U svađi Raste i Kusturice, budi Rasta

2
1520

Kao da Srbiji nije bilo dovoljno što su trenutno u ratu ona pevačica i onaj fudbaler, ona rediteljka i onaj glumac, onaj političar i oni levičari, morali su da zarate onaj reditelj i onaj reper.

Univerzum u kom se prepucavaju Emir Kusturica i Stefan Đurić Rasta pre 10 godina bi delovao kao naučna fantastika. U međuvremenu su društvene mreže otvorile beskrajni prostor slobode u kom svako ima pravo da kaže šta misli i da za to ne snosi nikakve posledice, koliko god izjava bila zlonamerna, glupa ili lažna, pa na svakom koraku imamo uticajne i anonimne koji ovu mogućnost iskorišćavaju.

Ali da se vratim na početak…

Rat između dvojice umetnika inicirala je izjava koju je Kusturica dao u nedavnom intervjuu. Gostujući kod Jugoslava Ćosića u Pressingu, Kusta je odlučio da celokupno moralno-vrednosno posrnuće Srbije svali na „pogubni uticaj“ mladih repera koji ovim krajevima „šire prostakluk“ uvezen sa Zapada, uporedivši Rastu sa „mudžahedinima“ i citiravši njegove stihove „mala voli audi, mala voli bmw“ kao epitom te propasti.

I kao da ovo nije bilo dovoljno, Kusta je vapaj za „prošlim zlatnim vremenima“ dopunio tvrdnjom da su narodnjaci nekad bili neuporedivo bolji jer je Marina Tucaković, za razliku od ovih današnjih, ipak bila pesnik.

I mogli bismo sad da se bavimo činjenicom da su za posrnuće Srbije možda ipak malo više krivi političari i njihove koristi i ratovi, šovinizam, korupcija, socijalna nepravda i ekonomski sunovrat, i da ako je svojevremeno nisu mogli spasti ni prefinjena umetnost Emira Kustirice i Marine Tucaković, onda je ne može ni uništiti Stefan Đurić Rasta. A mogu i da objašnjavam zašto je Rasta tata u poslu kojim se bavi, i zašto zaslužuje poštovanje od svih koji su deo istog javnog prostora.

Da Vas podsetimo:  Društvo psihologa Srbije: Stanje u društvu nepodnošljivo

Umesto toga bih se osvrnula na elementarno vaspitanje u tom prostoru.

Pristojnost komunikacije podrazumeva dve osnovne stavke – da ljude ne vređamo na osnovu njihovog fizičkog izgleda i da o njima ne donosimo vrednosni sud na osnovu oskudnih ili, u ovom slučaju, ama baš nikakvih znanja. A Emir Kusturica je jednostavno prekršio oba. I naravno da mu je Rasta odgovorio:

„Čujem Kusturicu brine zapadni uticaj kroz muziku i moju pesmu ‘Mala voli audi, mala voli bmw’, kako je to dno, a da je taj Kusturica zaista zabrinut, pa makar bi u analizi svega poslušao pesmu do kraja i čuo da ima zaključak, a to je da osoba koja lako prihvata materijalno, zaista i ne može iskreno da voli, to kaže kraj stiha ‘nemoj biti siguran da mala voli tebe’. On nije poslušao čak ni do kraja ono što kritikuje, dolazim samo do jednog zaključka, a to je da ovog čoveka samo boli što je moja pesma aktuelna i da ga BRINE što mu je trenutno jedini sponzor Dodik. Svi znaju da si ti najveća muška sponzoruša, al više ni za tebe nema, pa si se u silnom grebanju da preživiš izgubio. Ne znaš ni ko si ni šta si, ni koga braniš ni šta podržavaš. Ti si borac protiv sistema pun para iz budžeta, ti si hodajuća kolizija koju više niko ne sluša. Jer svačije vreme prolazi, a samo legende odlaze slavno. Ti to nisi jer smo odavno prežvakali, prezreli i prerasli tvoju kvazi umetnost. Cmok“.

Da li i vi mislite da je ovo Rastina najbolja pesma do sad?

2 KOMENTARA

  1. Ovako nesto ne logicno i sa dosta tendencioznih zakljucaka moze da napise neko za honorar od 20 evra. Koliko para toliko i muzike. U ostalom muzike i nema…..ali ima belog praha.

  2. Jebo te „rasta“!!!
    Rasta me asocira na nerasta. Za one koji ne znaju, to je bicko! Krmak za oplodnju…
    Zastrašujuće koje vrednosti brane neki od nas. Da li je to slobodno novinarstvo ili se samo radi o slobodnoj volji idiota?!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime