Prof. dr Višeslav Simić: Predlozi za put izlaska iz državne političke krize u Srbiji

1
211

Obustava kontakta sa EU do uspostavljanja odnosa ravnopravnosti učesnika.

Da se NATO predstavnici udalje iz Vojske RS i svih institucija RS, a da Država ispuni sve obaveze prema Ratnim Veteranima VRS, i oda im javnu počast.

Policiji i službama bezbednosti osigurati ulogu zaštitinika Naroda i Države a ne slugu pojedinaca i garantora izdaje.

Prekid kontakta sa albanskim kriminalcima da bi Albanci odabrali dostojne pregovarače sa državom Srbijom i Srpskim Narodom.

Objava Javnog Duga RS, i potpisnika Zaduživanja u ime Naroda i Države.

Strogo poštovanje Ustavnih Nadležnosti sadašnjih činilaca sve 3 grane vlasti, a da NARODU podnesu javne lične ostavke do buduće procene delovanja.

Da NIKO od BIVŠIH ne može odmah da se vrati na vlast, i da javno proglase nevažećim počinjena kršenja Ustava i da se izjasne o KiM, tj. važećem Ustavu.

Da BIVŠI daju javne i pismene garancije da će se podvrgnuti preispitivanju protivustavnog i kriminalnog delovanja dok su bili činioci vlasti.

Da svi pregovori/dogovori moraju da budu na jednom mestu, javni, snimani i emitovani uživo (na internetu), i samo takvi važeći (na Ćirilici!).

Da se uspostavi Privremeno Trojno Predsedništvo: sadašnji, dijaspora i opozicija – i da se pridržavaju Ustavnih nadležnosti Predsednika.

Da se pozove Međunarodna pomoćna nadzorna grupa Ujedinjenih nacija za sastavljanje Vlade Državnog Spasa – članovi: Rusija, Kina i SAD, kao najznačajniji članovi Saveta bezbednosti UN.

Da se zakaže Ustavotvorna Skupština, i da do nje upravlja Vlada državnog spasa koja će organizovati slobodne i ravnopravne izbore za Ustavotvornu Skupštinu, na kojima će kandidati biti pojedinci a ne stranke.

Da polovina Vlade moraju da budu žene, četvrtina iz dijaspore, i procentualno nacionalne manjine (po popisu). Da se uspostavi privremeno dvojstvo – dva predsednika vlade: muško i žensko, i matica i dijaspora – nevažnost odluka bez zajedništva i nadzora delovanja.

Da Vas podsetimo:  „Vojvođanin“ je – baš kao i „Beograđanin“ ili „Šumadinac“ – samo geografska odrednica, a ne nacionalnost

Novi izborni sistem:

Glas imaju svi državljani, svuda u svetu, i direktno glasanje za osobu a ne za stranku.

Lična odgovornost poslanika glasačima koji imaju pravo opoziva.

Da se uspostavi Trodomna Skupština:

1. Dom Državljana, 2. Dom Oblasti, i 3. Dom Naroda

1. direktno biran poslanik izborne jedinice u Republici Srbiji (iz poreza u Srbiji);

2. poslanik teritorijalne jedinice R. Srbije i Srba iz regiona Dijaspore (o trošku regiona);

3. poslanik organizovanog Naroda koji živi u R. Srbiji (o trošku tog naroda).

Rasterećenje Beograda od državnih institucija i njihovo ravnopravno preseljenje u različite oblasti Republike – obezbeđivanje poslova širom zemlje, unapređenje puteva i opšte infrastrukture na taj način.

http://www.reissinstitute.org/

1 KOMENTAR

  1. Niste napisali najvažnije…. Kako ostvariti zacrtano?? Vladajući to sigurno neće dozvoliti, ali ni 90% opozicije ! Dakle do ovakvih ( fantastično dobrih ) uvjeta se može doći jedino državnim udarom. Tada već neće biti podrške velikog dijela medjunarodne zajednice, upravo one kojioj odgovara ovakvo pogubno stanje u Srbiji. Dakle, vjerovatno bi uslijedili daljnji pritisci i sankcije!! I pored svega dajem podršku Vašoj soluciji za izlazak iz krize, uz bilo koju žrtvu !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime