Slučaj Rača: Tužioca ne zanima sumnjivo trošenje državnog novca

0
1039
Foto: printscreen

Prijava nezakonitosti u trošenju javnog novca pri izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Rači Kragujevačkoj, koja se gradi čitavih devet godina i u koju je do sada utrošeno više od 600.000 evra, izgleda da nije tema kojom odeljenje za suzbijanje korupcije u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu smatra da treba da se bavi.

Četiri godine nakon što je uzbunjivač Tomislav Veljković podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz JKP „Rača“, firme „Radus d.o.o.“ i nadzornog organa zbog sumnje na zloupotrebe pri gradnji ove fabrike (koja još nije puštena u pogon), krivična prijava je odbačena jer tužilaštvo smatra da nema elemenata krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti.

Ovakvu odluku doneo je zamenik javnog tužioca Branislav Pavlović, kome je prijava uzbunjivača Veljkovića prosleđena pre godinu i po dana. Tužilac Pavlović se samo nekoliko dana pre nego što je odlučio da institucije ove zemlje nemaju interes da ispitaju sumnjivo trošenje državnog novca, novinarima Pištaljke koji su zahtevali uvid u rezultate tužilačke istrage žalio da istraga nije mogla da bude sprovedena jer je on slao šest urgencija policiji koje je ona ignorisala.

Isti tužilac je nekoliko dana kasnije, u šturom dopisu bez ikakvog obrazloženja svoje odluke, ne navodeći raloge ovakvog ishoda, niti koje je radnje preduzeo, da li je sproveo istragu, da li je izlazio na teren, kao ni kada je odluku doneo, s obzirom na činjenicu da je novinarki Pištaljke rekao da policija ignoriše njegove naloge i ne dostavlja mu izveštaj, odbacio prijavu.

Odgovor na pitanje da li ovakva odluka znači da uzbunjivač sam treba da goni osumnjičene i da pored državnih institucija on treba da kontroliše kako se troši novac građana Srbije pokušali smo da dobijemo u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije kraljevačkog tužilaštva, ali smo, jer je vanredno stanje, umesto toga dobili odgovor da „tužilac nije na poslu i da se radi po dežurstvima“, da se tužioci među sobom dogovaraju kada će ko da radi, te da nije poznato kada bi on mogao da bude na svom radnom mestu.

Da Vas podsetimo:  Poslanici EP predlažu sankcije ako se utvrdi odgovornost Srbije u Banjskoj - pogledajte kakve

Ovo je inače već drugi put da je krivična prijava u ovom predmetu odbačena. Prvi put se to desilo nakon što je maju 2016. godine uzbunjivač Tomislav Veljković Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu ukazao na nezakonite radnje odgovornih u JKP „Rača” i „Radusu“. Tužilaštvo je i tada, uprkos dokazima, isprva tvrdilo da zloupotrebe nije bilo pa je Veljkovićevu prijavu odbacilo u avgustu iste godine.

Posle pisanja Pištaljke o ovom slučaju i Veljkovićeve žalbe Apelacionom tužilaštvu, uz pomoć pravnog tima Pištaljke, tužilac i uzbunjivačev prezimenjak, Dejan Veljković je, po sopstvenom priznanju „promenio svest“ i ponovo otvorio istragu.

Slučaj je zatim u decembru 2018. godine preuzelo Posebno odeljenje tužilaštva za suzbijanje korupcije u Kraljevu. Budući da je između građevinske firme „Radus“, koja je fabriku vode gradila, i komunalnog preduzeća iz Rače tekao spor pred Privrednim sudom u Kragujevcu, ovo tužilaštvo je zatražilo na uvid spise ovog predmeta a potom je na osnovu usmenog dogovora u tužilaštvo došao i uzbunjivač Veljković da bi izvršio dopunu podnetih krivičnih prijava. Kako nam je zamenik javnog tužioca Branislav Pavlović u mejlu, samo 20 dana pre iznenadnog odbacivanja krivične prijave saopštio, uzbunjivač Tomislav Veljković je tom prilikom izneo nove činjenice kojih nije bilo u prethodnim prijavama pa je tužilaštvo podnelo zahtev Policijskoj upravi u Kragujevcu da izvrši provere ovih navoda, a od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zatražene su dodatne informacije i dokumenta.

Kako odgovora policije nije bilo, usledilo je čak šest urgencija tužilaštva, a poslednja se desila početkom marta ove godine.

„Do danas nam izveštaj o izvršenim proverama nije dostavljen, tako da su provere još uvek u toku“, naveo je zamenik javnog tužioca Pavlović u svom dopisu Pištaljci 11. marta ove godine, da bi 31. marta odbacio krivičnu prijavu.

Da Vas podsetimo:  Albanska golgota najveća je podvala Srbima koja je do danas proslavljena kroz udžbenike.

Tomislav Veljković, koga je opština Rača svojevremeno otpustila zbog ukazivanja na malverzacije načinjene tokom izgradnje ovog postrojenja, a zatim ga sud vratio na posao, kaže da je izuzetno razočaran ovakvom odlukom Tužilaštva, kao i činjenicom da nije dobio nikakvo pojašnjenje zbog čega se krivična prijava odbacuje.

„Ovo je dokaz da politika i te kako utiče na rad tužilaštva. Prosto je neverovatno da pored takvih dokaza tužilac ne pokrene makar istražne radnje. Za fabriku za preradu otpadnih voda u Rači presudno je bilo kada se opštinski odbor Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića učlanio u Srpsku napredu stranku, time je ova priča bila gotova. Tužilac me nije uverio da je išta radio po ovoj prijavi, nije obrazložio koje je radnje preduzeo, nije rekao proverio sam to i to“, izjavio je za Pištaljku Veljković.

Posle izbora 2016. godine, lokalni odbor SDS se kolektivno prebacio u SNS, o čemu su mediji izveštavali.

Pištaljka je pokušala da u Ministarstvu unutrašnjih poslova proveri zašto policija u ovom slučaju nije postupala po urgencijama Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Kraljevu, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Isto pitanje hteli smo da uputimo i državnoj sekretarki u MUP-u Biljani Popović Ivković, ali nas je ona uputila na biro za saradnju sa medijima, uz obrazloženje da bez odobrenja ne može da daje izjave. Popović Ivković,  inače je članica Predsedništva SNS i partijska koleginica Aleksandra Senića, poverenika SNS za Raču i većnika u toj opštini, koji je na sednici skupštine opštine Rača 30. decembra prošle godine prvo pokušao da diskredituje uzbunjivača Veljkovića, a zatim izneo niz tvrdnji o kontroli izgradnje ove fabrike koje su državne institucije potom potpuno ili delimično opovrgle, o čemu je Pištaljka pisala.

Da Vas podsetimo:  Od štrajka glađu do Vučićevog kanabeta - prilog za političku biografiju Andrije Mandića

U međuvremenu, kako bi se ispitale sve eventualne zloupotrebe u prethodnih deset godina u opštini Rača, početkom novembra 2019. godine skupština opštine formirala je anketni odbor, a „na tapetu“ se našla i gradnja postrojenja za otpadne vode. Pored uzbunjivača Tomislava Veljkovića, anketni odbor saslušavao je i izvođača radova na ovoj fabrici Danila Radulovića iz firme „Radus“. Izveštaj anketnog odbora, čiji je predsednik Branislav Milutinović, još uvek nije predstavljen odbornicima u SO Rača i pitanje je kada će biti.

Milica Vojtek
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime