Turski centar na tvrđavi Nemanjića

0
1010

reg-tvrdjava_620x0-620x330

Podgorica – Usred glavnog grada Crne Gore uskoro će biti podignuto zdanje Centra za kulturu Turske, a građevina se podiže na temeljima Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču, preko puta državnog parlamenta i zgrade predsednika! Odluku je u sredu i zvanično „verifikovao“ gradonačelnik Miomir Mugoša nakon obilaska tvrđave sa ambasadorom Mehmetom Nijazi Tanilirom.

„Komplentan objekat finansirala bi Turska u dužem periodu, lokalitet bi mogao mnogo kvalitetnije da se čuva i održava i da bude dostupan svima, a posebno onima koji se zanimaju za kulturu Turske“, poručio je Mugoša.

„Cilj nam je da napravimo potpunu restauraciju i stvorimo uslove za izgradnju centra!“

I nauka se dala na uspostavljanje logike ovakvih odluka. Konzervator savetnik u „Muzejima i galerijama“ Magdalena Radunović je saopštila da su završena iskopavanja na delu tvrđave.

„Nije pronađen nijedan dokaz da su je gradili Nemanjići, a pronašli smo veliki broj predmeta iz turskog perioda“,  kategorična je Radunovićeva.

Prošlog meseca je u Podgorici veličanstveno obeleženo devet vekova od rođenja Stefana Nemanje – Svetog Simeona Mirotočivog, u hramu Hristovog Vaskrsenja, a ulicama crnogorskog glavnog grada litiju su predvodili patrijarh srpski Irinej i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sve do ušća Ribnice u Moraču, gde se po predanju rodio Simeon Mirotočivi. Zapamćene su reči protojereja Velibora DŽomića:

„Došli smo na Nemanjin grad, a ne na tursku tvrđavu, kako godinama naš Svetosimeonski sabor neki klevetnički nazivaju!“

Profesor Cetinjske bogoslovije dr Budimir Aleksić kaže za „Novosti“ da je odluka podgoričkih čelnika nastavak procesa promene identiteta Crnogoraca.

– U toku je pokušaj brisanja svih nemanjićkih tragova, falsifikovanja istorije i pamćenja! Pre deset godina izbrisan je naziv bulevara pored Skupštine Crne Gore i zgrade predsednika – Nemanjina obala, i proces rasrbljivanja je u ofanzivi. Prava je perverzija. Pokušavaju se Nemanjići predstaviti kao okupatori, a Turci kao oslobodioci i Evropejci! Ispada da naši preci nisu potezali sablje na paše i begove. Negiraju se bojevi i veličanstvene pobede Crnogoraca nad Turcima, a režim pokušava sakriti nemoguće, rat i mnogobrojne žrtve u borbama za oslobođenje Crne Gore od Otomanske imperije – podseća Aleksić.

Da Vas podsetimo:  Čekam li čekam

Srbi u Crnoj Gori pokušaće da odbrane identitet i blistavu istoriju preko Instituta za srpsku kulturu, koji će uskoro biti osnovan u Podgorici.

„Do tada ćemo to činiti preko Srpske pravoslavne crkve i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“, poručuje Budimir Aleksić.

Predanje

Među Podgoričanima je ostalo predanje da je u centru grada postojao manastir Svetog apostola i jevanđeliste Marka. Upravo islamska porodica Đečević, koja živi na nekadašnjem imanju tog manastira, svake godine na Markovdan dočekuje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i mnogobrojni verni narod u litiji. Tom prilikom Đečevići, sledeći zavet predaka, mitropolitu predaju kosovske božure da ih prinese na ćivot Sv. Petra u cetinjskom manastiru.

V. Kadić

http://www.vaseljenska.com

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime