„Pričvrljivanje “ Nemanjića

8
2283
Foto: Printscreen /Youtube

Nije lako Srbe ujediniti. Teško se udružuju , a još teže su u stanju da se bore za istu stvar. Čak i kada bi sutuacija mogla da proteče glatko, dođe do svađa, neslaganja začinjenih sočnim uvredama, jer tako nalaže taj srpski inat koji je za Srbe dosegao mitski značaj.

Ipak, jedina stvar oko koje se Srbi lako slože je kada treba da kritikuju nečiji rad  i delo. Tu su najažurniji i najglasniji, ništa im nije teško, posebno ako se kritkovanje odvija  u virtuelnom svetu. Tu se najlakše sudi i svi su o svemu informisani i sve najbolje znaju – bolje od aktera situacija u kojima sami nisu učestvovali.

Poslednji primer “srpske sloge” je besna rulja koja poziva na linč svih onih koju su umešani u pravljenje serije „Nemanjići rađanje kraljevine“.  Od prikazivanja prve pilot epizode koja je izazvala pravu lavinu negativnih komentara na društvenim mrežama, bilo je jasno da je zgrožena javnost  „na nož“ dočekala najskuplji i najveći projekat Radio Televizije Srbije. Malo je reći da su komentari bili negativni. Najviše je zamereno  na upotrebi modernog jezika i  brojnim istorijskim nedoslednostima. Odakle „bre“, „petlja“, „argument“, „uhapšen“ u 12. veku, pitali su se kritičari na društvenim mrežama, tvrdivši da je jezik koji je korišten ne odgovara ovom istorijskom razdoblju. Još je važnije bilo da li su se na dvoru u 12. veku jele maline, da li je cicvara od pšeničnog ili kukuruznog brašna.  Bilo je tu i maštovitih opaski, pa je tako neko primetio da  poslednje reči koje Stefan Nemanja izgovara na samrti nalikuju stihovima Sinana Sakića.

„Kratak je naš put… Sve je dim… i san“, a to, tvrdili su prilično liči na stihove pesme Sinana Sakića „Sve je postalo pepeo i dim“. Oni koji seriju podržavaju su cinično prokomentarisali da su najžešći kritičari upravo stručnjaci za Sinana Sakića i drugih sličnih umetnika…

Da Vas podsetimo:  Triptih o srbovanju: SRBOSRAM

Kritike su bile toliko jake da je reagovao i Programski savet, koji je od Upravnog odbora RTS-a tražio da se odloži prikazivanje serije. Petnaest novih epizoda vraćeno je u montažu i besna rulja bila je umirena.

A onda je Prosigoj koga tumači Goran Sultanović, Rastku Nemanjiću rekao da „pričvrlji“ nešto i Srbije se digla na noge. Od istoričara koji su  smatrali  da pojmu „pričvrljiti“ nije mesto u govoru vremena koji prati radnju priče,  do feministiknja koje su tvrdile da su u seriji Nemanjići žene još jednom ponižene i diskriminisane.

Uzalud se scenarista Gordan Mihić pravdao da je taj izraz sa razlogom dobio svoje mesto u seriji, jer je to jezik običnih ljudi. Šale su se uveliko zbijale na društvenim mrežama. Pričvrljavanje je postalo opšte prihvaćen izraz koji je obavavezno pratilo ono „ha ha“.

I dok se u svim našim filmovima i drugim serijama psuje u skoro svakoj rečenici, najvulgarnije moguće, to izgleda nikome ne smeta ali zato kad se u „Nemanjićima“ pomenulo piškenje, novopečeni puritanci su bili zgroženi i izvan sebe od besa. Neki su davali savete šta je trebalo napisati: “išla sam u polje”, “zaostala sam da predahnem”,”išla sam da močam”.  Nauk za scenaristu koji bude pisao nastavak “Nemanjića”, srpski vladari i ostala vlastela, na primer žena cara Dušan, ne piški već “moča”.

Čini se da su mnogi gledaoci razočarani jer serija demistifikuje istoriju, Nemanjići su prikazani ne samo kao vladari već i kao obični ljudi, koji nasuprot široko uvreženom verovanju kod Srba ne jedu zlatnim viljuškama. „Dvor“ Nemanjića je praktično brvnara ili skromna kamena građevina, jedu prstima, pričaju običnim jezikom, bez uzvišenih izjava. Pa gde je tu slavna veličina Srbije u doba Nemanjića!? Gde su svečani balovi, gde je sjaj i bogatstvo? I gde su predstavnici makar okolnih država da se poklone i izraze divljenje vladaru najstarijeg naroda ako ne u Evropi a ono bar na Balkanu?

Da Vas podsetimo:  Zid plača, zid srama, zid koji ima uši, zid murala…

Ono što je možda ipak najvažnije je da je serija pobudila veliko interesovanje, „Nemanjiči, radjanje kraljevine“ se gleda i komentariše. Osim toga,  od početka emitovanja Nemanjića, na društvenim mrežama postoji nova vrsta društevene igre. Počinje svake nedelje u 20 časova a pobednik je onaj ko smisli bolju i pogrdniju šalu na račun scenarija, režije, glumaca. Nakon toga kanali na TV-u se mogu vratiti na  “Zadrugu” i “Parove”.

Goca Savković

8 KOMENTARA

 1. Citam tekst i negde na pola, pomislim da je autor isti onaj, koji je pisao nedavno tekst o vakcinama. I gle cuda „Goca Savkovic“. Gospodjo Savkovic ja vas zalim, nije lak taj botovski lebac.
  Mozete vi i vama slicni napisati jos hiljade tekstova, ali to nece poboljsati kvalitet serije, kao sto ni uranijum nece postati zdrav, nit je normalna prisilna vakcinacija.

  • Dragi Zarko, nije poneta da je serija kvalitetna, tacno je da ima puno propusta i da je sve moglo daleko bolje da se uradi. Poenta je da u Srbiji vlada trend kritikovanja na drustvenim mrezama, ismevanja, osudjivanja. Svi dušebrižni komentarišu, rugaju se, a to su najčešće vrlo razočarani ljudi bez cilja i zivotnog smisla.

   U virtulenom svetu sve mozei sve je lako. Ima i apela za pomoć, psima, mackama, deci ali to nema mnogo veze sa realnoscu., ali sve se najcesce i zadrzi na tome-prazna prica, koja se sutra zaboravi.

  • Žarko, ja tekstove pomenute „autorke“ više i ne čitam. Tek kad sam video tvoj komentar, bacio sam, malo, pogled na gluposti napisane. Da, potpuno si u pravu: Tekst napisan na nivou sendvičara (u boljem) ili drugosrbijanaca (u lošijem slučaju). Ista matrica, pa pisala o vakcinama ili o Nemanjićima (koje, usput, uopšte ne gledam. Odgledao sam pilot-epizodu, zgrozio se amaterizmom i odustao od svakog daljeg gledanja. A gle čuda, ne gledam ni rijalitije i ne slušam Sinana….). Tamo o vakcinama sam prokomentarisao, ali ovde nije vredno ni truda, osim da ponovim da bi ovaj portal, koji jako rado čitam, ipak, trebalo da povede računa o nekim sadržajima…

  • Ovaj komentar je dokaz još jednog fenomena u Srbiji: Svako ko na društvenim mrežama izjavi nešto što nije po volji čitaoca, biva okarakterisan kao „bot“. Do sada je ta etiketa bila rezervisana za političke izjave, a sada Žarko revolucionarno to širi i na opšte teme, pa čak i komentarisanje TV serije. Pazite se, ubuduće, čim izjavite da vam se neki film svidja ili ne svidja, rizikujete da vas proglase za „bota“. Ja sam jedan od onih koji misli da je serija veoma dobra (mada ima i mana, to ne sporim) a „vi i vama slični“, večiti kritizeri, vi koji se najbolje razumete u sve i svašta, koji svima i svačemu nalazite mane, napravite bolju. Ili makar u svom poslu uradite nešto umesto da samo kritikujete druge.

 2. Da bi nešta razjasnili,moramo konstatovati istinu,a to je,da su na vlasdti oni isti,koje Srbska istorija ne interesuje,u smislu prikazivanja istine već laži.Istina je da ne mogu snimati serije o Srbskoj istoriji,oni kopji su naj više ružili Srbe i njinu istoriju.zar mogu istinu o istoriji prikazivati oni isti koji su 1944 u beogradu nasilno provalili u kuću vojvode Petra Bojovića i takav zločin napravili nad njim i njegovim ćerkama,da to nisu činili sve vreme rata nemački okupatori.Zar da prikazuju istinito Srbsku istoriju oni koji su preuzeli zadatak drezdenskog kongresa 1928 da razbiju srbe kao hegemoniste koji ugnjetavaju komunističke bratske narode.Zar da istinu prikazuju oni koji su sve vreme ismejavali Srbsku istoriju.E danas njihova deca vode taj posao.Eto do danas su razbili Srbiju,podelili je na više delova i jedan po jedan poklanjaju,ali niko ih ne upita što ne napraviše od hrvatske tri pokraine,a bile su to tri pokraine,slavonija,dalmacija i hrvatska,kao austrougarske.Zar da o Srbskoj istoriji snimaju filmove deca onih koji danas citiraju tita,koji je uz njihove očeve razubio u param parčad srbiju i srbe,ne,to je opet novi rijaliti.Komunistiu ne znaju da vladaju u normalnim uslovima,njima je samo hos svojstven,iza koga ostaje pustoš.Što ne prikazaše kako su od manastira Dečani pravili partijsku školu šiptarima,kako su pucali u pantokrata,kako su prefarbavali freske,da ih te kako rekoše nemani ne gledaju dok veličaju K.marksa.Što ne snimiše masovne grobnice po celoj Srbiji gde su komunisti 1944 i 1945 vršili masovna streljanja Srba.Što ne snimiše film o slučaju Martinovića,onog mučenika sa kosova kome arnauti nabiše flašu u zadnjicu,a lekari na WMA,staviše svoj potpis,da se sam povredio,da se ne bi rušilo bratstvo i jedinstvo komunista i arnauta.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime