Razbijena najveća laž SNS-a

1
151

Priča o troškovima života i standardu građana Srbije jedna je od najvećih manipulativnih priča kojom aktuelna vlast u Srbiji ubeđuje građane da žive nikada bolje u državi koja je ekonomski tigar na Balkanu i šire, a sve zahvaljujući genijalnoj politici koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da sad ne pominjemo onog hromog Nemca koji je kao ministar propagande rekao da hiljadu puta ponovljena laž postaje istina, ovo teza iz prethodne rečenice ponovljena je na režimskim medijima u Srbiji ne hiljadu ili sto hiljada puta, već preko milion puta, pa sad onoga, ko penzionere u Srbiji i one koji umesto glave na ramenima nose televizore, ubedi da je istina sasvim drugačija treba nagraditi Nobelovom nagradom.

Na čačanskoj vrlo popularnoj društvenoj mreži „Dnevna doza prosečnog Čačanina“ pokušali su da malim istraživanjem razbiju najveću laž SNS-a, a to je da je građanima Srbije mnogo bolji život nego 2012. godine, kako to naprednjaci od vrha do dna svoje stranke tvrde.

Evo tabele koja nam pokazuje kolike su bile cene proizvoda u prodavnicama Maxi 2012. godine kada je SNS došao na vlast, a kolike su cene, tih istih proizvoda u istim količinama, sada kada naprednjaci upravljaju državom preko jedne decenije.

Aleksandar Vučić je crtajući po pametnoj tabli u studiju RTS-a prikazao kako je Srbija lider u regionu po visini prosečne plate, ne samo po trenutnoj, već i po procentu rasta u poslednjih 10 godina.

Prema njegovim podacima, prosečna plata u 2012. godini bila je 329 evra, da bi u decembru prošle godine ona dostigla 718 evra. To bi značilo da je prosečna neto plata povećana za poslednjih 10 godina skoro 120 odsto. Znači više ili približno isto kao i što su rasle cene.

Da Vas podsetimo:  Otac ubijene Milice Rakić: „Želeo dam da tužim NATO, zabranio mi Vuk Drašković“

Pregledom statističkih podataka za 2012. godinu, lako se može utvrditi da prosečna plata ni u jednom mesecu te krizne godine nije bila manja od 349 evra, a i ta plata je isplaćena u januaru, dakle na početku te godine. Zašto Vučić dodatno umanjuje prosečnu platu iz 2012. godine za 20 evra, jasno je – kako bi se porast plata od tada do danas prikazo većim nego što je zaista.

Međutim kada se rast plata iskaže sa tačnim iznosimai koriguje za rast cena i stopu inflacije dolazimo do toga da su plate realno porasle za oko 35 odsto. Kada se podeli na deceniju, to ispada nešto tek iznad tri odsto prosečnog godišnjeg rasta.

Sa penzijama stvar stoji lošije. Prosečna penzija u decembru 2012. godine, iznosila je 23.563 dinara, da bi na kraju prošle godine stigla do 33.731 dinara. To predstavlja ukupno povećanje od 43,1 odsto u periodu od deset godina. Treba podsetiti da su penzioneri podneli dobar deo tereta fiskalne konsolidacije kada su 2014. godine smanjene penzije veće od 25.000 dinara.

Kada se rast penzija od 43,1 odsto uporedi sa inflacijom od 44,5 odsto, dolazimo do toga da su penzije izgubile više od jedan odsto kupovne moći u deceniji za nama.

– Pošto Aleksandar Vučić tvrdi da su plate od 2012. godine do danas porasle 120 procenata, pogledajte slike i vidite današnje cene tih proizvoda i zaključićete da je sve poskupelo dva ili više puta, „rast“ plata nije ni približno ispratio RAST CENA SVEGA, ovo je lažno zlatno doba – navodi Pavle Jelesijević iz „Dnevne doze prosečnog Čačanina„.

1 KOMENTAR

  1. ON JE JEDINI I NAJBOLJI!

    Ova predizborna kampanja je otkrila da u zemlji postoji samo jedan mislilac, orator, jedini patriota i neumorni delalac. On ono šta kaže to je sve i jedino idealno i realno rečeno. On nema saradnike, oni klimaju glavom, aplaudiraju i klanjaju se voljenom vođi, a opozicija se nabila u ćoše i niti priča, nema gde, a niti se vidi. Sa TV glavni se ne skida, za ostale nema televizije ili nemaju pare, a kako misle da vladaju kojim slučajem ako pobede. Bez straha, isto kako vladaju aktuelni i oni će. Narod sve trpi od bede do veće bede, gladi i jadi. Birači prst na čelu, a ne u glavi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime