„Učesnik Zadruge“ kao dijagnoza

1
1191

„Biti učesnik Zadruge je već neka vrsta dijagnoze, a zamisli tek kada te iz nje diskvalifikuju“, status jednog tviteraša najbolje je opisao sodomu i gomoru koja se nalazi na „najpoznatijem imanju u Srbiji“ .

Anonimusi i po koja zaboravljena zvezda spremni su na sve kako bi dobili svojih pet minuta slave i sebi obezbedili opstanak u igri koja, i kod iole pristojnog sveta izaziva gnušanje. Instant popularnost i određen honorar brišu stid i sramotu pa su učesnici uvek raspoloženi za svađu, vređanje, a seks „i bez pokrivača“ više nije nikakav ekskluzivitet. Jedan učesnik je napravio iskorak iz ustaljene šeme održavanje pažnje gledalaca, pa je vitlao i pretio pištoljem. Učesnici su vrištali, tobože, u strahu, portali preneli kakav se to „neviđeni skandal dogodio na televiziji“, a rejtinzi su očekivano rasli.

I taman kada smo pomislli da samo ubistvo uživo prikazano do najsitnijih detalja može da dovede do diskvalifikacije takmičara, stiglo je iznenađenje. „Veliki šef“ je presudio da je granica „dobrog ukusa“ pređena. I to dramatičnim, direktinim uključenjem, jer to gledaoci vole.

Učesnici su dobili zadatak da ispričaju vic,a izvesni Bojan Gaćeša samouvereno je ustao i ispalio bez razmišljanja: „Gde je bila mala Milica kada je pala bomba u školi? Svuda! „. Na Bojanovo iznenađenje niko se nije nasmejao. Šala je „zgrozila“ čak i takimčare koji ne prezaju od javnog poniženja.

Kada je produkcija rijalitija objavila da ga zbog ovog sramnog gesta kažnjava mesečnim honorarom, bio je šokiran. „Mislim da su preterali. Oduzimanje mesečnog honorara zbog jednog vica? Drugi su radili i gore stvari“ mrmljao je besan i ne sluteći šta ga čeka u (još jednom) otvorenom pismu Željka Mitrovića.

„Poštovani gledaoci, moram kao vlasnik televizije Pink media Grup da kažem da smo svi šokirani onime što se dogodilo danas u ‘Zadruzi’. U toku zadatka koji je trebalo da donese smeh među učesnike, Bojan Gaćeša je ispričao vic koji je i kao šala sramotan čak i u privatnim krugovima, a posebno na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. I pored toga što sam doneo odluku da Bojan zbog ovoga odmah bude diskvalifikovan, osećam potrebu da u svoje lično ime osudim ovo. Žao mi je što je bilo ko od učesnika našeg rijalitija i pomislio da sme da izgovori nešto toliko ružno i uvredljivo. Iako ova situacija nije emitovana na televiziji Pink, ono što je Bojan izgovorio izazvalo je opšte gnušanje i aposlutno je za svaku osudu“ poručio je vlasnik ružičaste televizije svestan da će njegov potez makar donekle umiriti one kojima se želudac okrenuo od Zadruge, rijalitija, Pinka i Srbije.

Da Vas podsetimo:  Referendumsko NE – argumenti ZA

Neuračunjivi Bojan je slika i prilika onoga što već mesecima gledamo na televiziji. Nesvestan svoje sramote i gluposti pokušao je da se opravda neveštim obraćanjem na Fejsbuk profilu, ali izazvao je samo još veći gnev i bes.

Dovoljno nebitan da može da bude žrtvovan bez ikakvih posledica, poslužio je kao primer svim ostalim učesnicima rijalitija da neka granica ipak mora da postoji. Ali njegovom diskvalifikacijom nije se umirio onaj mali deo normalnih ljudi u Srbiji koji smatra da ovakvom sadržaju nije mesto na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Mnogi su ovu neumesnu izjavu povezali sa tragičnom pogibijom Milice Rakić, devojčicom koja je 1999. godine stradala tokom NATO bombardovanja,pa su pozvali njenog oca da uđe „u ovaj svinjarnik, baci bombu i reši nas muka“.

Možda bi bilo bolje da prestanemo da ispitujemo sopstvene granice i potpišemo peticiju da se „učesnik rijalitija“ zavede kao dijagnoza u zvaničnom medicinskom šifrarniku.

Goca Savković

1 KOMENTAR

  1. Ово је намештаљка. Рекли су тој будали да исприча ту гадост, тако да онда Митровић може да „одреагује“ и покаже како се тобоже у ријалитију ипак поштују неке моралне вредности, и да зато није потребно да се тај програм забрани. Насела је и новинарка која малтене хвали Миторвића зато што је дао „primer svim ostalim učesnicima rijalitija da neka granica ipak mora da postoji“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime