Prva i jedina diskoteka od Trsta do Vladivostoka otvorena je u Beogradu i u nju su navraćali Pjer Karden, Pako Ranab i Nina Riči

0
57
Foto: Grupa rođenih Beograđana/K1info

Prva diskoteka ne samo u Beogradu, već i u čitavoj Jugoslaviji, ujedno i „prva i jedina na potezu od Trsta do Vladivostoka“, kako se tada govorilo, otvorena je 1967. godine u Svetogorskoj 17, u podrumu kuće srpskog političara Jevrema Grujića. Na tom mestu, kako piše K1info, danas se nalazi muzej.

Diskoteka se zvala „Kod Laze Šećera“, po svom osnivaču Lazaru Šećeroviću, ili „Lola“ kako su je neki zvali, budući da je Svetogorska ulica u to vreme nosila ime Ive Lole Ribara.

Izazvala je veliku senzaciju u javnosti, a na njeno otvaranje je došao svako ko je tada nešto značio u gradu. Stekla je izuzetnu popularnost, tako da su u nju dolazili i Pjer Karden, Pako Raban, Nina Riči i drugi, svojevremeno se hvalio osnivač diskoteke Šećerović.

Foto: Grupa rođenih Beograđana/k1info

Ipak, tadašnje vlasti su je okarakterisale kao „proizvod zapada koji kvari naprednu socijalističku omladinu“, pa je posle svega godinu dana zatvorena.

Socijalistička vlast nije imala mira

Ubrzo po otvaranju diskoteke počeli su strahoviti otpori u štampi, pisalo se da je u diskoteci sedište američke obaveštajne agencije CIA.

– Napadi iz opštine su bili užasni jer su hteli da razbiju to gradsko jezgro, pa su nam stizale zabrane da može muzika da se pušta, ali da ne može da se igra, pa obrnuto. To je bilo potpuno apsurdno, a oni nisu znali šta će više od pakosti. Mučili su nas strašno i posle godinu dana je zasedao Vrhovni savet odbrane SFR Jugoslavije i postoji zapisnik da je tamo odlučeno da mora da se zatvori diskoteka kako ne bi kvarila naprednu socijalističku omladinu – priseća se Šećerović.

Foto: Dom Jevrema Grujića/K1info

Međutim, ova diskoteka je po pričanju prvog di-džeja u Beogradu Save Radosavljevića, probila led za ostale koje će se otvarati narednih godina, kao što je čuveni „Cepelin“ na Tašmajdanu koji je obeležio noćni život Beograda tokom čitave naredne decenije.

Da Vas podsetimo:  Srbija nedostatak radne snage rešava uvozom: 28.000 dozvola za rad izdato strancima

izvor:https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime