Scena ispred zlatne kapije u Knezu je Srbija u jednoj slici

1
1614

Nizanje novogodišnjih ukrasa u strogom centru Beograda izgleda kao takmičenje neukusa, kiča i besmisla u kome nema pobednika. Jer ko je lud da se diči plastenikom u bojama trobojke na Obilićevom vencu, zlatnom lavirintu kome se zidovi sami od sebe ruše, i džinovskom kapijom na početku Knez Mihailove. Od silinog svetla i bacanja para propustili smo detalj ispred kapije koji ne košta puno, a mnogo govori o čitavom stanju u Srbiji. Ne postoji građanin, turista ili neki dođoš koji po dolasku u Beograd ne baci korzo kroz čuveni Knez. Zanesen svetlima velikoga grada, uzdignute glave zbog novogodišnje rasvete i ponosan što je glavni grad konačno magnet za turiste (ćao Bugari), naravno da neće primetiti po čemu gazi. Sve što treba da vidi je iznad njegove glave. Međutim…

Oni malo pažljiviji mesecima ulaze u Knez Mihailovu po bokovima, jer se na samom ulazu raspadaju ploče i ispadaju iz ležišta duž pešačke zone. Najdramatičnije je upravo ispred raskošne kapije, gde stoje dva znaka upozorenja za pešake. Možda ne koštaju papreno kao i zlatna konstrukcija, ali šalju mnogo dublju poruku.

Saga o izvaljenim pločama traje nešto kraće od rekonstrukcije Slavije, ali je princip potpuno isti i svodi se na onu „drži vodu dok majstori odu“. Građani su se na nezgodan problem na uglu sa Sremskom kod Palate Albanija žalili najpre u martu, da bi ploče na uglu sa bile zamenjene početkom leta.

Da Vas podsetimo:  Akademici pisali ministarki Mihajlović, traže preispitivanje projekta Jadar

Međutim, šta jedna rekonstrukcija može upornim pločama iz Kneza. Problem je maksimalno ignorisan pa se gradska vlast oslanja na zaslepljenost turista čiji će pogledi sve vreme biti negde u vazduhu. Ipak, to ne znači da ćete moći da prođete pravolinijski ispred kapije, osim ako niste bivši atletičar.

Za razliku od upozorenja u zatvorenim prostorima na kojima piše „PAZI, KLIZAV POD“, na znaku upozorenja ispred zlatne kapije bi najuverljivi bio natpis „PAZI, SRBIJA“.

Stefan Milenković
Izvor: Noizz.rs

1 KOMENTAR

  1. Da se ne zaboravi,nije sve to od juče,po naj više ne slučajno.1944 je tito iz Hrvatske,Bosne i C.Gore doveo oko 75000 svojih pristalica,da ga čuvaju prilikom okupacije Srbije,na staljinovim tenkovima.E te njegove pristalice su osokoljene titovom izjavom,da se imaju ovde ponašati kao na okupiranoj teritoriji,tako i ponašali a takve su ostale i navike,kako reče onaj partizan,ŽELJA MI JE BILA,DA UĐEM U BEOGRAD I DA PRESPAVAM U KREVETU SA SVE LIČKIM BLATOM.Otišli su iz svojih krajeva,ali krajevi,običaji i nivo razmišljanja,iz njih nisu otišli.Skoro niko od njih se nije vratio u svoj rodni kraj,svi su ostali da čuvaju tita uz razne privilegij,pa se tako počela menjati struktura stanovništva.Vremenom su se širili,pa tako su i postali većina,koja sačinjava sve pore vlasti komunističko-okupacione vlasti.Tako do današnjih dana,kada njihovi unuci,određuju pravila,kakva su,pa vidi se svaki dan.Niti je ovo izuzetak,niti će ovo biti kraj.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime