„Srbija pred novom (starom) dilemom“

0
753

briselResetovanje briselskih pregovora ili povratak pred UN?

Posle perioda međusobnih tenzija i spremnosti tzv. kosovskih institucija da krenu u novi pogrom nad srpskim narodom u Briselu se nastavio dijalog Beograda i Prištine. Predsednik i premijer Srbije nastaviće pregovore sa „državnim vrhom Kosova“ koga će činiti separatističko-teroristički duo Tači-Mustafa. Sastanak će biti održan uz posredovanje pokrovitelja kosovske nezavisnosti – Evropske unije.

Tzv. kosovska strana već je najavila da je nakon „srpskih provokacija i izazivanja nestabilnosti“ za nju jedino prihvatljivo rešenje promena formata briselskih pregovora. Drugim rečima, Hašim Tači poručuje Srbima da je za njega tema večerašnjih „pregovora“ – srpsko priznavanje lažne kosovske države. Pored toga sasvim je izvesno da će Priština na dnevni red staviti i zahtev da Srbija povuče sve postojeće optužnice protiv kosovskih državljana (čitaj: protiv ratnih zločinaca, pripadnika terorističke OVK).

I dok Priština u Brisel odlazi sa jasnim zahtevom srpski državni vrh još obuzima nedoumica i muči ga pitanje : „Kako rešiti briselski dijalog?“ Po ko zna koji put Beograd zbog slepila zvanog integracije u EU ne vidi suštinu problema.

Ona se ogleda u tome da je Priština ta koja stvara sukobe. Beograd sukobe nikada nije stvarao. On je uvek vodio defanzivnu politiku, često i na ozbiljnu štetu srpskih državnih i nacionalnih interesa.

Potpomognuti američkim strukturama koje zbog geopolitičkih previranja u svetu polako, ali sigurno gube moć kosovski „zvaničnici“ na sve moguće načine izazivaju izbijanje sukoba. Time žele da dobiju opravdanje za nasilnu integraciju severa KiM u svoju separatističku državu čije glavne ekonomske grane su trgovanje narkoticima i prodaja srpskih organa. O tome svedoči i izvođenje specijalnih jedinica ROSU na sever Kosmeta pod punom ratnom opremom kako bi se jednom putničkom vozu, punom srpskih civila, sprečio prolazak kroz srpsku(!) teritoriju.

Da Vas podsetimo:  Demonizacija Srba…

Srbiji mora da bude jasno da su briselski pregovori zasnovani tako da njihov konačni cilj bude potpuno ukidanje srpskog ustavno-pravnog poretka na KiM, njeno konačno razvlašćivanje i (de jure) priznanje da tzv. Kosovo ima pravo na svoj suverenitet.

Da budemo dosledni, „pregovora“ zapravo nikada nije ni bilo. Postojali su samo diktati i ultimatumi EU upućivani Srbiji. NJihovim prihvatanjem Beograd je samo pružao Prištini i njenim zapadnim nalogodavcima priliku da nastave sa zaokruživanjem kosovske državnosti.

Vreme je da vlasti u Beogradu shvate da se svetski poredak menja. Velike geopolitičke promene u svetu donose nove vetrove u međunarodnim odnosima; one koji će za razliku od prethodnih Srbiji otvoriti vrata za rešavanje pitanja KiM u korist njenog naroda. Vetrove koji će ozbiljno ugroziti američki projekat „nezavisnog Kosova“ i oslabiti podršku Zapada koja je godinama upućivana Prištini.

Upravo su ti vetrovi geopolitička i geostrateška prilika Beograda da prekine besmislene pregovore u okviru EU koji nikada ne mogu biti objektivni i nepristrasni. Ne mogu se voditi pregovori pod patronatom organizacije koja je sa tzv. Kosovom potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i koja usvaja Rezolucije u kojima se zahteva da Srbija prizna kosovsku državu.

Vreme je da Srbija odustane od ideje resetovanja briselskog dijaloga i da se okrene proverenim saveznicima koji već godinama na međunarodnom nivou principijelno brane njen teritorijalni integritet -Rusiji i Kini. Vreme je da srpski državni organi odustanu od dalje primene briselskih sporazuma i proglase ih ništavnim! Vreme je da Srbija počne da na KiM sprovodi svoj Ustav i svoje zakone!

Uz ozbiljnu diplomatsku podršku Moskve i Pekinga Beograd mora da pokrene proces povratka pitanja KiM pod okrilje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ruski i kineski veto sprečavaju da se ubuduće usvoji neki novi „Briselski sporazum“ i garantuju punu primenu Rezolucije 12 44 koja je danas najvažniji strateški dokument za zaštitu i očuvanje srpskog suvereniteta u našoj južnoj pokrajini.

Da Vas podsetimo:  Povodom 631 godina od Kosovskog boja - Spomenik čuvar srpske istorije i junaka

Zato večerašnja poruka srpskog državnog vrha u Briselu mora da glasi:

„Gospodo,

Srbija više nije spremna da pravi ustupke na svoju štetu. Srbija više nije spremna da prodaje svoj suverenitet za vaša prazna obećanja, dok vi pružate prećutnu podršku onima koji koriste argument sile i ugrožavaju bezbednost srpskog naroda na KIM.

Srbija je posvećena pregovorima i želi da pregovara jer je to njena međunarodna obaveza. Ali ne želi više da joj se mesto pregovora nameću ucene i uvek novi ultimatumi. Pošto niste spremni niti voljni da nam pružite pregovarački okvir koji bi bio u skladu sa Rezolucijom SB 12 44 mi odustajemo od daljeg dijaloga. Ako želite da pregovaramo o srpskom suverenitetu onda nam prvo izdejstvujte i dostavite novu Rezoluciju SB UN koja to omogućava . Do tada – doviđenja!“

Danijel Igrec

Danijel Igrec

www.iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime