Poverenik: Odbrana zemlje bila bi ugrožena ako bi građani znali šta od oružja imaju ministri

0
59

Tri državne institucije zadužene za odbranu javnog interesa – Agencija za sprečavanje korupcije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Poverenik za informacije od javnog značaja – kriju da li i koje oružje imaju članovi Vlade i suprotno zakonu proglašavaju ove podatke privatnim, otkriva Pištaljka. Štaviše, Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović tvrdi da bi objavljivanje informacije o tome ko od članova Vlade poseduje oružje „ugrozilo bezbednost i odbranu zemlje“.

Pištaljka je posle masovnih ubistava u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i u selima u okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 osoba i ranjeno još 18 ljudi, zatražila podatak da li i koje oružje poseduju ministri u Vladi. Pištaljka je ove podatke tražila pošto je Vlada zbog ovih tragičnih događaja pozvala građane da predaju oružje i uvela moratorijum na izdavanje novih dozvola za oružje, smatrajući da građani imaju pravo da znaju da li oni koji ih pozivaju da predaju oružje i sami poseduju naoružanje.

Agencija za sprečavanje korupcije, koja – između ostalog – postoji i da bi prikupljala i objavljivala podatke o imovini javnih funkcionera, odbila je da dostavi podatke o oružju 28 ministara i predsednice Vlade. „Podatak o pravu svojine ili pravu zakupa na oružju nije javni podatak u Registru imovine i prihoda javnih funkcionera i ne objavljuje se na internet prezentaciji Agencije”, piše u njihovom odgovoru.

U nastavku navode i da se podaci koji funkcioneri prijavljuju, a nisu objavljeni na sajtu koriste samo kod provere izveštaja i da se oni dostavljaju sudu, javnom tužilaštvu, ministarstvu nadležnom za unutrašnje poslove, Upravi za sprečavanje pranja novca, Poreskoj upravi i drugim nadležnim organima.

U Zakonu o sprečavanju korupcije, međutim, piše da su funkcioneri dužni da prijave i svu pokretnu imovinu koja podleže registraciji, kao što su vozila ali i umetnine i oružje i da je ovaj podatak javan. Do objavljivanja ovog teksta, Agencija nije odgovorila na pitanje po kom propisu tvrdi da podaci o oružju u vlasništvu ministara nisu javni podatak.

Da Vas podsetimo:  Kampanjom dominirao Vučić, izborna krađa i zapaljiva retorika: Šta sve piše u izveštaju ODIHR

Na Pištaljkin zahtev odbio je da odgovori i MUP, pozivajući se na rad Agencije. „Dakle, s obzirom (na to) da se tražena informacija ne može naći ni na sajtu Agencije, (to) govori u prilog tvrdnji da se radi o informaciji koja zadire u privatnost”, piše u odgovoru MUP-a, uz dodatno objašnjenje da bi se podaci o oružju mogli zloupotrebiti.

„Podaci o vrsti i broju komada oružja koje poseduje lice kome je bezbednost ugrožena može poslužiti onima koji tu bezbednost i mogu ugroziti, odnosno da tu informaciju iskoriste u cilju planiranja svojih aktivnosti”, piše u odgovoru.

Ovaj argument prihvatio je i Poverenik koji je odbio žalbu Pištaljke pod šturim obrazloženjem da se „radi o informacijama u pogledu kojih je, u duhu i u skladu sa merilima i standardima jednog demokratskog društva, interes zaštite života i bezbednosti tih lica i interes zaštite javne i nacionalne bezbednosti i odbrane zemlje pretežniji od interesa javnosti da zna”.

Iz ove institucije Pištaljka je pre sedam godina, kada je na njenom čelu bio Rodoljub Šabić, dobila potpuno suprotan odgovor. Tada je Poverenik obavezao Agenciju da objavi sve podatke iz imovinske karte ministra finansija Siniše Malog, a u tim podacima se moglo pročitati i da on poseduje tri pištolja.

Poverenik Milan Marinović sada je na pitanja Pištaljke odgovorio da ministri i premijerka spadaju u krug posebno štićenih lica i da je to „ratio legis zakonodavca” (duh zakona), zbog kog se napad na njih svrstava u krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti zemlje što znači da bi mogao da ugrozi nacionalnu bezbednost i odbranu zemlje, izazivanjem panike i nereda.

„Saznanje sveopšte javnosti o tome da li neki predsednik Vlade ili član Vlade imaju dozvolu za nošenje oružja, zatim saznanje podataka o vrsti i količini oružja za koje je izdata dozvola, moglo bi predstavljati koristan podatak za eventualno planiranje nekog od napred pobrojanih krivičnih dela”, piše u odgovoru.

Da Vas podsetimo:  Nezabeleženi teror SNS nad opozicijom u Kraljevu, Glišić otvoreno preti

Za razliku od Srbije, u Crnoj Gori se javno objavljuju ovi podaci pa građani u registru crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije mogu za svakog funkcionera da pročitaju da li ima i oružje i koje.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime