Sumnjive transakcije u srpskoj industriji oružja

0
649
Foto: pixabay.com

Srpski proizvođači i trgovci oružjem su tokom tri meseca 2017. godine izvršili više od 80 transakcija ukupne vrednosti 13,6 miliona dolara, koje je američki Trezor označio, prenosi KRIK saznanja iz „FinCEN dosijea„.

U procurelim dokumentima se nalaze i domaće državne kompanije, kao što su „Jugoimport“, „Krušik“ i „Zastava oružje“, kao i više privatnih firmi, među kojima su i posrednici u prodaji naoružanja.

Među podacima odeljenja američkog Trezora koje se bavi sprečavanjem finansijskog kriminala (FinCEN) zabeleženo je 82 sumnjivih transakcije, što je imalo posledice po domaće prodavce oružja.

Vladan Lukić, direktor „Krušika“, za KRIK kaže da su upravo u tom periodu imali problem sa američkim bankama koje su im zatvarale račune.

„Tada se desilo da su (američke) korespodentske banke koje sarađuju sa našim bankama odbile da transferišu novac. Zatvorili su nam račune, pa su pare koje su bile kod te banke vraćene, pa smo tražili neke druge banke, načine da dobijemo novac za ono što smo legalno i uz sve dozvole izvezli“, objašnjava Lukić.

On navodi i da je problem rešen tako što je njihova banka našla druge partnere preko kojih je obavljala transakcije, a da su, „pošto je dolar bio pod nekom vrstom kontrole“, tražili da plaćanja budu u nekoj drugoj valuti.

Dokument FinCEN-a sadrži detalje o transakcijama, ali ne i jasno objašnjenje zbog čega su baš ovi poslovi označeni kao sumnjivi.

KRIK podseća da je Trezor SAD kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića i njegove firme, koje se pojavljuju u tabeli do kojih su novinari došli, stavio pod sankcije jer je utvrđeno da je podmićivao strane zvaničnike kako bi dobijao poslove.

Izvor: Nova Ekonomija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime