Protesti ispred hrama Hrista Spasa

0
845

Sa namerom da doprinesu rušenju još jednog hrama SPC, ovaj put Hrista Spasa u Prištini, šiptarski studenti su izveli socijalni „performans“ na koji je „kosovska policija“ odgovorila svojim.

pristina
Sukob demonstranata i policije ispred hrama / Foto: Medija centar Čaglavica

Upinjući se da opravdaju svoje rušilačke namere, studenti su na vrata oskrnavljenog hrama postavili transparenat posle nekoliko pokušaja i odvraćanja – dopuštanja policije da to urade. Kad su konačno postavili policija je prila i uklonila ga.

Na transparentu je navodno pisalo „ovaj objekat je okupirao prostor Univerziteta i građen je u vreme okupatora i Šoviniste sobodana Miloševića“. Jedan antpis je dovoljan da se vdi koliko su Šiptari u stanju da zamene uloge, da sebe proglase žrtvom dok okupiraju srpski prostor teorističkim akcijama a Srbe koji brane svoje „okupatorom“ i „šovinistima“.

Srećom, studenata nije bilo mnogo, nesrećom, glasova koj su protvi ovakvog ponašanja još i manje. Oni „najumereniji“ zagovanjaju stav da taj hram neće smetati ako ude izmešten negde na periferiju. Verovatno kao što im ne smeta ni onih 40.000 Srba iz ovog grada „izmeštenih“ na periferiju sopstvene države.

Srpska pozicija bitno je oslabljena i progonom vladike Artemija i uzurpacijom trona ERP od strane Teodosija, čoveka spremnog da na svaki način sarađuje sa Šiptarima ispunjava njihove ciljeve uključujući zaokružvanje otimačine prosotra, istorije, identiteta…

demonstranti
Foto: Medija centar Čaglavica

Dokaz više je i bedno izveštavanje medija koje potpuno bespotrebno izmišlja da je pomenuti vladika, Teodosije, tri dana sa sveštenstvom i monasima čistio hram – što je apsolutna laž. On se svakako pojavio pred kamerama marketinga radi ali bespotrebno bi bilo od njega da učestvuje u takvom poslu za koga može da plati radnike ili prosto prepusti monasima. No, sve ovo bi tako verovatno i izgledalo da se ne radi o običnoj farsi od strane uzurpatora kada je odnos prema Crkvi u pitanju.

Da Vas podsetimo:  Džaferović je sa prozora svog stana mogao posmatrati kako ABiH i policija muče Hrvate i Srbe u Zenici

Zanimljivo je da je hram bio u mnogo boljem stanju, bez provokacija i toliko čestih napada pre nego što je vladika Artemije proteran. iako nije sarađivao sa Šiptarima, niti priznavao njihove kvazi-institucije, Šiptari se nisu usuđivali da sknave hram na načine i intenzitetom kak oto čine po njegovom rognu. izgleda da su i oni oseili da mačke nema pa počel ida vode svoje kolo.

Ivan Maksimović

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime