Šta stoji iza ratnog pokliča iz Sarajeva — „za ne daj bože“

0
1690
Foto: pixabay

Poslednje ratnohuškačke izjave Bakira Izetbegovića govore o predrasudama koje gaji prema sopstvenom narodu, jer Bošnjaci ne žele rat.

Predstavnik bošnjačkog naroda u Predsedništvu BiH podržao je premijera entiteta Federacije BiH u zaokruživanju proizvodnje bosanskohercegovačke namenske industrije. Štaviše, Izetbegović je najavio da će se u BiH, pored puške koja se već proizvodi, proizvoditi i pokretna haubica, dronovi i zaokružiti proizvodnja svake vrste municije.

„Pravićemo to za tržište, ali i ’za ne daj bože‘“, rekao je Izetbegović.

Ničega nelegitimnog nema u nameri da se zaokruži proizvodnja u namenskoj industriji, ali Izetbegović ne bi bio Izetbegović kada poenta onoga što govori ne bi zazvučala preteće. Upravo to „za ne daj bože“ je problem.

Čitav poslednji mandat Izetbegović i njegovo okruženje prete ratom, kaže stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević. Radi se o ratnohuškačkoj izjavi koja je, prema Izetbegovićevom uverenju, korisna za njegovu predizbornu aktivnost, dodaje Galijašević.

„To govori kakvo on žalosno mišljenje ima o svome narodu. Bošnjaci nisu budale, Bošnjaci nisu ratnohuškački orijentisani, Bošnjaci ne misle na rat, ako on misli. Uz okolnost da zaista postoji šest velikih fabrika namenske industrije u FBiH, da su te fabrike pod kontrolom federalne vlade, da nad njima nema adekvatnog odbrambenog i bezbednosnog nadzora — jasno je da je ovo ozbiljna huškačka poruka“, kaže Galijašević.

Kada se uzme u obzir, dodaje Galijašević, paralelni bezbednosni i odbrambeni sistem koji čine paravojne i parapolicijske strukture pod kontrolom pojedinih islamskih zemalja, naravno da Izetbegović računa na njih, a njegovu pretnju trebalo bi ozbiljno shvatiti.

„Ne može oružana sila, bilo ona u proizvodnji, bilo ona u nadzoru nad tom proizvodnjom, biti pod kontrolom nerelevantnog Ministarstva industrije. Ovde nije reč o bilo kakvoj industriji, nego o vojnoj industriji. Ona mora biti pod kontrolom vojske i odbrane, a to je ipak na zajedničkom nivou“, kaže Galijašević.

Da Vas podsetimo:  Gospić: Obnavlja se spomenik Nikoli Tesli koji su 1992. minirali hrvatski ekstremisti

Pored toga što je izjava ratnohuškačka, ona pokazuje predrasude koje Izetbegović ima prema Bošnjacima, koji, kako Galijašević kaže, ne žele rat i neće mu dati hiljadu glasova više jer je zapretio ratom.

Bakir Izetbegović nalazi se sve niže na političkoj lestvici u bošnjačkom narodu, objašnjava banjalučki analitičar Anđelko Kozomara.

„On iz dana u dan gubi uticaj u svom narodu i mora da traži ratne pokliče, ne bi li se do oktobarskih izbora njegov rejting koliko-toliko popravio. Njegova politička sudbina je zaista neizvesna jer je napravio čitavu listu uticajnih i moćnih ljudi koji ga više ne podržavaju. Smešno je svakom poznavaocu prilika u BiH zvučala njegova pritajena pretnja da će on prodavati oružje i deo ostaviti ’za ne daj bože‘“, kaže Kozomara.

Radi se, dodaje Kozomara, o zastareloj tehnologiji i malim količinama koje niko u svetu ne bi kupio. Izetbegovićevu izjavu „za ne daj bože“ ne treba shvatiti kao ozbiljnu pretnju ako se radi o njegovom oružju. Međutim, on „za ne daj bože“ ima podršku Zapada, smatra Kozomara.

Na Izetbegovićeve pretnje reagovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Bošnjački član Predsedništva BiH šalje ratnohuškačke poruke i ide putem koji vodi konfliktu, rekao je on.

Izetbegovićevi snovi o ratu nemaju legitimitet, dodao je Dodik, jer da bi Oružane snage BiH bile upotrebljene, odluku mora da donese Predsedništvo BiH. Ako bi pak Izetbegović želeo da upotrebi policiju u FBiH, onda bi za to trebalo da traži saglasnost političkih predstavnika hrvatskog naroda, čiju podršku takođe nema, rekao je Dodik.

Jedino RS ima legitimnu nadležnost nad nekom oružanom strukturom, a to je policija RS, koja je sačuvana uprkos naporima i projektu da nadležnost nad policijom pređe u ruke organa u Sarajevu, rekao je predsednik Srpske.

Da Vas podsetimo:  ZAVIRITE U „ZABRANJENI GRAD“ U Titovu vilu u Splitu niko nije smeo da uđe, a u njoj su boravili Čerčil, Gadafi i Indira Gandi

Nikola Joksimović

rs.sputniknews,com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime