Srpska se nije vratila u kosovsku vladu

0
878

2016-10-18_053410Elektronski mediji u Prištini javili su jutros da se zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, vratio u Vladu Kosova, i da svoj radni dan provodi u zgradi ove vlade u Prištini. Prištinski Lajmi.net, ograđujući se, sa druge strane, navodi da „još uvek nije poznato da li njegov povratak u kancelariju znači i eliminaciju bojkota Srpske liste kosovske vlade od 9. oktobra koja se zamrzavanjem odnosa sa kosovskim institucijama protivi Zakonu o Trepči.“ „Mi i dalje bojkotujemo rad vlade, komisija i ostalih vladinih tela,“ za KoSSev je, međutim, naveo Branimir Stojanović. Ipak, Stojanović pojašnjava da srpski predstavnici u kosovskoj vladi nastavljaju da „obavljaju sve administrativne poslove“, pre svega „brojne projekte koje su započeli u saradnji sa međunarodnim predstavnicima i koje Srbi ovog puta ne žele da ugroze“ kakav je to bio slučaj kada su Srbi prvi put zamrzli svoje učešće u kosovskoj vladi prošle godine.

„Ne učestvujemo u bilo kakvom političkom procesu,“ ovako je za KoSSev Stojanović komentarisao medijske izveštaje u Prištini, pojašnjavajući dalje:

„Mi smo apsolutno obustavili svo političko angažovanje – odlučivanje i učešće u svim političkim telima – vlada, komisije i svi odbori koje je vlada formirala.“

On je podsetio na razlog za zamrzavanje učešća Srpske liste i ostalih srpskih predstavnika u političkom radu kosovskih institucija, iznoseći i detalje šta ovi predstavnici Srba umesto toga trenutno rade:

„S obzirom na to da je brutalno ignorisan naš stav da budemo pitani da odlučujemo o pitanjima koja su od vitalnog interesa za naš narod, mi smo odlučili da i formalno u tome ne učestvujemo i da se do daljnjeg usredsredimo, pre svega, na razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice oko sveukupne situacije. Sigurno ćemo imati i narednih dana brojne aktivnosti i intenzivne sastanke na mnogim mestima.“

Da Vas podsetimo:  Oni koji su zatvorili nebo Lavrovu platiće veliku cenu – neka se raspitaju u Ukrajini

Stojanović je potvrdio da se srpski predstavnici nalaze u svojim kancelarijama u zgradi vlade u Prištini i da uprkos bojkotu svog političkog angažovanja u njoj i drugim zvaničnim telima, nastavljaju, s druge strane sa redovnim administrativnim poslovima, a da su upravo razgovori i saradnja sa međunarodnim predstavnicima deo tih administrativnih aktivnosti. Stojanović naglašava i da ne žele da dođe do onog što se dogodilo tokom prvog zamrzavanja učešća Srpske liste u prištinskim institucijama prošle godine.

„U pitanju su projekti – administrativni poslovi, koje smo započeli sa predstavnicima međunarodne zajednice. Ne želimo da dozvolimo da oni budu ugroženi i dovedeni u pitanje, da se zloupotrebi naše neprisustvo i dovedu u pitanje sve aktivnosti koje su započete kao što je to bio slučaj našeg neučešća tokom Jablanovićevog slučaja. Tada su brojni projekti zaustavljeni, a mnoga sredstva preusmerena,“ kaže Stojanović.

Na pitanje koji su naredni koraci ovih srpskih političkih predstavnika, odnosno, do kada će njihovo političko angažovanje nasuprot aktivnom administrativnom angažovanju biti zamrznuto, zamenik kosovskog premijera je rekao:

„Videćemo kada budemo iscrpeli sve mogućnosti razgovora sa međunarodnim predstavnicima. Tada ćemo izaći sa predlozima o budućim koracima.“

Na pitanje da li je isključena mogućnost napuštanja vlade, na šta je sam Stojanović prethodno upozorio, rekao je:

„Naravno da nije“.

Poslanici liste „Srpska“ i predstavnici Srba u Vladi Kosova su u pre dve nedelje zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija, nakon što je Skupština Kosova prethodno usvojila Zakon o Trepči, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada „Republici Kosovo“, a 20% građanima „Republike Kosovo“.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime