Tačno 17 godina od kada je zrenjaninska voda proglašena neispravnom

0
640
Danas je tačno 17 godina od kada je rešenjem sanitarnog inspektora naloženo da se voda iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu proglasi zabranjenom za piće i za pripremu hrane.

Zabrana je izdata 20. januara 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena u vodi, iako je ona bila nepromenjena u odnosu na decenije unazad, ali su kriterijumi o ispravnosti vode pooštreni.

Kao prvi korak u rešavanju problema pijaće vode tadašnji Izvršni odbor SO Zrenjanin formirao je štab za praćenje vodosnabdevanja, a tadašnji predsednik Goran Knežević ukazao je da situacija iziskuje vanredne mere i da je konačno rešenje izgradnja fabrike vode.

Od tada do danas nizale su se najave o konačnom rešenju i bezuspešni pokušaji da stanovnici tog grada dobiju zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda.

Zrenjaninjci 17. godišnjicu dočekuju sa „žutom“ vodom sa arsenom iz gradskog vodovoda i postrojenjem za prečišćavanje vode – Fabrikom vode Grupe Zilio koje je prestalo sa radom zbog eksplozije koja se dogodila krajem prošle godine.

Kada će iz vodovodnih cevi poteći zdrava voda još nije poznato, ali se zna da su i Grad Zrenjanin i preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ nedavno oformili komisije koje će odlučiti o daljoj sudbini Fabrike vode, a da iz te fabrike poručuju da je voda koju su isporučivali zadovoljavajućeg kvaliteta i da su zbog toga očekivali skidanje zabrane.

Gradjani su prinudjeni da svakodnevno izdvajaju novac za kupovinu flaširane vodu za piće i pripremu hrane, deo njih uzima vodu sa gradskih bunara, a ima i onih koji i pored svega piju „žutu vodu punu arsena“.

Zrenjaninci se ipak nadaju da zabrana neće dočekati punoletstvo – 18. godišnjicu.

Izvor: Novi magazin

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime