Proizvođaču rakija „Aleksandar i Andrej Vučić“ milion evra iz budžeta!

1
7977
Foto: printscreen

Kompaniji „Simex“ iz Subotice, koja je za SNS punila personalizovane rakije „Aleksandar Vučić“ i „Andrej Vučić“ u poslednjih mesec dana je preko povezanih lica odobreno čak tri kredita od Fonda za razvoj, u ukupnom iznosu od 110,7 miliona dinara.

Nije jasno zašto i po kom kriterijumu su baš ovom proizvođaču alkoholnih pića odobreni krediti, posebno ako se ima u vidu da je nekoliko kompanija iz „Simex“ sistema u stečaju ili likvidaciji, upravo zbog neplaćanja poreskih obaveza, zbog kojih se „Simex“ doo našao i na listi najvećih poreskih dužnika sa preko 1,16 milijardi dinara duga?

Osnivač „Simexa“ Dragan Simović je u svom vlasništvu imao i propalu fabriku „Zlatibor voda“, a za vlast je vezan i preko Fudbalskog saveza, u kojem je član Kokezinog Izvršnog odbora i Odbora za hitna pitanja.

Fond za razvoj je kredite odobrio u okviru Programa finansijske podrške za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19, ali zašto baš za proizvodnju rakije, čija je potrošnja tokom pandemije navodno povećana?

Rakiji „Andreja Vučića“ dali su naziv „Srpska trojka“, a na ambalaži je označena kao šljivova prepečenica, „rezultat brižljivog odabira kvalitetnih plodova šljive, dvostruke destilacije, starenja i negovanja u barik hrastovim buradima“, dok naziv predsednikove rakije nije tako maštovit – „Vučija rakija“.

Prema navodima medija, personalizovane rakije braće Vučić pojavile su se upravo u vreme kada je predsednik promovisao rakiju kao najbolju zaštitu od koronavirusa i to je jedina veza proizvođača rakije sa pandemijom.

Ponovo se pokazalo da su bliske veze sa vladajućom porodicom od presudnog značaja za dobijanje pomoći države, a ne bonitet firme ili ugroženost privredne grane u kojoj posluje.

Dok pozajmljujemo milijarde evra zbog ekonomskog kolapsa, milioni evra se bez ikakvog kriterijuma dele firmama bliskim režimu.

Da Vas podsetimo:  Ko je kriv što srpskim rekama plutaju fekalije, flaše i hemikalije?!

Koji je plan države za jesen, kada se očekuje da 300.000 ljudi ostane bez posla zbog ekonomske krize?

Očigledno da otpuštenim radnicima umesto novčane pomoći podeli po flašu rakije „Aleksandar Vučić“ i „Andrej Vučić“.

1 KOMENTAR

  1. E moji Srbi, samo vi punite dzepove vucica dok vi nemate ni za hleb, nema nade za Narod, Koji pasivno prima sve nesrece koje mu se serviraju. Tuzno tuzno do suza.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime