Razgraničenje “Kosova kao javna ili tajna politka Srbije?”

0
1030

Vulin kao politički „alter ego“ Vučića oko Kosova?

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže „Ja sam za što brže i sigurnije razgraničenje sa Šiptarima. Ovo je moj lični stav i ja za ovo nemam ni podršku predsednika Vučića ni Vlade Srbije, niti je Skupština ikada raspravljala o tome. Ali što pre između nas i njih bude tvrda i čvrsta granica pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom a ne da se bavimo onim što neosuđeni ratni zločinci hoće da rade”,Dodao je da uopšte nema dilemu da je u pravu, posebno, kako kaže, kad vidi da su protiv razgraničenja Nemačka, Hrvatska, Albanija, „Šiptari na Kosovu”, delovi Bosne i Hercegovine, Crna Gora, Severna Makedonija. „Kad to vidim ja nemam nijednu dilemu da sam u pravu i da je ovo dobro za srpski narod. Kada se oni svi skupe na jednu stranu i kažu da su protiv nečega ja znam da je to dobro za srpski narod”, zaključio je Vulin. Ministar odbrane i bliski saradnik Predsednika Srbije i SNS je poliitčki „alter ego“ Predsednik Vučića, tako da posredno pušta političke balone „za stvaranje javnog mnenj koji glasi „razgraničenje“ ili „konflikt“ gde bi Srbija mogla da izgubi sve. Realno je da ako Srbija ne bude mogla da realizuje svoje nacionalne interese na Kosovu i Metohiji uz pomoć EU,ili SAD vrati čitav proces u SBUN i proglasi „okupaciju“ Kosova i Metohije kao dela svoje teritorije od starne vlasti u Prištini i NATO i traži promenu misije KFOR-a i ukljčivanje i drugih država u mikrovnu misiju pre svega Rusije kroz „plave šlemove“.

Hašim Tači i Hardinaj ruše EU oko Kosova!?

Hašim Tači za Zapad Predsednik Kosova za “Fajnenšel tajms” u Berlinu ocenio i da je Evropska unija previše slaba, interno podeljena kaže “. Bez učešća i vodeće uloge SAD, skeptičan sam da neko iz EU može da uradi mnogo. Uloga SAD je odlučujuća za rešenje .Tači dodaje „Ali nema kompromisa oko kosovske nezavisnosti. U protivnom, bićemo zaglavljeni u zamrznutom konfliktu sa teškim posledicama po budućnost i mogućnošću sukoba između Srbije i Kosova Nemčka i Francuska nisu „zadovoljne“ diplomatijom EU u „dijalogu“ Prištine i Beograda koji liči na „gluve telefone“. Nemačka ne podržava promenu granica Kosova kao i veči deo EU. Sa druge strane hipotetički i za sada bez jasne poruke SAD najvluju neke forme „razgraničenja“.

Da Vas podsetimo:  Prosjakinja iz Knez Mihajlove svojim čoveštvom rasplakala čitav region

Politika SAD „Sever Kosova za priznanje?”

SAD nisu objasnile model „razgraničenja“ ali se „naslućuju“ pismima američkog predsednika Donalda Trampa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, kojima je sugerisao potpisivanje konačnog sporazuma u Vašingtonu, Razgraničenje je i za Srbiju problematično jer odstupa od Ustava Srbije i stava građana koji bi morao da bude definisan na referendumu i u okviru jasne državne poliitke kroz vladu i parlament i imovinskih prava Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji. Na zvaničnom sajtu nemačke kancelarke objavljeni su zaključci sa samita, u kojima je posebno naglašen značaj postizanja konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što znači forma međusobnog priznanja. Niko nezna šta bi trebalo da dobije Srbija, sem da prizna Kosovo kao državu Merkelova i Makron pokušali su u Berlinu da izvrše pritisak na prištinsku delegaciju, ali pre svega na Ramuša Haradinaja da ukine takse. Pošto to nije uspelo jasno je da je EU sa Nemačkom i Francuskom prvo moraju čuju stav oko Kosova SAD. Sa druge strane ni Merkelova ni Makron nisu uverljivi u pritisku na Prištinu da se Srbiji ukinu takse. Pored toga Nemačke novine i medij kreću u pritisak sa formom stigmatizacije politikr Aleksandra Vućića na način vođenja unutrašnje poliitke pre svega medija i odnosa prema opozciji što je pokazatelj da će EU i Nemačka biti sve oštrija prema vrhu vlasti u Srbiji. Moguči pritisci prema vlastima u Srbiji biće od Trampove administracije i dela „duboke države“ demokrata oko spoljne politike Srbije i veza sa Rusijom i posebno Kinom .Srbija može realno da se nađe u unakrsnoj vatri i interesa SAD i EU odnosno Nemačke ali interesa Rusije i Kine, i da to utiče na unutrašnje odnose u Srbiji ali i procese oko Kosova i Metohije.

Da Vas podsetimo:  Dečak Cvetko Ristić stoji sam kraj tri sveže humke, a pod crnom zemljom mu je sve što je imao

Tomislav Kresović
Izvor: VIDOVDAN

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime