ULUS i NKSS: Sram vas bilo! Ministarstvo kulture i informisanja objavilo najsramnije saopštenje u istoriji te institucije

2
612
Ministar Vladimir Vukosavljević / Foto: N1 TV

Udruženje likovnih umetnika Srbije i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije kažu da se ni jedan ministar kulture u svetu nije usudio da govori o “degenerisanoj umetnosti”

„Ministarstvo kulture i informisanja je 15. oktobra 2020. godine objavilo najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“, poručuju u današnjem saopštenju Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

„Od Minhena 1937. godine, ni jedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o degenerisanoj umetnosti“, ističu ove dve organizacije, ukazujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva, u kome se kaže i:

„Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti”.

Ili:

“Izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha”.

„Ovakvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima“, kažu ULUS  i NKSS.

Oni ističu da nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, već da nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom.

Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi.

Nije da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi, kaže se u saopštenju koje se završava sa:

„Sram vas bilo!“

Izvor: Cenzolovka

2 KOMENTARA

  1. Браво министре, свако нормалан тако размишља.Уопште ме није брига о мишљењу самопроглашених уметника из чијег се саопштења више него јасно види да су чисти политичари и плаћеници одређених НВО.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime