Predlog za zaustavljanje Korone…

2
1603
Nikola Janić

Otvoreno pismo Ministru policije, tužilaštvu, sudstvu… svima koji mogu da doprinesu smanjenju i zaustavljanju širenja virusom Korone i time spasu i građane Srbije i Srbiju od daljeg mučenja i stradanja.

Nisam doktor epidemiologije a nisam ni simpatizer neke stranke. Normalan sam čovek koji na osnovu svega što u medijima vidi i čuje (a i vidim i čujem) može da donese logičan i za sve koristan zaključak. Ja sam ga doneo i predlog, potpisan mojim punim imenom i prezimenom, javno predlažem onima kojima je ovo pismo naslovljeno:

Predlog je: Da policija privede na saslušanje Predsednika Aleksandra Vučića, Predsednicu Vlade Anu Brnabić, Ministra vojske Aleksandra Vulina, Ministra zdravlja Zlatibora Lončara… kao i mnoge druge političke i medijske gazde koji nesavesnim i arogantnim kršenjem odluka, propisa a često i zakona, gazduju Srbijom i medijima u Srbiji, na štetu građana.

Konkretno: Gazde i gazdarice ignorišu odluku kriznog štaba koja je obavezna za sve građane, da u zatvorenom prostoru moraju svi da nose zaštitne maske, a preporuka je da maske nose i u otvorenom prostoru. Ko ne nosi masku na licu mesta može mu se naplatiti kazna od 5000 dinara. Dakle kazna za ne nošenje maske nije propisana od toliko do toliko dinara, zavisno od primanja, nego je za sve ista: 5000 dinara. To znači da onaj ko zarađuje stotine hiljada dinara i onaj ko je bez posla (u Srbiji je danas preko 300 000 nezaposlenih) i prima socijalnu pomoć, ili je zaposlen a plata mu je minimalac između 25 do 30 000 dinara kažnjavaju se istom sumom. 

Ko nije mislio na činjenicu da sirotinja (koja sebi jedino zadovoljstvo može da pruži ljubavlju i pravljenjem dece) ima i najbrojnije porodice? Jedna maska danas u Srbiji košta između 20 do 35 dinara, zavisno od apoteke gde je kupljena. Onaj ko ide negde sa ženom i četvoro dece treba samo za par sati da plati 120 ili 210 dinara dnevno, ili ako su bez maske, 30 000 dinara… odakle? 

Da Vas podsetimo:  Radnik sa prosečnom platom za litar ulja radi 25 minuta, za veš mašinu osam dana

Većinu dama i gospode čije su plate sto, dvesta, trista, ili više hiljada, bezbroj puta viđamo u medijima bez maske, tamo gde bi morali da ih nose. Nažalost takvima (a ne sirotinji) ne naplaćuju kazne, jer pripadaju grupi moćnika.

Ko je kriv što građani ne poštuju odluke i ne nose maske? Zašto bi narod poštovao odluku kriznog štaba kada na televizijama koje izveštavaju o odlukama da je „nošenje maski u zatvorenim prostorijama obavezno“ gledaju voditelje jutarnjih, dnevnih i večernjih programa uglavnom bez maski? Televizijski studiji odakle emituju informativne programe spadaju u zatvorene prostore a u njima sede i narodu sole pamet poznati političari i druge javne ličnosti, najčešće bez maski, ili ih na kratko stave kad im je i  kako im je k*rcu ćef! 

Dakle gospodo, pritvorite odgovorne osobe (možda da izostavite tetka Anu, Predsednicu Vlade Republike Srbije, koja je dočekala Ričarda Grenela na aerodromu u Beogradu i radi interesa Srbije ljubila se sa njime a da ni on ni ona nisu imali maske. To da medije nisu pitale Trampovog izaslanika šta je razlog da je istog dana u Prištini nosio masku a u Srbiji nije, nikada nećemo saznati. 

Da završim ovo pisanje mišljenjem da bi Tužilaštvo posle privođenja navedenih u policiju trebalo da im odmah odredi pritvor, ne od 48 sati nego od mesec dana, da ne bi uticali na svedoke i zamolili medije da unište sve snimke gde su oni bez maski. To i nije neka velika usluga koju bi tražili, jer su televizije (neke, ne sve) izvežbane selektiranjem tokom izveštavanjem sa letnjih demonstracija na kojima su neki civili (među kojima i oni koji su po mišljenu nekih, ali ne po zakonu, to i zaslužili) ali i nevini građani, mladići i devojke koji nisu bacali kamenje na policiju, a bili su prebijani i cokulama nemilosrdno šutirani u glave, leđa i bubrege, dok su oboreni i već povređeni ležali po ulicama daleko od Skupštine.

Da Vas podsetimo:  „Gnezdo orlovo” ili neki novi klinci

Nikola Janić

2 KOMENTARA

 1. Лукаво, лукаво. Још да има одлучних у независном судству и полицији да штите законе где би нам био крај?

 2. Омашком, г. Никола Јанић је изоставио “друштво“ из “Задруге“ и “Парова“, које
  упорно игнорише све мере – препоруке и забране Кризног штаба, од почетка
  “пандемије“, и тако дају лош пример свим грађанима Србије. На исти начин,
  крајње игнорантски се понашају Александар Вучић, Ана Брнабић… без икаквог
  стида и срама, а упозоравају, чак и прете грађанству, увођењем најсторожијих
  мера, а себе из тога изузимају?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime