Sve što treba da znate o tehnikama izbeljivanja zuba pre nego što odete stomatologu

0
1164

zubiIzbeljivanje zuba jedna je od najtraženijih stomatoloških usluga u poslednjih nekoliko godina, i to sa neospornim razlogom. Blistaviji osmeh sasvim sigurno je odgovoran za veće samopouzdanje i njime se može postići mnogo više kako u karijeri, tako i u privatnim odnosima. Ipak, trebalo bi dobro voditi računa o tome da se izbeljivanje zuba bezbedno može vršiti samo u stomatološkim ordinacijama, te izbegavati ovakve usluge u kozmetičkim salonima koje možda jesu jeftinije, ali osim što ne pružaju nikakve rezultate i veoma opasne, jer postoji velika mogućnost od infekcija i većih povreda ukoliko ovaj proces obavlja nestručno lice u sumnjivim uslovima.

Lasersko izbeljivanje zuba

Lasersko izbeljivanje zuba jedna je od tehnika ove usluge u stomatološkoj ordinaciji, i za početak podrazumeva uklanjanje naslaga i kamenca, te poliranje zuba, kako bi se promena boje mogla vršiti na ravnoj i čistoj površini zuba. U vremenskim intervalima od po 15 minuta, na zube se nanosi gel i tretira laserom, nakon čega se ispira usna duplja. Imajte na umu da ovaj proces može vršiti samo stomatolog, jer će on najbolje odrediti koncentraciju gela za beljenje zuba koji je potreban baš Vama, ali i pouzdano zaštititi meka tkiva, tačnije desni, od uticaja izbeljivača i lasera. Nakon ove procedure moraćete neko vreme izbegavati unos hladne tečnosti. Stepen bola je nizak i najčešće se javlja u vidu povremenih blagih smetnji u zubima.

Upotreba vodonik-peroksida

Vodonik – peroksid jedinjenje je koje ima potencijal prolaska kroz zubnu gleđ u drugi sloj zuba – dentin, u kom se proces popularno nazvan izbeljivanje zuba i vrši. Ovo jedinjenje nalazi se u sastavu gela koji će zubar aplikovati na Vaše zube i podvrgnuti zračenju specijalne UV lampe, što je potpuno bezbedan metod koji samo zagrevanjem pomaže procesu beljenja. Pored vodonik – peroksida, ovaj specijalni gel za izbeljivanje zuba sadrži i fluor, koji će smanjiti osetljivost zuba, dok će Vaše desni biti zaštićene od mogućih infekcija primenom neivanzivnih gelova.

Da Vas podsetimo:  Najukusnije predjelo koje se sprema za tili čas!

Kućno izbeljivanje zuba

Za što bolje i dugotrajnije rezultate, nakon ovih tehnika izbeljivanje zuba nastavlja se i kod kuće, preparatima i na način koji će Vam propisati i objasniti Vaš stomatolog. Na osnovu otiska Vaših zuba, zubar će načiniti folije čija upotreba će, uz korišćenje specijalnog gela, biti nastavak procesa u kućnim uslovima. Ova procedura uopšte nije bolna niti komplikovana, jer se sastoji u nanošenju gela za izbeljivanje zuba i folije koje ćete, u zavisnosti od koncentracije gela, na zubima držati tokom noći ili jedan do tri sata dnevno.

Kako sačuvati rezultate

Izbeljivanje zuba u stomatološkoj ordinaciji se, nakon prvog puta, vrši samo u vidu održavanja rezultata jednom godišnje. Ipak, za potpuno očuvanje efekata čitave procedure, kako ordinacijske tako i kućne, dobro bi bilo izbegavati gazirana i energetska pića, kafu i crno vino, kako biste se u potpunosti posvetili ne samo boji već i zdravlju Vaših zuba, a samim tim i zdravlju čitavog organizma. Izbeljivanje zuba pomažu i namirnice poput jabuka, jagoda, zelenog lisnatog povrća i, naročito, presne šargarepe i tvrdog belog sira, koji su pravi prirodni čistači usne duplje od štetnih bakterija koje izazivaju karijes i naslage na zubima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime