver koji je plaćen sedam miliona evra, a nikada nije primenjen, zbog nekompatibilnosti s postojećim sistemima.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime