Simbolika hrane na novogodišnjoj trpezi: Jednu stvar nikako ne smete imati na stolu

1
980
Foto: printscreen (opanak.rs)

Postavljanje bogate novogodišnje trpeze nema za cilj samo da nas nahrani, već svako jelo treba biti pažljivo odabrano jer sa sobom nosi određenu simboliku sreće, napretka, blagostanja. Pored već tradicionalne ruske salate, svinjskog pečenja, kupus salate i torte, na trpezi bi svoje mesto trebalo da nađe i riba i grožđe.

Evo zašto baš te namirnice:

Grožđe

Grožđe je, pre svega, simbol zdravlja i jačine, pa se preporučuje da pojedete nakon ponoći tačno 12 zrna grožđa, za svaki mesec po jedno, kako biste u predstojećoj godini svakog meseca bili zdravi.

Riba

Budući da i za novogodišnju noć traje post, riba bi trebalo da se nađe na vašoj trpezi. Pored toga, ona simboliše nesmetano kretanje, kretanje bez prepreka, pa vam nagoveštava laganu godinu u kojoj će svi poslovi ”plivati”.

Svinjsko meso

Svinjsko meso je simbol izobilja i bogatstva.

Kupus salata

Zbog svoje zelene boje simboliše harmoniju prirode i dobre sreće kao i dugovečnost.

Torta

Zbog same svoje strukture koja sadrži puno šećera, torta je simbol slasti. Potrudite se da vam torta bude od što bogatijih sastojaka kako bi u predstojećoj Novoj godini bilo što više slasti.

A evo šta nije poželjno imati na trpezi…

Ono što se nikako ne preporučuje na novogodišnjoj trpezi jeste meso od pernatih životinja, jer one imaju krila, pa simbolišu sreću koja napušta.

Izvor: opanak.rs

1 KOMENTAR

 1. Ja se secam da smo kod nas uvek postili do Bozica.
  Trpeza za Novogodisnje vece bila je; posni pasulj, gnecen pa zaprzeno przenim lukom i aleevom paprikom, vruca proja i vruca domaca pogaca, kiseli kupus, punjene kisele paprike, sarena kisela salata (bila je nesto najbolje cega se secam), posna pita krompirusa ili sa kupusom, posni sitni kolaci, rahatluk, i suvo voce ( sljive, jabuke, orasi lesnjak), posne strudle sa pekmezom od sljiva ponekad smo pravili posne palacinke sa dzemom od visanja, sipka, drenjina.
  Divota!
  Sve domace na kraju smo dobili caj sa medom i spavanac.

  Ovo sto opanak pise vise prilici Bozicnoj trpezi jer se kod nas za Bozic ne sprema meso peradi.
  Cak ni supica.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime