Svetski dan slobode medija: Novinari, srećan praznik i sunovrat profesije

1
652
Foto: pixabay.com

Svetski dan slobode medija u Srbiji danas „slavimo“ u jeku osetnog porasta napada, pritisaka ili pretnji novinarima i medijskim radnicima.

„Godinu je obeležilo i povećanje broja fizičkih i verbalnih napada, pritisaka, uvreda i kampanja vređanja novinara koje ne dolaze samo od centara moći nego i od samih kolega. Toliko međusobnih optužbi i uvreda među novinarima nije bilo od devedesetih godina prošlog veka“ – ističe se u prigodnom proglasu Udruženja novinara Srbije.

NUNS je, na primer, u prva tri meseca 2020. zabeležio već više od 15 pritisaka, verbalnih pretnji, hapšenja i napada na imovinu novinara ili redakcija širom Srbije. Regionalna platforma „Safe Journalists“ u prva četiri meseca 2020. godine zabeležila je 56 incidenata, više od pola u Srbiji.

Ana Lalić, Tanja Lazarević, Danijela Rodić, Robert Bajtan, Milan Jovanović, Snježana Čongradin, Žaklina Tatalović, Milan Ćulibrk, Zoran Kesić, Ivan Ivanović, Darko Varađanin… najnovije su žrtve nekada vrlo ugledne, cenjene i uticajne profesije.

Tabloidi, TV-stanice sa nacionalnom frekfencijom, političari i javne ličnosti gotovo svakodnevno prete, napadaju, osuđuju i vređaju one koji javno kritikuju vlast. To su na svojoj koži osetile redakcije Danasa, NIN-a, Nedeljnika, Vremena, TV N1, Nova, portala Direktno, Krika, BIRN-a, Istinomera

Istina, ima suprotnih primera, kao što je doživela Rada Komazec („Jedinstvo“), ali su oni retki.

I svima njima je neophodna zaštita od onih koji ne poštuju Zakon o javnom informisanju u kome između ostalog piše: „Izabran, postavljen, odnosno imenovan nosilac javne i političke funkcije dužan je da trpi iznošenje kritičkih mišljenja, koja se odnose na rezultate njegovog rada, odnosno politiku koju sprovodi, a u vezi je sa obavljanjem njegove funkcije bez obzira na to da li se oseća lično povređenim iznošenjem tih mišljenja“.

Da Vas podsetimo:  Kraj NIN-a ili kraj kolonijalnog paramedija

U zakonu piše i da je „zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

Zakonodavac je propisao i da se „ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija“.

Licemerna i kurtoazna čestitka

U čestitki Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije je i poziv svim novinarima i medijskim radnicima da više pažnje usmere na verodostojnost informacija, da se ponašaju odgovorno i profesionalno.

„U ovom teškom vremenu kada nam koronavirus diktira tempo života, od ogromne je važnosti da svi mediji sa puno opreza i dodatnom odgovornošću nastave da izveštavaju ne samo o aktuelnoj situaciji, već i o svim ostalim pojavama u društvu.

Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da stanovništvu pruže pouzdane i proverene informacije.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da uvek i bespogovorno najoštrije osuđuje sve pretnje, vređanja, pritiske i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika zbog činjenice da obavljaju svoj posao.

Takođe, Ministarstvo odaje posebnu počast svim novinarima u Srbiji i svetu koji su žrtvovali i žrtvuju svoje živote, slobodu ili ličnu dobrobit tražeći istinu i pravdu“, navodi se u saopštenju.

Ovakva kurtoazna i licemerna čestitka može samo da iritira poslenike nekadašnje sedme sile. Zašto?

Zato što Ministarstvo kulture i informisanja od 1. januara 2020. na svom sajtu nije objavilo NIJEDNU, bilo kakvu reakciju na sve pritiske, verbalne pretnje i napade na imovinu novinara ili redakcija.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajović za „Danas“ je pre nekoliko dana čak rekao da su ovde „medijske slobode sasvim korektne u odnosu na druge zemlje, da je Srbija preplavljena lažnim vestima i da je ovo problem u celom svetu, ne samo kod nas“. Povod za razgovor je bio što je Srbija pala na svetskoj listi zemalja po slobodi medija i sada je na 93. mestu.

Da Vas podsetimo:  Da li kosovski mediji ponavljaju greške iz 2004. godine?

To je „problem u celom svetu, ne samo kod nas“?!?!

– Mi se neprekidno borimo protiv ove pojave nećemo prestajati. Ministarstvo kulture i informisanja neprekidno prati sva dešavanja u medijima i, u odnosu na svoja ovlašćenja, uvek reaguje, ali i apeluje da mediji realno izveštavaju. Podsećam da nigde u svetu nema da se predsednik i premijer jedne države skoro svaki dan pojavljuju na konferencijama za novinare i da odgovaraju na sva novinarska pitanja – istakao je Gajović i dodao da „Reporteri bez granica nisu fer ili su ljubomorni na rezultate ove Vlade“.

„Reporteri bez granica nisu fer ili su ljubomorni“… ?!?!

Dan, dva ranije Gajović je, izjavio i „da nije naša dužnost da zauzmemo stav po pitanju hapšenja novinara (Ane Lalić)“. (?!?!)

To kaže Gajović, koji je ponikao u „Politici“ u vreme kada su dva dnevna lista ove kuće imala skoro milionski tiraž i kada je plejada njenih novinara poput Vlade Bulatobića Viba, Miroslava Radojčića, Slavoljuba Đukića, Koste Konstantinovića… u „komunističkoj diktaturi“ svojim pisanjem i kritičkim odnosom značajno uticala na društvene tokove.


Posle ispada u jutarnjem programu NACIONALNE TELEVIZIJE D. J. Vučićevića i izgovorenih vulgarnih reči (i pored upozorenja voditeljke), predsednik Aleksandar Vučić je izjavio: „O njemu (Vučićeviću) nema šta loše da kažem. Smatram ga časnim i pristojnim čovekom“.


ministar Vladan Vukosavljević, povodom tridesetak incidenata u ovoj godini, NIJEDNOM nije reagovao niti je pokušao da svojim autoritetom zaštiti novinare ili redakcije.

Danas, tabloidi, koji su 3.000 puta prekršili Kodeks novinara, dobijaju najviše para od lokalne samouprave i države. Ostale, kritički nastrojene i profesionalne medije, finansiraju, kako tvrdi vlast – tajkuni!?

U takvom ambijentu, kada se ne poštuje ni zakon, ni kodeks, kada mnogi ne haju za kulturu i etiku javne reči, ministar kulture i informisanja ni da bekne!

Da Vas podsetimo:  „Napredna“ pravila za medije: Vi ste na našoj konferenciji

Džaba novinarska udruženja saopštenjima reaguju na incidente, kada ih čitaju samo kolege u belom svetu, a ovde ih odgovorni za sprovođenje propisa bacaju u koš!

Ne reaguju ni sudovi časti esnafskih udruženja jer nema prijava!

Zato bi trebalo ustanoviti, poput Privredne komore, tužioca koji će po službenoj dužnosti, prijavi ili saznanju pokrenuti postupak pred sudom časti i krivce tako udaljiti iz nekada časne profesije.

Bez primene zakona i kodeksa i bez promene klime u društvu sunovrat novinarstva će se nastaviti, iako smo već dotakli dno.

Srećan Svetski dan slobode medija, novinari!

Redakcija portala Dan u Beogradu

Izvor: Dan u Beogradu

1 KOMENTAR

  1. Sve je ovo uredu ali Ivan Ivamovic nije novinar, on je zabavljac narodski receno. Za novinare je uvreda kad Ivanovica svrstavate u novinare. Da li je taj covek ikada napisao jedan tekst, uradio video prilog ili istrazivacki rad.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime