Prvo monašenje u Svetim Arhangelima nakon 2004. godine

0
882

Sinoć je obavljeno prvo monašenje u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena nakon 2004. godine kada je ovaj manastir u martovskom pogromu potpuno uništen.

Zamonašen je iskušenik Ratko Mićović iz Nikšića, kojeg je na monašenje priveo Arhangelski iguman Mihailo. Vladika Teodosije novom monahu dao je ime Vasilije po novokanonizovanom mučeniku Vasiliju Pećkom, saopšteno je na Fejsbuk nalogu manastira Visoki Dečani.

Sveti Vasilije Pećki, po zanatu pekar, za koga se pretpostavlja da je živeo u XVII veku u Peći, stradao je za hrišćanstvo u vreme ropstva pod Turcima, a Srpska pravoslavna crkva, maja prošle godine, zajedno sa kosovskim mučenicima Grigorijem Pećkim i devojčicom Bosiljkom iz Pasjana, proglasila ga je za sveca.

Vasilija Pekara Turci su ubili na izlazu iz Peći prema Dečanima, na mestu zvanom Raušićka trešnja. Na mestu gde je preminuo, Srbi su mu napravili grob, da bi nad tim grobom bila podignuta crkva. Ostaci crkve bili su vidljivi a grob očuvan sve do 1999. godine, navodi svetigora.com.

„Sa obnovom ove svetinje, sa obnovom ovoga bratstva, Bogoslovije u Prizrenu, života na Kosovu i Metohiji, mi stojimo pred Gospodom. Gospod će nas osnažiti i ohrabriti, jer molitve Svetih su sa nama“, rekao je u svojoj besedi episkop Teodosije, koji je preneo pozdrave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, koji su poslali iskušenika Ratka na Kosovo, prenosi Radio Kontakt plus.

Monašenju su osim monaha i monahinja iz više manastira Eparhije Raško-prizrenske, prisustvovali i profesori i đaci Prizrenske bogoslovije, kao i mnogobrojni Prizrenci iz udruženja Sveti Arhangeli.

Manastir Sveti Arhangeli podignut je na mestu jedne starije crkve, a građen je od 1343. do 1352. godine, kao zadužbina cara Dušana.

U glavnoj manastirskoj crkvi sahranjen je car Dušan, a pomirenje Srpske crkve i Carigradske patrijaršije, koje se dogodilo u manastiru, najznačajniji je događaj nakon Dušanove smrti. U periodu nakon dolaska Turaka na Balkan, o životu manastira nema mnogo podataka. Padom Prizrena 1455. godine, manastir je zauzet i oštećen. Retki istorijski izvori i arheološka istraživanja kazuju da čitav komleks propada, a od druge polovine 16. veka počinje njegovo temeljno rušenje. Vekovima je stajao napušten, sravnjen sa zemljom i zasut plavinom.

Da Vas podsetimo:  Da se jadu nasmijemo!

Dr Radoslav Grujić je 1927. godine izvršio obimna istraživanja i otkopavanja manastira, a nađeni materijal preneo je u današnji Arheološki muzej u Skoplju. Posle Drugog svetskog rata, sedamdesetih godina prošlog veka, obavljeni su obimni konzervatorski i restauratorski radovi, tako da su zaštićeni temelji i delovi zidova, piše Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli.

17 marta 2004. godine manastir Svetih Arhangela je opljačkan, uništen i zapaljen. Manastir Svetih Arhangela je munjevito evakuisan samo nekoliko trenutaka pre ovog brutalnog napada, a monaštvo je bilo primorano da se iseli u obližnje srpsko selo na padinama Šare.

Obimna obnova velikog uništenog konaka započeta je 2012. godine.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime