Premijer koji samo ume da moli za pomoć

0
932

Građani Srbije rekli su u martu: “Od svih političkih opcija, Srpska napredna stranka, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jedina je sposobna da reši goruće probleme građana Srbije”. Međutim, sudeći po spoljnopolitičkim aktivnostima premijer, čini se da je Vučić jedino sposoban da moli druge države za pomoć. Umesto da angažuje najstručniji kadar koji će opravdati poverenje građana Srbije i samostalno doneti plan za oporavak Srbije, premijeru je lakše da se ponižava i moli.

vucic-merkel-berlin-samit

Situacija u Srbije jeste teška, ali Rusija, Amerika ili Nemačka nam neće rešiti goruće probleme. Kako Nemačka da nam pomogne, kada mi sami sebi ne možemo da pomognemo?

Sudeći po nedavnim izjavama premijera Vučića iz Berlina, stiče se utisak da on nije sposoban da reši ni najosnovnije probleme sa kojima se suočava Srbija.

Vučić je Nemce molio da nam pomognu oko unapređenja obrazovnog sistema i zapošljavanja mladih.

– Mladi su nam i dalje problem. Tražimo rešenja za promenu obrazovnog sistema kako bi mladi ljudi u školama već bili spremni za posao. Za to nam je neophodna pomoć Nemačke, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Vučić je tokom predizborne kampanje lepo obećao da će pronaći rešenje za mlade, međutim, nije nam rekao da će za rešavanje tog fundamentalnog problema tražiti pomoć stranaca.

Ako jedan premijer i jedna vlada ne umeju taj problem da reše samostalno, šta više reći njenoj kompetentnosti, a ne isprljati jezik?

Druga tačka Vučićevog “genijalnog” plana koji je rastopio Merkelovu kaže:

2) Formiranje Unije mladih zapadnog Balkana

– Cilj Unije je podizanje kvaliteta života mladih i unapređenje opšte međudržavne saradnje;
– Unija bi obuhvatala Srbiju (uz uključivanje mladih s KiM), Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Sloveniju, Albaniju;
– Predviđeno je formiranje platforme, radnog tela, sekretarijata Unije i regionalnog fonda;
– Unija bi imala i kanale za komunikaciju i distribuciju informacija;
– Prvi i najznačajniji korak za stvaranje Unije je signal regionalnih vlada i institucija za mlade, kroz skup na visokom nivou;
– Predviđeno je i formiranje regionalnog koordinacionog tela i sekretarijata.

Nameće se veoma prosto pitanje: “Pa ko ti brani da započneš razgovore sa susedima i kreneš u realizaciju tog plana?” Da li to Angela Merkel mora da ostavi na stranu upravljanje jednom od najmoćnijih država na svetu kako bi pomogla našem premijeru da zaposli mlade u Srbiji?

Da Vas podsetimo:  Kampanja u Srbiji: Kosovo donosi poene, EU je tema samo za "političke kamikaze"

Ova fotografija jenajblaže rečeno ponižavajuća. Toliko “snažnih, tvrdoglavih, sujetnih, ponosnih i ratobornih muškaraca vrele balkanske krvi” na jednom mestu i svi lepršaju oko Angele Merkel. Svi čekaju Angelino “može”. 

angela-merkle-balkanci

Nemci, imate li rešenje za naše kanalizacije?

Mediji pišu da je Vučić u Berlinu razgovarao sa nemačkim zvaničnicima i o energetici, komunalnim uslugama i poljoprivredi.

Da li je premijeru potrebna pomoć Nemačke i oko komunalnih usluga? Zašto bi Nemačku interesovali problemu oko komunalnih usluga u Srbiji?

Ako vlada nije u stanju da reši osnovne probleme našeg društva, kao što je unapređenje obrazovnog sistema, probleme oko komunalnih usluga ili zapošljavanja mladih, vlada bi već sutra mogla slobodno da stavi ključ u bravu.

Gde su pompezno najavljivane ideje, reforme, stručnjaci, planovi, platforme, zakoni, inovacije?

“Meki” krediti za meko srce premijerovo

Mediji su nakon sastanka Vučića sa Nemcima pisali o nekakvim “mekim keditima” iz Nemačke. Kakvi su to meki, a kakvi tvrdi krediti?

Mi znamo samo za kredite sa visikom kamatnim stopama, tzv. zelenaški krediti, i kredite sa ne toliko visokim kamatnim stopama. Kredit je kredit. On ima svoju kamatnu stopu i mora biti vraćen. Šta znači kredit koji je mekan?

I Srbija sa ovom vladom postaje “lider u regionu”. Pitamo se samo koji su to tačno region imali na umu?

Teleproter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime