Ruski helikopter iznad Beograda (FOTO)

2
193

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, prisustvovali su danas prezentovanju namene i karakteristika helikoptera „Kamov“ Ka-32A11BC.

Foto: MUP Srbije

Srpski ministar unutrašnjih poslova i ruski ambasador su iz kule sa Beograda na vodi posmatrali prikaz sposobnosti helikoptera „Kamov“ Ka-32 za gašenje požara i uverili se u kapacitete i visoku efikasnost ovog helikoptera, saopštio je MUP.

„Zahvaljujući neutralnoj poziciji Srbije, zahvaljujući samostalnoj i nezavisnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, zahvaljujući tome što Srbija čuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali i zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomskoj situaciji države, Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara ‘Kamov‘ Ka-32, koji je specijalizovan za gašenje požara na visokim objektima“, kazao je Vulin.

„Sve što je moglo da doprinese većoj i boljoj zaštiti naših građana i imovine, mi smo obezbedili u protekle dve godine, a evo od danas Republika Srbija je i jedina zemlja u regionu koja ima tu mogućnost i snagu da se izbori brzo i efikasno sa požarima na najvišim objektima“, poručio je ministar Vulin.

Istakao je da je ponosan na to što MUP Srbije od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara „Kamov“.

„Po prvi put je na raspolaganju Republici Srbiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova oprema za horizontalno gašenje požara. Srbija i Beograd se munjevito razvijaju i grade, imamo značajan broj novoizgrađenih višespratnica, solitera. I zato, u slučaju nastanka velikog požara na visokim zgradama ili na nepristupačnom terenu Sektor za vanredne situacije zajedno sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije od danas imaju mogućnost da efikasnije i brže reaguju. Nabavkom „Kamova“ Sektor za vanredne situacije od danas može da dejstvuje iz vazduha i da pomogne svojim snagama koje dejstvuju sa zemlje“, kazao je Vulin.

Da Vas podsetimo:  SREMSKI AUTOPUTEVI: Što više kilometara, skuplja izgradnja? ZAŠTO?

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da nabavka „Kamova“ predstavlja značajno viši stepen zaštite srpskog naroda i Srbije od požara, te da će naša država, baš kao i mnogo puta do sada svakoj zemlji regiona pružiti pomoć u borbi protiv požara kada je zatraži.

„Spasavali smo naše građane, njihovu imovinu, naše šume, našu prirodu. Ali, bili smo tu i za sve naše komšije kojima je pomoć bila potrebna. Imena naših vatrogasaca-spasilaca se s poštovanjem i zahvalnošću pominju i u bratskoj Republici Srpskoj, ali i u Sloveniji, Severnoj Makedoniji, Grčkoj. Nabavkom ‘Kamova‘ bićemo još snažniji i bolji u borbi protiv požara, i naravno, uvek smo spremni da pružimo pomoć svima kojima bude bila potrebna“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Helikopter „Kamov“ Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima.

2 KOMENTARA

  1. Bog blagi verovatno zna a ti kao komentator to ne znaš. Od Titove Jugoslavije postojala je VATROGASNA MILICIJA, danas je to Vatrogasna policija. Uz njih, posebno u Vojvodini ali i šire, postoje i Dobrovoljna vatrogasna društva. Po logici vrhuške je gašenje požara stvar te posebne policije, zato je ona doskora bila pod Vulinovom komandom. Sada je za njih nadle#an drugi ministar Jasno?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime