Rolnice punjene sirom i šunkom

0
241
Fotoo YouTube Screenshot

Najfinije rolnice, meko kiselo testo kao pena. Tri puta sam ih pravila u tri dana. Čak i ova tura koja je bila namenjena video receptu je smazana. U toku “odmaranja” rolnica moj sin se naslonio slučajno na dve, izgubio je ravnotežu i samo rukom se oslonio na njih, što se u videu i vidi, ali bez obzira na to i te dve su baš super narasle. Jednostavno se prave od osnovnih sastojaka, a mera ja čaša od 250 ml.

Sastojci:

  • 1 čaša mleka
  • 1 čaša vode
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 7 čaša mekog brašna
  • 100 gr maslaca/putera
  • 1 1/2 kašika soli

Punjenje po želji – slano, slatko (u videu korišteno 500 gr sitnog sira i 200 gr šunkarice)

Priprema:

U veću posudu staviti toplo mleko, toplu vodu, ulje sobne temperature, šećer, kvasac, jedno žumance i dva belanca. Preostalo žumance koristićemo za premazivanje.

Sve promešati varjačom, pa dodavati po malo brašna i mešati.

Mešamo sve dok se testo ne zgusne, tako  da je varjačom teže da se meša.

Zatim dodajemo opet po malo brašna kako bi umesitli testo. Mekano i skoro lepljivo za ruke.

Dodajemo maslac i nastavljamo mešanje. Kada se maslac skoro spojio sa testom dodamo so i onda sve rukama gnječimo. Masa će postati masnija, al se neće lepiti za ruke.

Kada su se i maslac i so ugradili u testo pospemo sa još malo brašna i završimo mešenje ( to bolje možete videti u videu kao i količinu brašna koja je preostala ).

Posuti posudu sa malo brašna, staviti testo, pa posuti i odgore, pokriti krpom i ostaviti sat vremena na toplom mestu kako bi testo naraslo.

Kada testo naraste na radnoj površini premesiti ga.

Da Vas podsetimo:  Od ovog čaja napadi alergije na ambroziju nestaju za tren

Testo je masnije, pa nema potrebe za brašnom.

Podeliti testo na 12 približno jednakih delova, pa svaki deo testa oblikovati u lopticu.

Pokriti najlonom i ostaviti 5 – 10 minuta dok pripremite nadev.

Uzimati po jednu lopticu, pa rukama je stiskati i razvući na neku veličinu otprilike 15 x 20 cm, možda malo manje ( opet pogledajte u videu ). Staviti kašiku nadeva, pa uviti tako što prvo savijete  sa strane ka unutra, pa urolate.

Poslagati u pleh podmazan uljem ili obložen pek papirom.

Prekriti najlonom, folijom, celofanom, čime imate, pa preko stavite krpu i ostavite 20 – 30 minuta na toplom da tako odstoje.

Posle 20 – 30 minuta uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i za to vreme će rolnice još da odstoje.

Kada se rerna zagrejala umutite ono ostavljeno žumance sa kašikom mleka i premažite rolnice. Pospite semenke ukoliko to želite.

Stavite da se peku dok ne porumene, a to je nekih 25 minuta, zavisno od rerne.

Pečene premažite u tankom sloju uljem, pokrijte krpom i ostavite 10ak minuta da odstoje pa poslužite.

Prijatno.

Izvor: Domaći recepti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime