Slabi živci poslanika Kovačevića ili Može li odbrana Vučićevog lika i dela biti dosadna

0
1125
Aleksandar Martinović / Foto: YouTube Screenshot

Jednoličnost sednica Narodne skupštine Srbije, na kojima poslanici vladajuće koalicije poslušno izglasavaju predloge Vlade sa i ili bez velikih nedoumica i rasprava nedavno je narušio Borisav Kovačević, poslanik Partije udruženih penzionera Srbije.

Na dnevnom redu bio je predlog Zakona o dualnom obrazovanju. Poslanik SNS-a, Marko Atlagić, iskoristio je priliku da osudi izjave svojih kolega, profesora Univerziteta, o Aleksandru Vučiću i njemu lično, „kako bi građani videli ko vaspitava decu“. Navodio je izjave Jova Bakića o Aci Srbinu, a nisu mu se svidele ni one u kojima je Dubravka Stojanović za njega rekla kako on nije naučnik. Uvređeni Atlagić pogledao je Tomsonovu listu i na njoj video da je Dubravka Stojanović – nula, dok je on sam ocenjen dvojkom, jer se po njegovim udžbenicima radi u tri zemlje, od kojih je jedna članica Evropske unije.

Ispričao je to prvog, zatim i drugog dana rasprave, a kad je to ponovio i treći put, poslaniku B. Kovačeviću je to već bilo malo mnogo, pa je zatražio reč i izrazio žaljenje što ono koji predsedavaju Narodnom skupštinom dopuštaju da se utroši mnogo vremena na stvari koje nisu bile na dnevnom redu, a da i ne pokušavaju da opomenu Atlagića za zloupotrebu skupštinske govornice. „Atlagić tri dana ponavlja maltene isto, a predsedavajući Marinković i ostali predsedavajući ne reaguju, a drugo, ne možemo se tako obraćati javnosti.“

Na ovu jeretičku misao smesta je reagovao šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, pa je najpravoverniji od svih pravovernih preletača održao svoj uobičajeni govor u kome je pomenuo upropastitelje Srbije: Đilasa, Jeremića i Boška Obradovića (koji su, verovatno, najpominjanija imena u našoj zemlji posle Ace Srbina). Prekoreo je svoje koalicione partnere što – ako već sami ne brane Aleksandra Vučića od napada opozicije – nisu bar toliko korektni da ne zameraju onima koji to rade i koji će to nastaviti da rade.

Poslanici su zatim saznali i kako je Aleksandar Martinović veoma ponosan na Marka Atlagića, „koji se neumorno bori da objasni građanima o kakvim se ljudima radi“, a zatim i kako je on ostao u zemlji dok je akademik Teodorović u vreme NATO bombardovanja pobegao u Ameriku (a što je sve zajedno imalo mnogo dodira sa raspravom o dualnom obrazovanju koja se nalazila na dnevnom redu Narodne skupštine).

Martinović je iskoristio priliku i da podseti svoje koalicione partnere kako su oni u Vladi zahvaljujući pobedama Aleksandra Vučića na izborima 2012, 2016. i 2017. godine (ne sećajući se da su i penzioneri svojim glasovima doprineli naprednjačkom osvajanju vlasti).

Na kraju, da malo ohrabri poslanike PUPS-a i podstakne ih da se i sami posvete odbrani lika i dela Aleksandra Vučića, Martinović im je poručio: „Atlagić je čovek koji se bori protiv onih koje je Vučić pobedio na svim izborima. Aleksandar Vučić će biti velikodušan i prema onima kojima Atlagićevo izlaganje smeta, vama ostavljam na volju da odlučite da se borite, ali makar budite dovoljno učtivi i pristojni da ne kažete da vam smeta čovek koji se bori za politiku Aleksandra Vučića.“

Siromah Kovačević. Nijednom rečju nije pomenuo da mu smeta čovek koji se bori za politiku Aleksandra Vučića, već da je neizdrživo što tri dana uzastopce davi svoje kolege u Skupštini jednom te istom pričom.

Bilo bi ohrabrujuće da se Kovačević tu zaustavio, ali nije: „Bolje bi bilo da smo se mi prvog dana pridružili Atlagićevim kritikama, to i sebi upućujem kritiku, ne bih želeo da se pogrešno shvati moje ponašanje, ni ponašanje poslaničke grupe PUPS, niti PUPS u celini.“

Sem ukoliko nekim svojim aktivnostima značajno ne pomogne borbu za odbranu lika i dela Aleksandra Vučića, nešto slabiji živci poslanika Kovačevića verovatno će ga lišiti sledećeg poslaničkog mandata u Narodnoj skupštini Srbije. S druge strane, mora se priznati da njegov iskorak tokom rasprave o dualnom obrazovanju predstavlja veliku pouku za sve poslanike političkih stranaka u najvišem predstavničkom telu naše zemlje.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime