Posledice odluke PSG-a: ko je više propao?

0
873
Boban Stojanović / Foto: YouTube Screenshot

Verovatno svi znaju šta mislim o odluci PSG-a da izađe na izbore, ali ipak neću o posledicama te odluke po njih same. Svako će da snosi posledice svojih političkih odluka, pa tako i oni. Pri tom, potpuno sam siguran da se nisu „prodali“, jer da su hteli – uradili bi to mnogo ranije i vrlo verovatno bili u mnogo boljem položaju pred ove izbore. Ni to nije tema ovog teksta. Hajde da vidimo kako promena odluke PSG-a može da utiče na opoziciju koja je u bojkotu, a kako na one koji idu na izbore.

 Opozicija u bojkotu – Da li je bojkot propao?

Samom odlukom da PSG ide na izbore, bojkot kao takav nije propao. Svašta se čulo prethodnih dana, međutim – da se vratimo na sam proces bojkota. Svi smo mesecima pričali i pisali o tome, bojkot ima dva nivoa: bojkot na nivou političkih aktera i bojkot na nivou birača. Kada je PSG doneo prvu odluku, da se izbori bojkotu – za mene je to bio potpuni uspeh bojkota na nivou političkih aktera, jer su 5 od 5 najrelevantnijih političkih subjekata bojkot proglasili. Kada je PSG izašao iz tog bojkot bloka, ostaju 4 političke partije od 5 najrelevantnijih.

Neću da umanjujem značaj koji ima pokret Ne davimo Beograd, makar u glavnom gradu i ostaje da se vidi i njihova konačna odluka ili doprinos koji bi mogla da pruži Nova stranka, ali u ovom trenutku 4 od 5 najrelevantnijih političkih aktera bojkotuje izbore (DS, Narodna, SSP i Dveri ili ti – Savez sa Srbiju). Šta god ko mislio o njihovim procentima, procenat podrške koju je imao ovaj blok je daleko prevazilazio bilo koji drugi opozicioni politički subjekt.

Da Vas podsetimo:  Kud si poš’o sa tom ličnom kartom?

Na nivou birača – ostaje da vidimo šta PSG može da uradi na izborima. Merenja PSG-a pre odluke o bojkotu, sa odlukom za bojkot i sada nakon odluke o izborima verujem da mnogo varira. Nisam siguran da je mnogima i dalje jasno šta se dešava, kako kod njihovih birača, tako i kod potencijalnih birača. Ne zaboravimo da je PSG saopštio da je u samom pokretu u prvom krugu izjašnjavanja odnos onih koji su za izbore i koji su za bojkot gotovo jednak. Da li PSG može izvući neke od pristalica partija koje su u bojkotu, a oni su lično za izbore – videćemo, da li mogu izvući neopredeljene – takođe ćemo videti. Svakako će odlukom da izađu na izbore PSG zahvatiti deo potencijalnih bojkotaša i time podići izlaznost na izborima. Da li to može imati presuđujući uticaj na ukupne rezultate, ukupnu izlaznost i efekat bojkota na nivou birača – nisam siguran. Tj, poprilično sam siguran da to ne može da se desi.

Tako da, jeste šteta za bojkot što je PSG od njega odustao, ali daleko od toga da se bojkot zbog toga može pokazati kao “propao”. I ne može bojkot da propadne zbog toga što ga nije bilo, može samo da se odustane od njega.

Opozicija koja ide na izbore – šta za njih znači izlazak PSG-a?

Za mnoge koji izlaze i koji su podneli liste – ništa. Osim što će PSG za nijansu da podigne lestvicu broja glasova koji se moraju osvojiti da bi se dobacilo do magičnih 3%. A pisao sam o tome – nije to lako za veliku većinu onih koji izlaze na izbore, to je od 50-ak hiljada građana (ako izlaznost bude na 30-ak%, a tada i neće biti važno da li je neko preskočio ili nije cenzus), pa do 100 hiljada glasova.

Da Vas podsetimo:  “Stupidifikacija” školstva

Ipak, svi smo svedoci velikog ukrupnjavanja određenih aktera na građanskoj strani političkog spektra u tzv. Ujedinjenu demokratsku Srbiju (UDS), a sve je započeto skupovima organizacije Srbija 21 prošle godine sa ciljem nekakvih potvrda evropskog puta Srbije. Baš tamo negde kada je PSG proglasio svoju odluku o bojkotu, jako brzo su se organizovali, dogovorili, ekspresno prikupili potpise i trebalo je da budu “opoziciona” proevropska moderna Srbija na izborima i u parlamentu. Javna je tajna ko, kako i na koji način je sve organizovano i realizovano.

I jedan deo građanskih birača koji su protiv bojkota, u nedostatku drugih opcija bi verovatno glasao za UDS i uz nekakvu podršku koju LSV i dalje ima u Vojvodini, u nekim ekstremnim okolnostima su se nadali da bi ova koalicija mogla da preskoči taj cenzus od 3%. E, pa odluka PSG-a verujem da je više naljutila ovu koaliciju, nego opoziciju koja je u bojkotu. Naravno da im PSG neće preuzeti sve, ali jedan deo birača sigurno hoće. A i ova grupacija je gotovo sigurno htela da gađa antibojkot birače PSG-a i da se nada ulasku u parlament. Sada ne samo što nemaju na koje birače da gađaju, već će im PSG otkinuti jedan deo.

Neko bi u šali rekao „žali bože resursa uloženih u ovo organizovanje“.

Tu su i Nova stranka i pokret 1 od 5 miliona koji takođe izlaze na izbore. Kako smo čuli – PSG ide samostalno, što bi značilo da će i Nova stranka da ide samostalno. Tako da će uslediti jedna velika borba za isto biračko telo na više nivoa, pri tom biračko telo koje naravno da i koketira sa bojkotom, a posebno nakon meseci unazad i svih ovih dešavanja koja smo imali. Vrlo lako bi moglo da se desi da se ovi glasovi razdele baš kako ne treba po njih i da svi ostanu “kratki”.

Da Vas podsetimo:  A ZAR MI IMAMO PREDSEDNIKA REPUBLIKE?

Boban Stojanović, politikolog
Izvor: direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime