Šta stoji iza ratnog pokliča iz Sarajeva — „za ne daj bože“

0
1798
Foto: pixabay

Poslednje ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića govore o predrasudama koje gaji prema sopstvenom narodu, jer Bošnjaci ne žele rat.

Predstavnik bošnjačkog naroda u Predsedništvu BiH podržao je premijera entiteta Federacije BiH u zaokruživanju proizvodnje bosanskohercegovačke namenske industrije. Štaviše, Izetbegović je najavio da će se u BiH, pored puške koja se već proizvodi, proizvoditi i pokretna haubica, dronovi i zaokružiti proizvodnja svake vrste municije.

„Pravićemo to za tržište, ali i ’za ne daj bože‘“, rekao je Izetbegović.

Ničega nelegitimnog nema u nameri da se zaokruži proizvodnja u namenskoj industriji, ali Izetbegović ne bi bio Izetbegović kada poenta onoga što govori ne bi zazvučala preteće. Upravo to „za ne daj bože“ je problem.

Čitav poslednji mandat Izetbegović i njegovo okruženje prete ratom, kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević. Radi se o ratnohuškačkoj izjavi koja je, prema Izetbegovićevom uverenju, korisna za njegovu predizbornu aktivnost, dodaje Galijašević.

„To govori kakvo on žalosno mišljenje ima o svome narodu. Bošnjaci nisu budale, Bošnjaci nisu ratnohuškački orijentisani, Bošnjaci ne misle na rat, ako on misli. Uz okolnost da zaista postoji šest velikih fabrika namenske industrije u FBiH, da su te fabrike pod kontrolom federalne vlade, da nad njima nema adekvatnog odbrambenog i bezbednosnog nadzora — jasno je da je ovo ozbiljna huškačka poruka“, kaže Galijašević.

Kada se uzme u obzir, dodaje Galijašević, paralelni bezbednosni i odbrambeni sistem koji čine paravojne i parapolicijske strukture pod kontrolom pojedinih islamskih zemalja, naravno da Izetbegović računa na njih, a njegovu pretnju trebalo bi ozbiljno shvatiti.

„Ne može oružana sila, bilo ona u proizvodnji, bilo ona u nadzoru nad tom proizvodnjom, biti pod kontrolom nerelevantnog Ministarstva industrije. Ovde nije reč o bilo kakvoj industriji, nego o vojnoj industriji. Ona mora biti pod kontrolom vojske i odbrane, a to je ipak na zajedničkom nivou“, kaže Galijašević.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… Zagađena mržnjom i lažima…

Pored toga što je izjava ratnohuškačka, ona pokazuje predrasude koje Izetbegović ima prema Bošnjacima, koji, kako Galijašević kaže, ne žele rat i neće mu dati hiljadu glasova više jer je zapretio ratom.

Bakir Izetbegović nalazi se sve niže na političkoj lestvici u bošnjačkom narodu, objašnjava banjalučki analitičar Anđelko Kozomara.

„On iz dana u dan gubi uticaj u svom narodu i mora da traži ratne pokliče, ne bi li se do oktobarskih izbora njegov rejting koliko-toliko popravio. Njegova politička sudbina je zaista neizvesna jer je napravio čitavu listu uticajnih i moćnih ljudi koji ga više ne podržavaju. Smešno je svakom poznavaocu prilika u BiH zvučala njegova pritajena pretnja da će on prodavati oružje i deo ostaviti ’za ne daj bože‘“, kaže Kozomara.

Radi se, dodaje Kozomara, o zastareloj tehnologiji i malim količinama koje niko u svetu ne bi kupio. Izetbegovićevu izjavu „za ne daj bože“ ne treba shvatiti kao ozbiljnu pretnju ako se radi o njegovom oružju. Međutim, on „za ne daj bože“ ima podršku Zapada, smatra Kozomara.

Na Izetbegovićeve pretnje reagovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Bošnjački član Predsedništva BiH šalje ratnohuškačke poruke i ide putem koji vodi konfliktu, rekao je on.

Izetbegovićevi snovi o ratu nemaju legitimitet, dodao je Dodik, jer da bi Oružane snage BiH bile upotrebljene, odluku mora da donese Predsedništvo BiH. Ako bi pak Izetbegović želeo da upotrebi policiju u FBiH, onda bi za to trebalo da traži saglasnost političkih predstavnika hrvatskog naroda, čiju podršku takođe nema, rekao je Dodik.

Jedino RS ima legitimnu nadležnost nad nekom oružanom strukturom, a to je policija RS, koja je sačuvana uprkos naporima i projektu da nadležnost nad policijom pređe u ruke organa u Sarajevu, rekao je predsednik Srpske.

Da Vas podsetimo:  Pokazuje li valuta čije je Kosovo? Dinar kao devizno sredstvo plaćanja na KiM

Nikola Joksimović

rs.sputniknews,com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime