Prave se entitet sa hrvatskom većinom

0
787

hrvatski entitetLider HDZ BiH Dragan Čović sledi uputstva iz deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o stvaranju trećeg entiteta u BiH.

Kako za „EuroBlic“ otkrivaju odlično obavešteni izvori, hrvatski član Predsedništva BiH je sa svojim bošnjačkim kolegom Bakirom Izetbegovićem još pre nekoliko meseci načelno dogovorio stvaranje treće federalne jedinice s hrvatskom većinom, ali je obelodanjivanje detalja ovog dogovora, prema rečima naših sagovornika, odloženo do završetka predstojećih lokalnih izbora.

– U okviru pregovora koje su prethodnih meseci vodili o Mostaru, Čović i Izetbegović postigli su dogovor i o stvaranju posebne hrvatske izborne jedinice kojom bi bilo sprečeno ponavljanje scenarija iz 2006. i 2010. godine, kada je Željko Komšić, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, pobeđivao hrvatskog kandidata za člana Predsedništva BiH. Izmene izbornog zakona kojima bi većinski hrvatski kantoni predstavljali jednu izbornu jedinicu trebalo bi da se pokrenu već počekom sledeće godine – tvrde naši izvori.

Oni dodaju da je Izetbegović insistirao da se o ovoj temi javno ne priča do završetka lokalnih izbora, jer je, kako kažu, zabrinut da bi njegov praktični pristanak na stvaranje trećeg entiteta pokvario izborni rezultat SDA.

Iako su lideri najveće bošnjačke i hrvatske stranke više puta pokušali da demantuju spekulacije prema kojima su u pregovore o Mostaru bila uključena i pitanja koja se tiču ustavne i teritorijalne prekompozicije FBiH, politički analitičar Slavo Kukić za „EuroBlic“ kaže da je gotovo izvesno da su Čović i Izetbegović dogovarali formiranje hrvatske federalne jedinice.

– Indikativno je da su lideri HDZ i SDA odbili da građanima objasne šta su sve dogovorili prethodnih meseci. S obzirom da se bliže izbori, jasno je da ni jedan ni drugi ne žele da se o posebnoj hrvatskoj teritoriji u BiH previše priča. Makar do oktobra – kaže Kukić.

Da Vas podsetimo:  Da je Inckov „zakon“ prošao, bilo bi – doživotna ko kaže „ne“ Nelsonu, ko je za BiH sa Srpskom – vješanje

Predsednik Glavnog odbora SDP Saša Magazinović za „EuroBlic“ ističe da se istina o onome o čemu su iza zatvorenih vrata razgovarali Izetbegović i Čović, a tiče se hrvatskih zahteva za posebnom teritorijalnom jedinicom, najbolje može videti iz izjava predsednika Glavnog veća HNS Bože Ljubića.

– Ljubić nema problem da otvoreno kaže da se HNS, čiji je Čović predsednik, neće zadovoljiti s ničim manjim nego što je hrvatski entitet. To se, između ostalog, navodi i u deklaraciji HNS iz februara 2015. – podseća Magazinović.

Ljubić: Uskoro promene

Predsednik Glavnog veća HNS Božo Ljubić za „EuroBlic“ je nedavno izjavio da veruje da će „uskoro doći do promena koje se tiču teritorijalnog preuređenja BiH“.

-Neophodno je uvesti princip koji podrazumeva da svaki od tri konstitutivna naroda ima federalne jedinice ili entitet sa svojom etničkom većinom – rekao je Ljubić.

EuroBlic

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime