TEORIJA ZAVERE – NAJČEŠĆA BOLEST MEĐ’ SRBIMA

3
232

Nijedna relevantna politička partija u Srbiji nije planirala nikakve proteste, akcije, demonstracije, zbog onoga što je vlada Ane Brnabić uradila. Zašto? Zato što im zapravo odgovara da Zakon o referendumu bude promenjen tako da i oni mogu kasnije da ga (zlo)upotrebljavaju

Srbi (bez obzira na političku pripadnost) obožavaju tri stvari: da budu selektori nacionalnih reprezentacija (u fudbalu, košarci, odbojci, rukometu…), ratuju oko toga koji je klub veći (Zvezda ili Partizan) i na kraju najviše od svega – da osmišljavaju nove teorije zavere zbog kojih nam je tako kako nam jeste.

Postoji još jedna stvar koju naprosto obožavamo da radimo, koja se zapravo nadovezuje na ovu poslednju: Srbi vole da mudruju i demonstriraju preko društvenih mreža! Zapravo, ako bi se gledalo koliko su jaki i masovni protesti na Tviteru i Fejsbuku, ponekad se zaista čudim kako je to aktuelna vlast opstala u Nemanjinoj 11.

Za najnoviju teoriju zavere “kriva je” – ni manje ni više – Aida Ćorović.

Elem, žena je, kao što znamo, juče gađala jajima mural posvećen Ratku Mladiću, koji se nalazi u suvom centru Beograda, na raskrsnici Njegoševe i Alekse Nenadovića.

I zbog toga što je na nju nasrnula policija u civilu primenivši blago rečeno neprimerenu silu, Aida je pridobila “pažnju” medija i pažnju “medija” u Srbiji. Ovi prvi su izveštavali o divljaštvu pripadnika MUP-a, a ovi drugi su izveštavali o “divljaštvu” Aide Ćorović, koja je vređala pripadnike MUP-a i naravno – pravoverne, prvosrbijanske graždane Sorabije.

Tek, naveče, neko (uključujući i sajt Kolumnista) objavi vest (a i ništa drugo nije) da je vlada Ane Brnabić donela izmene Zakona o referendumu i ukinula cenzus od 50% + 1 glas kako bi referendum bio pravno valjan!

Da Vas podsetimo:  Srbi sa KiM odlučni: Formirano srbsko nacionalno veće

Istog trenutka – krenulo je već gorepomenuto mudrovanje: “Aktivizam Aide Ćorović je False Flag!”, “Vučić je platio Aidu da pravi performans pred muralom Ratka Mladića!”, “Smišljeno da bi nam odvuklo pažnju sa važnih stvari!”, “Vučić je sa obe strane murala – ako razumete šta vam pišem!”…

Dobro. Hajde da pretpostavimo da je ova “false flag” ocena tačna. Hajde da pretpostavimo da je zaista sve smišljeno da bi nam odvuklo pažnju sa važnih stvari. Recite vi meni – a šta ste to planirali da biste sprečili izmenu Zakona o referendumu?

Gde je bilo najavljeno da će se organizovati protesti ispred vlade Ane Brnabić?

Da li su protesti bili planirani na stranačkoj ili nestranačkoj osnovi? I koja je opoziciona stranka, partija, koji pokret, koja grupacija podržala proteste i osudila nameru vlade Ane Brnabić?

Ko je trebalo da govori na protestima ispred zgrade u Nemanjinoj 11?

Koje ste akcije spremili da biste sprečili vladu Ane Brnabić da nam uništi još jedino ostrvce glasačkog bića na kom smo mogli da se nadamo da će glas običnog građanina da se poštuje?

Ćutimo? Nemamo odgovor?

Naravno da nemamo odgovor.

Znam da ovaj tekst neće sprečiti teoretičare zavere da i dalje mudruju o tome da je aktivizam Aide Ćorović smišljen i finansiran od strane duboke države ili one malo pliće – koja je otelotvorena na Andrićevom vencu.

Ali isto tako znam da niko, zapravo, nije imao pojma da će vlada Ane Brnabić baš na jučerašnjoj sednici da promeni Zakon o referendumu i ukine cenzus za isti.

Takođe, znam da nijedna relevantna politička partija u Srbiji nije planirala nikakve proteste, akcije, demonstracije, zbog onoga što je vlada Ane Brnabić uradila. Zašto? Zato što im zapravo odgovara da Zakon o referendumu bude promenjen tako da i oni mogu kasnije da ga (zlo)upotrebljavaju.

Da Vas podsetimo:  Autošovinizam lokalnih medija na jugu Srbije

Na kraju, znam da to što je vlada usvojila Zakon ne znači da je on postao pravno važeći. A to opet znači da vi, dragi teoretičari zavere, imate sve vreme ovog sveta da koliko danas izađete na ulicu i protestujete zbog donošenja zakona. Jer, dragi moji teoretičari zavere, radi se o novom predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. On tek sad ide u Skupštinu na usvajanje.

Samo da znate, ukoliko među vama koji ste ljuti što je vlada Ane Brnabić uradila ono što je uradila: “Venecijanska komisija pozdravila je novi predlog srpskog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i saopštila da u potpunosti ili delimično sledi većinu ključnih preporuka iz prethodnog hitnog mišljenja, ali je iznela i više novih preporuka. Venecijanska komisija žali što je izmena Zakona počela tek kada je referendum o Ustavu postao neizbežan.”

I još nešto: Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope. U tom telu smo punopravni članovi. Baš kao i “bratska” Rusija i “mrske” Sjedinjene Države.

Pošto sam sad siguran da vas je volja za demonstracijama po ovom hladnom vremenu prošla, svečano vas pozivam: vratite se za svoje kompjutere i nastavite sa protestima iz tople fotelje. Tako je lakše. Jednostavnije. Udobnije. A i prsti sami “skliznu” i nekoga nazovu izdajnikom i plaćenikom, zar ne? Još ako dobijete više od 10 lajkova za svoje mišljenje?! Ceo svet je vaš…

PS: Krečenje je počelo. Samo da znate.

autor:Aleksandar Bećić

http://kolumnista.com

3 KOMENTARA

  1. Naježim se kada pročitam „teoretičari zavere“. Taj nezgrapan termin je, sa druge strane, veoma koristan za zaglupljivanje i podelu naroda. I veoma zgodan za lepljenje etiketa! Da li verujete u ono što vam govore sa tv-a? Pa Vi ste naivna budala! Da li ne verujete u ono što vam govore sa tv-a? Pa Vi ste teoretičar zavere! Ravnozemljaš!
    I tako očas posla nađete narodu zanimaciju, da se ne bave kojekakvim inflacijama i sličnim važnim životnim problemima, gledajte šta pišu teoretičari zavere! Gledajte šta pišu njihovi protivnici! Svađajte se međusobno, vređajte! Vodite besmislene rasprave!
    Ako Vam slučajno deluje da moja malenkost veruje u zavere, znajte da to nije istina. Zavere ne postoje, nisu nikada ni postojale. Zapravo mi nije jasno odakle uopšte ta reč?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime