Prodat Institut Jaroslav Černi SNS firmi „Milenijum tim“

2
122

Bošnjak i Vujko, vlasnici Milenijum tima, stoje iza Vučića, dok drži govor na polaganju kamena temeljca za stanove u Vranju (foto: Milenijum tim)

„Černi“ u rukama „Milenijum tima“, posao obavilo                             sedam direktora Instituta

  • Institut vodoprivrede Jaroslav Černi prodat je konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta, a ovu odluku donelo je Ministarstvo privrede.
  • Institut prodat za 2, 58 miliona evra, iako nije pravio gubitke, već ostvarivao dobit. Ne postoji suvislo opravdanje za prodaju, tačnije privatizaciju
  • u zajedničku privatizaciju Instituta sa Milenijum timom ulazi i sedam direktora Instituta, na čelu sa generalnim direktorom Dejanom Divcem.
  • Privatizacija Instituta je sporna pre svega zbog potencijalnog sukoba interesa i privilegovanja firme „Milenijum tim“
  • Vlasnici ove kompanije, bliske Srpskoj naprednoj stranci su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko

Autor:Mihailo Jovićević

Institut vodoprivrede Jaroslav Černi prodat je konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta.

Ovu odluku donelo je Ministarstvo privrede. U obrazloženju se navodi da je konzorcijum predvođen Milenijum timom dao bolju ponudu od lazarevačke firme Bauwesen.

Ovu odluku potpisao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

Dokument Ministarstva privrede o privatizaciji Instituta

Ministarstvo privrede je 1. oktobra objavilo poziv za prodaju Instituta Jaroslav Černi po početnoj ceni od 2,58 miliona evra.

Iako je bilo više zainteresovanih koji su otkupili dokumentaciju, samo su dve ponude dostavljene. Jednu je dao konzorcijum predvođen Milenijum timom a drugu firma iz Lazarevca Bauwesen.

Da je Institut kaparisan za Milenijum tim u javnosti i u stručnim krugovima se govorilo mesecima u nazad. Sve što se dešavalo oko privatizacije kao i mnoge informacije ukazivale su takođe na to.

Da Vas podsetimo:  Pravo na vodu tuži investitora zbog isušivanja reke Gokčanice

Iz ove kompanije je čak u jednom trenutku stigao odgovor da neće slati pisma o zainteresovanosti, što se moglo protumačiti da su odustali od kupovine. To međutim ni izbliza nije bilo tako.

Prema informacijama koje je objavio naš sajt, predstavnici Milenijum tima su svakodnevno bili u Institutu. Imajući u vidu da se u međuvremenu otkrilo da u zajedničku privatizaciju sa Milenijum timom ulazi i sedam direktora Instituta, njihovo stalno prisustvo nije trebalo da čudi.

Anđelka Atanacković. ministarka privrede nije zaustavila ovu spornu privatizaciju

Sama odluka direktora Instituta Dejana Divca i još šest izvršnih rukovodilaca je sporna pre svega zbog potencijalnog sukoba interesa i privilegovanja jedne firme u odnosu na drugu. To se odnosi na informacije koje su potencijalno podelili sa vlasnicima Milenijum tima, a nisu smeli.

Inače, Milenijum tim je kompanija koja od države godinama u nazad dobija brojne unosne poslove – od gasifikacije, preko izgradnje Beograda na vodi, zatim stanova za bezbednjake pa do kupovine banja.

Vlasnici ove kompanije, bliske Srpskoj naprednoj stranci su Ivan Bošnjak i Stojan Vujko. Da su veze sa SNS jake potvrđuje i činjenica da je jedan od dvojice direktora Ivan Bošnjak bio je i na skupu ove stranke u areni prošle subote.

Kupovinom „Černog“ Milenijum tim je zaokružio sve poslove oko izgradnje metroa. Njihove mašine su već na terenuna tom projektu kao podizvođači a sada će rukovoditi i Institutom koji daje ili ne daje saglasnost na projekete koji potencijalno mogu ugroziti vodoizvorišta.

             Zašto je sporna prodaja instituta

Prodaja Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi sporna je iz više razloga. Osim što u njemu radi blizi 300 ljudi od kojih je 17 doktora nauka, ovaj Institut ostvaruje i dobit, te ne postoji suvislo opravdanje za prodaju.

Da Vas podsetimo:  PARK JE IZBRISAN. Ignorišu zahteve građana!
Zgrada Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi sada je u privatnom vlasništvu

„Ne koštamo državu ni dinar, od nas država ima samo koristi. Zato je motiv prodaje upitan i nekako se nameće sumnja da iz svega stoji interes pojedinaca za kontrolu kojom bi se garantovala pozitivna mišljenja za sve projekte koje vlast planira da izvede“, upozoravao je naš izvor iz Instituta.

Dodatno problematično je to što je Institut kupila firma bliska vlastima.

To znači gubitak nezavisnosti i objektivnosti. Na taj način bi se ubrzalo izdavanje dozvola i omogućila gradnja naselja i metroa u blizini vodoizvorišta na Makiškom polju.

                      U igri je veliki novac

To je jedan aspekt priče, a drugi je novac.

dr Dejan Divac, generalni direktor Instituta J. Černi, sada je jedan od vlasnika Instituta

Naime, Institut će sigurno raditi studije i projekte na trasi kojom bi trebalo da prolazi budući metro. Vrednost te investicije je u međuvremenu rapidno porasla. Sa oko prvobitne procene od 2,5 milijardi do sadašnjih šest milijardi evra.

To znači da će Milenijum tim i direktori ostvariti značajnu zaradu od svih tih projekta i studija.

Link

http://www.nspm.rs/prenosimo/koruptivne-veze-milenijum-tim-ustupio-audi-i-stan-bratu-sinise-malog.html

https://izmedjusnaijave.rs/

 

2 KOMENTARA

  1. Речени институт је још 2017 урадио студију за довођење Рио Тинта са којим је Брнабићка тад потписала меморандум, што све врховни лажов и његова мафија крију као змија ноге.

    док им народ не стане за врат продаваће и уништаваће све.

  2. Sa fotografije se vide dve prilike koje su intelektualci i clanovi udruzenja za ,,cerupanje,, drzave. Slicni tipovi su bili i za vreme Djindjica. Mladi, nadobudni i oholi . To je bila zajednicka karakateristika globalista i po zelji tvorca jos i da budu glupi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime