ПОСЛУШНИ И ПРИСЛУШНИ

0
368

Врховни командант свега и свачега, такорећи бог и батина, или народски казано – буџа над буџама, своју самоодрживост темељи на великом броју послушних. Они, послушни, ничу као коров на утрини и множе се простом деобом: од једног два, од два четири, од четири… Онда су се, од толико послушних, спонтано десили прислушни. Нису се прислушкивали међусобно, него се устремили директно на ЊЕГА! Еј, бре, баш на ЊЕГА. Недодирљивог, непогрешивог, непоновљивог, јединог сина нације и самопроглашеног старатеља свих стараца, кога је сами Бог послао да ради за нашу децу.

Како су га прислушкивали, колико, због чега, за чије бабе здравље још није утврђено, а кад’ ће не знамо. Највероватније никада, да се не узнемирава јавност. Језиво је и брутално то прислушкивање, свашта може да се чује. Ипак циљ прислушкивања је јасан: удар на БДП, благостање, златно доба, економску разгоропађеност, лидерство у сузбијању пандемије, процват демократије…

И док су БИА, ЦИЈА, КАГЕБЕ, ЕКАГЕ, ЕФБИАЈ и ДРЖНЕДАЈ дремуцкали и бавили се споредним стварима, неко се досетио и упро прстом у попечитеља војног означавајући га одговорним за прислушкивање. Одговорност датира из времена кад је попечитаљисао пендрек дивизијом. Распендречавао се на игроказе и перформансе слабашних опозиционара а за прислушкивање га баш заболело уво.

Онда су се огласили најнапреднији међу напреднима – партијски одбори. И то сви ( градски, међуградски, регионални, општински, месни ) и сви су тражили смену попечитеља војног са партијских и државних функција. Ал’ баш сви, иако то од њих нико није тражио???. Све то личило је на „Трла баба лан“.

Паде ми на памет моја покојна баба, бог да јој душу ‘прости и лака јој црна земљица. Она је користила трлицу, али није трла лан већ конопљу, која се у то време звала тежина и користила се за ткање тежињавог платна од кога су шивене тежињаве гаће, Мушке, наравно, жене у то време нису носиле гаће и луфтирација је била природна. Кажу да је у тим гаћама увек било надувано?!

Da Vas podsetimo:  Filmski div

Ја сам као дете волео да се играм у поздеру ( то је уситњени дрвенасти отпадак од конопље, нека врста плеве ), међутим баба ми није дозвољавала:

– Бежи из поздера! Ако те увати шунтавило и треће колено има да ти буде зашунтављено!

Тада ни баба ни ја нисмо знали зашто поздер изазива шунтавило. Мени се касније јавило сазнање.

Па, то сам и хтео да кажем: најнапреднији делују као да су у поздеру, а треба да се ману тога због шунтавила.

Шта рећи о попечитељу на кога је бачено дрвље и камење?! Није сачекао да га смене, сам је дао оставку. Види се да је човек на време докторирао. Њему је једини спас да пређе у СПАС.

 

Љубомир Илић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime