U čemu je krivica „sina osuđenog ratnog zločinca“?

2
457
Milan Ružić (Foto: printscreen)

U listu „Danas“ je 20. marta u vesti naslovljenoj „Čomić: Pozivam potpisnike na dijalog“, napisano: „Da se spreči donošenje zakona o istopolnim zajednicama juče je zatražilo ‘212 srpskih intelektualaca’, među kojima su muzičar Bora Đorđević, poznatiji kao Bora Čorba, reditelj Emir Kusturica, sin Vojislava Šešelja, osuđenog ratnog zločinca – Aleksandar Šešelj, pesnik Matija Bećković i Teša Tešanović, potpisan kao novinar.“

Dakle, srpski građanisti su ovim jeftinim trikom lišenim morala, pa i istine, sada dokazali da nisu ono čime se predstavljaju. Ne može građansko društvo počivati na ovako banalnim i zlonamernim trikovima koji, na osnovu greha nečijeg oca, sina kvalifikuju kao isto to. Ovo se, dragi građanisti jednostavno ne radi. I ovakav način određivanja jednog mladog čoveka, čiji god on sin bio, je sve samo ne tekovina građanskog društva i demokratije – društva koje se trudite da izgradite rušeći ga i demokratije u ime koje postupate nedemokratski.

Ovim besramnim i neljudskim potezom, koji je paganistički, ali nije tekovina sekularnih država, ste još jednom dokazali da vi koji sebe smatrate vedetama građanskog društva, niste ništa drugo do grobari svog određenja. Vi ste, u stvari, dželati ili zatirači svakog zametka zdravog građanskog društva i društvene svesti.

Druga u nizu uvreda i rušenja onoga što tvrdite da gradite jeste stavljanje pod navodnike „212 srpskih intelektualaca“, iako niste pod navodnike stavili ono „ratni zločinac“. Naime, ne želeći da branim Vojislava Šešelja (koga ne poznajem), Šešelj je osuđen na 10 godina zatvora za „podsticanje progona i deportaciju i progon stanovništva u Hrtkovcima“. E sad, kako to da ovakva vaša kvalifikacija njegovog sina nije, takođe, neki vid podsticanja progona (barem medijskog), kao i širenje govora mržnje za koji optužujete nas koji smo potpisali apel protiv Zakona o istopolnim zajednicama? Uostalom, sve i da je Šešelj osuđen za sve ono o čemu govorite, zar on nije odslužio svoju kaznu, i po svim građanskim shvatanjima i zakonima, čemu god, on je rehabilitovan čovek. Zar rehabilitacija zatvorenika nije još jedna od velikih demokratskih, pa samim tim i građanskih, tekovina?

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: Ova i dalje lupa

Ovim ste pošli najstrašnijim putevima manipulacije javnim mnjenjem koja kao da je učena od UDBE, OZNE i ostalih zlotvora iz komunističkog perioda.

Uostalom, pitajte nekoga od onih na koje se ugledate i koje smatrate kompasima da li odobravaju ovako nešto. Pitajte papu Franju da li je u redu raditi ovakve stvari. Pitajte Bajdena, Džonsona, Merkelovu, koga god. Pitajte i tih svojih „više od 500 naučnika i javnih ličnosti“ čija imena niste naveli da vam se ljudi ne bi smejali.

Sa našeg apela ste izdvojili  Tešu Tešanovića (i diskvalifikovali njegov rad) svesno preskačući ogromna imena čije visine nikada nećete dostići, a čija su dela uzidana u temelj našeg društva, kulture i nauke, pa tako i srpskog identiteta, a neki i u same temelje svetske kulture.

Još jednom udarate na porodice tako što satanizujete sina zbog oca i na ovaj način celu porodicu gurate u bezdan. Dakle, vama porodica zaista nije važna.

Prema tome, svako ko je zaslužan za ovakvu kvalifikaciju Aleksandra Šešelja, pa i oni koji podržavaju takvo određivanje ljudi, dokazuju da su veća pretnja po građansko društvo i demokratiju uopšte od bilo koga sa našeg spiska. Nas optužujete za ono što vi činite.

Stoga, zaslužili ste i vi diskvalifikaciju, ali za razliku od one koju ste pripisali Aleksandru Šešelju, ova je opravdana. Od danas (može i velikim slovom) niste ništa manje nego Pogrebno građanističko društvo „Druga Srbija“.

A zamislite tek dokle bismo stigli i šta bi se sve moglo navesti ispred imena i prezimena svakog od vas koji ste „zaposleni“ u takvom društvu, kao i ispred imena vaših potpisnika. U društvu koje vi pokušavate da formirate, svojim neistomišljenicima namećete nasledstvo grehova njihovih otaca, dok se na vašoj strani već decenijama s kolena na koleno nasleđuju fotelje.

Da Vas podsetimo:  Apel za bolje građansko vaspitanje javnosti

Međutim, mi nismo zaraženi tom količinom mržnje koju vi iskašljavate u lice svojoj zemlji i njenim državljanima.

Milan Ružić

Izvor: Iskra

2 KOMENTARA

  1. Radi se o zakonima koji su vec usvojeni u vecini naprednih zemalja. Nadam se da ce MILAN RUZIC i ostali potpisnici APELA 212, prihvatiti DIJALOG o novim zakonima, koji im predlaze ministarka :

    „Gordana Čomić ističe za Danas da njeno Ministarstvo javno poziva potpisnike apela na DIJALOG o njihovim idejama da se istopolne zajednice regulišu kroz više zakona.

    – Samo DIJALOGOM o njihovim idejama možemo zajedno graditi kulturu ljudskih prava, vladavinu prava i kulturu kompromisa. Očekujemo pozitivan odgovor i DIJALOG u formatu koji potpisnici apela žele, kaže Čomić za naš list“.

  2. Cenim i poštujem mnoge tekstove koje je potpisao Milan Ružić, sa ciljem da afirmiše srpsku stvar. Čudim se da u ovom članku, pred pomenutih potpisnika spiska 212, autor nije pomenuo Dragoslava Bokana !?! Namerno ili ne ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime