Radnici FRA odlaze u penziju kao socijalni slučajevi

0
517
Foto: printscreen

Radnicima nekadašnjeg čačanskog giganta Fabrike reznog alata, više od deset godina se ne uplaćuje radni staž zbog čega odlaze u penziju, koje u proseku iznose oko 17.000 dinara. Zanimljivo je da je fabrika u većinskom  vlasništvu države pa sindikat zahteva od nadležnih pravosudnih organa da utvrde odgovornost za kršenje zakona, a od Vlade da ispravi nepravdu prema radnicima.

Koji račun pre platiti i kako raspodeliti 20.000 dinara do sledeće penzije dilema je svakog meseca  za Milorada Pipera koji je u penziju otišao posle 45 godina provedenih u Fabrici reznog alata.  Troškovi života daleko premašuju visinu penzije pa je neophodna pomoć i podrška porodice.

Foto: printscreen

Kako prolazim i kako se snalazim? Mora čovek da radi više poslova da bi preživeo. Ako je malo bolestan on ne može ni da radi. Gledajući sve dažbine koje imate da platite na mesečnom nivou, da se plati grejanje, voda, struja, kablovska, veliki broj nekih taksi…To su male penzije za sve to, kaže Piper.

Da radnici FRA u penziju odlaze kao socijalni slučajevi, upozorava godinama i Industrijski sindikat.

Svakog dana se susrećemo sa našim bivšim kolegama i uglavnom slušamo njihove pritužbe da su to sredstva koja nisu dovoljna ni za elementarni život. Oni su već u godinama i u tim godinama su narušenog zdravlja, tako da o dodatnom poslu nema ni govora, kaže Dušan Đelić.

U Fabrici reznog alata nekada je radilo preko 4.000 Čačana, a danas tek nešto više od 500. Firma je u blokadi punih 11 godina i posluje preko posrednika, odnosno privatnih kompanija.

Kako je moguće da se u fabric čiji je većinski vlasnik država godinama ne uplaćuju doprinosi radnicima za sada ostaje bez odgovora jer je Nadzornom odboru i menadćmentu kompanije istakao mandat još u avgustu, a Vlada Srbije u međiuvremenu nije imenovala novo rukovodstvo.

Da Vas podsetimo:  SAMO CEPAJ Srpska modifikovana salata

Medjutim, svi se nadaju da će nova ministarka privrede imati više razumevanja za njihove probleme.

Foto: printscreen

-Moramo da razgovaramo sa novom ministarkom koja potiče iz naše grane. Ona je stručna i kompetentna i imala je slične probleme u Prvoj petoletki gde je konsolidovala stanje. Nadamo se da će i nama da pomogne, optimista je Đelić.

-Ova žena što je sada izabrana u Ministarstvo privrede iz Trstenika, kad bi se uzeo njen recept kod FRA bilo bi rešenje, a potom da se nađe strateški kupac, kaže Piper.

A pomoć će biti potrebna što pre. Kako navode zaposleni, uslovi za rad su teški, u proizvodnim halama nema grejanja, a minimalne zarade kasne po nekoliko meseci.  Za vratom fabrici diše i Elektrodistribucija koja preti isključivanjem struje zbog velikih dugova.

Izvor: Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime