Poruka akademika Bećkovića predsedniku SANU Kostiću

1
556

SANU ne sme da ćuti i javnost ostavi bez jasnog i nedvosmislenog odgovora o Kosovu i Metohiji

Akademik Matija Bećković objavio je video-poruku u kojoj kaže da SANU treba da saopšti svoj stav o najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji.

Vitraži na zgradi SANU

Poziv Akademiji da se izjasni o Kosovu reakcija je Bećkovića na nedavne izjave predsednika SANU Vladimira Kostića i polemike u javnosti oko toga.

Podsetimo, Kostić je još pre šest godina izjavio da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer „ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije“. On je sa istim stavom izlazio u javnost više puta posle toga što je bilo povod za brojne rasprave i osude u javnosti koje su kulminirale i protestom.

* * * * * *

Udruženju jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti

Poštovane kolege.

Pridružujem se akademicima Piperu, Tešiću i Danojliću.

Ono što ja mislim o Kosovu i Metohiji svima je poznato i to neću ponavljati.

Mapa najvrednijih srpskih manastira na Kosovu i Metohiji

Ono što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti ne jednom izjavio o Kosovu i Metohiji postalo je neka vrsta magične kocke. Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično.

U svakom slučaju, to mišljenje je naišlo u javnosti na protivljenja i odobravanja, izazvalo je polemike i peticije. Bilo je povod za prve demonstracije u 150-godišnjoj istoriji Srpske akademije nauka i umetnosti. A što je najbitnije, proizvelo je nedoumice šta je stav Srpske akademije nauka i umetnosti o Kosovu i Metohiji, tom najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije.

Da Vas podsetimo:  LUFTWAFFE nad Beogradom

Da bismo bili načisto neophodno je da se Srpska akademija nauka i umetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času onljan i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi, jer su se Predsedništvo i Izvršni odbor već nemušto izjasnili.

Ako to ne učini Srpska akademija nauka i umetnosti, Odeljenje jezika i književnosti ne bi smelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora.

S poštovanjem
Matija Bećković

Izvor: Između sna i jave

1 KOMENTAR

  1. Mnogo se ocekuje od SANU. Vecina akademika nemoze da se osloni na svoje pamcenje (citaj u poznoj su starosti vecina akademika), ali i dalje prima apanazu od oko 1000 evra u dinarskog protiv vrednosti. Nazalost, situacijaje slicna i u drugim institucijama, za vreme partizana bili su kursisti, a sada su novo primljeni sluzbenici sa laznim diplomama ili diplomom Megatrenda ili sa diplomom Alfa univerziteta (citaj BK Univerzitet) . HAOS….Radinost, pamet i razum su suvisne i nepotrebne podobnosti. Sada su vazni pre svega protokoli i pristupne direktive. Primenjujemo sve i svasta po cenu da su ordinarna glupost.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime