UHVAĆENO 45 UZURPATORA: Zauzeli čak 2517 hektara državne zemlje

0
705

detalj-skidanja-bespravno-posejani-usevaDa je država preduzela korake u zaštiti svog poljoprivrednog zemljišta govore akcije južnobanatskih opština među kojima je i opština Alibunar gde je otkriveno 45 uzurpatora državnog poljoprivrednog zemljišta koji su nezakonito obrađivali čak 2517 hektara zemlje, Pored činjenice da su otkriveni uzurpatori koji bez naknade obrađuju neizlicitirano poljoprivredno zemljište gde država gubi velika finansijska sredstva, jednom broju njih koji su požnjeli i pokušali da sa uzurpiranih pracela iznesu letinu ista je oduzeta a protiv njih su podnete prijave.

U opštini Alibunar zapaženu ulogu u akciji zašte državnog zemljišta ima poljočuvarska služba, republička poljoprivredna inspekcija i radnici policijske stanice u Alibunaru.

U ovoj opštini poljočuvarska služba od nedavno radi u sklopu JKP „Univerzal“ u Alibunaru. O značaju pomenute akcije i rezultatima poljočuvara saznali smo u razgovoru sa Vlastom Marićem direktorom JKP „Univerzal“.

–Mi smo jedinstveni u Srbiji gde ova služba funkcioniše u okviru komunalnog preduzeća i gde je ona posebna organizaciona jedinica koja u sklopu preduzeća postoji od maja prošle godine. Na ovaj korak opština se odlučila da bi unapredila i poboljšala rad poljočuvarske službe jer dotadašnja iskustva sa agencijama i preduzetnicima nisu bila dobra. Zauzimanje novog kursa u ovoj oblasti opština je načinila pravi potez jer je poljočuvarska služba od prošle godine do danas otkrila 45 uzurpatora državnog poljoprivrednog zemljišta koji su nezakonito obrađivali 2517 hektara zemlje, ističe Marić.

Prema njegovim rečima uspešnom akcijom poljočuvara, poljoprivredne inspekcije i radnika policijske stanice opština je uspela da uzurpatorima oduzme jednu količinu letine koju su pokušali protivzakonito da odnesu sa uzurpiranih parcela. U nekoliko slučaja došlo je i do oduzimanja vozila i prikolica.

-Neki još nisu shvatili da je došao kraj uzurpaciji državnog zemljišta, misleći da kao i do sada mogu nekažnjeno da ga obrađuju. Naša poruka je jasna uzurpaciji je kraj. Mi radimo po zakonu dobijamo tačno spisak površina koje su izlicitirane i koje nisu i vršimo nadzor da niko neuđe u državni posed bez uplaćenog zakupa. Kada je primena zakona u pitanju i u ovoj akciji država je pokazala fleksibilnost dajući mogućnost poravnanja, naglašava Marić

Da Vas podsetimo:  Kako je Džo Bagerista osuđen na smrt

Svi uzurpatori su do kraja maja ove godine mogli da postignu vansudsko poravnanje što je objavljeno i na sajtu Ministarstva poljoprivrede i zašitu životne sredine.

-Oni su bili dužni da uplate određenu svotu novca na račun Ministarstva finansija. Onima koji to nisu učinili određeno je da plate trostruki iznos zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Mi tretiramo samo tehnička pitanja koja se tiču sprečavanja uzurpacije što je u domenu poljočuvarske službe i ovo je dokaz da se opština Alibunar aktivno uključila u zaštitu državnog poljoprivrednog zemljišta od čega će koristi imati opština i država, zaključuje Marić.

juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime