U Banjaluci obeležena 31 godina od smrti 12 beba u inkubatorima – Dodik: Decu nećemo oprostiti

0
31
Foto: RTRS

U Banjaluci je obeležena 31 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika. Na Spomen-obilježju za 12 beba „Život“ položeni su vijenci i cvijeće.

Venac su položile majke preminulih beba, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović.

Ruže je položila i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, prenosi RTRS.

Podsetimo, odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku.

Tada je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Predsednica Udruženja „12 beba“ Željka Tubić, poručuje da se ovakav zločin, za koji niko od svetskih moćnika nije odgovarao, ne sme ponoviti više nikada nikome, prenosi RTRS.

Dodik: Samovoljom svetskih moćnika nedužnim bićima oduzeto pravo da dišu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je 22. maj, dan kada je 1992. godine u Banjaluci umrla prva beba zbog nestašice kiseonika jer su svetski moćnici zabranili dopremanje humanitarne pomoći Republici Srpskoj, jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srpske.

„Tog dana počela je agonija za ta nedužna, tek rođena bića, za njihove roditelje, bolničko osoblje, ali i celokupni srpski narod koji je podjednako saosećao u ovoj boli. Do 19. juna 1992. godine u banjalučkom porodilištu umrlo je 12 novorođenčadi usled nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman i to samo zbog samovolje i neljudskosti međunarodne zajednice“, naglasio je Dodik.

Da Vas podsetimo:  HRVATSKI KLEROFAŠIZAM — Mačekove kombinacije

On je za Srnu rekao da, iako smo hrišćani i treba da praštamo, decu ne možemo i nećemo oprostiti.

„Danas bi to bili zreli, odrasli ljudi, očevi, majke, lekari, nastavnici, stolari, auto-mehaničari, advokati… Nažalost, ruka zla svetskih moćnika oduzela im je pravo da dišu, pravo na život, i njihovom samovoljom bili su osuđeni na smrt. To se ne prašta“, naglasio je Dodik.

On je dodao da i danas, 31 godinu od ovog zločina nad nevinim bebama, bol i tuga ne jenjavaju, te da saoseća u tuzi i bolu njihovih roditelja, braće i sestara.

U banjalučkoj bolnici je na današnji dan 1992. godine umrla prva beba zbog nestašice kiseonika jer SAD i ostale zapadne zemlje, tokom borbi u građanskom ratu u BiH, nisu dozvolile dopremanje humanitarne pomoći vazdušnim putem u Republiku Srpsku.

Nestašica je bila posledica blokade srpske teritorije koju su vršile hrvatske i muslimanske vojne snage u rejonu Semberije.

Do 19. juna 1992. godine umrlo je 12 beba.

Slađana Kobas, rođena 18. juna 1992. godine, jedina je preživela beba u periodu od 22. maja do 19. juna 1992. Zbog nedostatka kiseonika ozbiljno joj je bilo narušeno zdravlje, pa je imala trajno oštećenje vida, mozga i pluća, a kasnije se bezuspešno borila sa rakom kostiju.

Preminula je 9. februara 2006. u 13. godini, navodi Srna.

Četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posledice za ceo život.

Smrt beba, kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština, bile su razlog za veliku vojnu operaciju „Koridor“ u kojoj su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim i muslimanskim vojnim snagama.

Vojna operacija trajala je od 14. do 26. juna 1992. godine i završena je probojem blokade.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime