Solarna oluja mogla bi da pogodi Zemlju

0
54

Oluja bi mogla da poremeti satelite i izazove probleme sa električnom mrežom, upozoravaju eksperti.

Foto: Braňo on Unsplash

Solarna oluja mogla bi da pogodi Zemlju, s obzirom na to da se na Suncu formirala rupa iz koje se otpušta materijal.

Oluja bi mogla da izazove kvarove na električnoj mreži, poremeti satelite i migracije životinja, navodi američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu. Ova organizacija saopštila je i da bi solarna oluja mogla da se desi već danas, 3. avgusta, ali da su efekti realtivno slabi – situacija bi bila dramatičnija u slučaju geomagnetnih oluja.

Koronalne rupe pojavljuju se na Suncu u obliku tamnih mrlja, kada ih posmatrate pomoću ultraljubičastih i rendgenskih zraka. Te rupe su hladnije i imaju manju gustinu u poređenju sa Suncem, što znači da solarni vetar može lakše da uđe u svemir i usmeri se ka Zemlji.

Solarna oluja može da izazove određene efekte, kako u svemiru, tako i na Zemlji.

Koronalne rupe mogu da se formiraju u bilo kom momentu, iako su češće u vreme solarnog minimuma. Trenutno se krećemo ka solarnom maksimumu, kada se intenzitet aktivnosti Sunca povećava, i očekuje se da će ga dostići negde oko 2025. godine.

Što smo bliži tom trenutku, naučnici očekuju da će vremenske prilike iz svemira imati redovan i potencijalno štetan uticaj na život na Zemlji. Eksperti su više puta upozoravali da ljudska civilizacija mora više da se angažuje kako bi se zaštitila od štetnog solarnog vremena, pre nego što dođemo do intenzivnijih događaja.

Solarna oluja koja se očekuje danas označena je na NOAA skali sa “G1” i proteže se sve do “G2”, što označava ekstremnu geomagnetnu oluju, kada mogu da se očekuju veći problemi sa elektroenergetskim sistemom, svemirske letelice mogu biti dezorijentisane, a radio signali i satelitska navigacija privremeno isključeni.

Da Vas podsetimo:  Da li moj otac ima pravo da bude na tom spisku?

Na sreću, te ekstremne oluje su relativno retke i dešavaju se samo oko četiri dana u svakom od Sunčevih 11-godišnjih ciklusa, navodi Independent.

Izvor: Online magazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime