Srbija se zadužuje 219 miliona evra kod turskih banaka da bi finansirala tursku firmu

2
1173
Foto: pixabay.com

Vlada Srbije uzeće kredit od 219,2 miliona evra od turskih banaka Ziraat i Denizbank radi izgradnje infrastrukturnih projekata u Sandžaku i Vojvodini koje obavlja kompanija Tašjapi, takođe iz Turske, objavila je Nova ekonomija.

Vlada je na sednici 30. decembra utvrdila predlog zakona kojim se potvrđuje ugovor o kreditu sklopljen između Srbije i tih banaka.

Kako se vidi iz ugovora, tim novcem će se finansirati izgradnja autoputa Sremska Rača–Kuzmin, mosta preko Save i rekonstrukcija puta Novi Pazar–Tutin.

Zajam će se realizovati kroz dve kreditne linije, od kojih prva iznosi 19,2, druga linija 200 miliona evra, a godišnja kamata je 2,5 odsto.

Period počeka prve kreditne linije je dve godine od povlačenja prve tranše, a period otplate glavnice je 10 i po godina, u 21 jednakoj polugodišnjoj rati.

Period počeka druge kreditne linije je četiri godine od povlačenja prve tranše, dok je period otplate glavnice devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.

Taj zajam pokriva 80 odsto cene projekata, a preostalih 20 odsto obezbediće Srbija iz budžetskih sredstava.

Turska kompanija Tašjapi, koja će raditi projekte koji se kreditiraju, dospela je u žižu javnosti u martu 2019, kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju, podsetila je Nova ekonomija.

U septembru prošle godine je inspekcija rada otkrila 53 neprijavljena radnika prilikom kontrole u Tašjapiju.

Beta
Izvor: novinar.rs
PODELI
Prethodni tekstRat
Sledeći tekstVaše pravo da znate sve!

2 KOMENTARA

  1. ……………..“ратник Белих Ведских Срба на бојном пољу никада не гледа колики је његов непријатељ,већ Свим бићем и Суштасвом Својим ,загледан у лепоту и дивоту онога што брани у свету сенки и утвара „

  2. Ne treba se nimalo čuditi tom čistom lopovluku srpskih vemoža na čelu sa AV, njegovom porodicom i drugim njemu bliskim muvatorima. Ako bi posao pod istim uslovima dali nekoj našoj DRUŠTVENOJ firmi, ako uopšte takva firma još postoji je su sve firme preuzele lopurde bliske vlastima, ta firma ne bi mogla da ih podmiti- Turci to itekako mogu. Kod njih je „bakšiš“ političarima svakodnevna pojava i uobičajena praksa za dobijanje poslova.Znači CEO NAROD plaća kredite kako bi Turci dobili posao uz mito NAŠIM političarima. Svi koji odlučuju o dodeli poslova su zaboravlili staru srpsku izreku „ne ubija se vo za kilo mesa“ a oni ga ubijaju za samo 10 grama! Srbi zapamtite sve ovo pa, ako izbora zaista u aprilu bude bilo, jer naš diktator ima dovoljno moći da u skupštini promeni Ustav, on lično raspusti parlament i legalizuje svoju davno uvedenu diktaturu pa zabrani i izbore, PAZITE gde i za koga će te na glasačkom listiću staviti svoj krstić. Doduše nekog velikog izbora nemate, jer ni tzv. opozicionari nisu mnogo bolji od ovih danas- i onu, dok su bili vlast su se napljačkali narodnih para, ali možda ipak vredi pokušati. Već su bogati pa će im valjda i pljačka dosaditi. Gorih od današnjih lupedi izgleda da srpske majke još nisu rodile!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime