UN nije zamenio zastave država članica zastavama duginih boja

0
133

Da li su 193 zastave ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku zaista zamenjene sa isto toliko zastava duginih boja tokom Meseca ponosa LGBTQ+ zajednice? Ne. Viralni snimci i fotografije prikazuju najmanje četiri godine star snimak ispred Rokfeler centra koji, usput, nema nikakve veze sa UN-om. Sporne tvrdnje demantovali su i portparoli UN-a u Njujorku

Foto: Canva

Godinama unazad, velikih broj kompanija i institucija širom sveta obeležavaju junski mesec ponosa. Često to čine i izmenom svojih fizičkih i online vizuelnih identiteta (logotipa, profilnih i naslovnih fotografija na društvenim mrežama) dodajući im pozadinu sa zastavom duginih boja — kao simbol podrške LGBTQ+ zajednici.

Ove godine, šarene zastave i drugi izrazi inkluzivnosti naišli su na posebno burne reakcije pojedinih konzervativnih grupa i pojedinaca na društvenim mrežama.

Screenshot fejsbuk objave o zastavi Ujedinjenih nacijaFoto: Facebook/Screenshot

U Fejsbuk objavi od 8. juna tvrdi se sledeće „Ujedinjene nacije zamenjuju sve zastave 193 zemlje LGBT zastavama, Kuda ide ovaj svet?”, kao i „Ne samo da menjaju zastave…ovo je smer u kojem se ide…Jasno vam je?”.

Međutim, UN nisu skinule zastave svojih zemalja članica u ime ovogodišnjeg meseca ponosa.

„Jedine zastave koje se vijore ispred UN-a su zastave 193 države članice, [zastave] dva posmatrača i zastava UN-a”, navodi Širin Jasin, pomoćnica portparola generalnog sekretara UN-a za FactCheck.

„Sve zastave, dakle ukupno njih 196, uvek su istaknute ispred sedišta UN-a u Njujorku i nikada se ne menjaju, pa ni za prilike kao što je jun Mesec ponosa”, kaže Jasin.

Takva postavka zastava ostaje nepromenjena od 1945. godine.

To, međutim, ne znači da je u ovoj međunarodnoj instituciji izostala zvanična podrška Mesecu ponosa.

Visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk je u tvitu od 1. juna rekao: „Hajde da proslavimo raznolikost LGBTIQ+ zajednice i odamo počast njihovom ogromnom doprinosu pokretu za ljudska prava.”

Pored toga, UNAIDS, agencija UN zadužena za okončanje epidemije AIDS-a, je povodom početka Meseca ponosa izdala saopštenje u kojem iskazuje svoju solidarnost sa LGBTQ zajednicama.

Da Vas podsetimo:  Milioni vakcinisanih tinejdžera padaju kao muve, pokazuju zvanični podaci

„Mesec ponosa pruža priliku da se proslavi otpornost, različitost i dostignuća tih zajednica, dok istovremeno služi kao podsetnik na važnu kolektivnu posvećenost ljudskim pravima, jednakosti i hitnoj potrebi da se dekriminalizuju istopolni odnosi”, saopštila je UNAIDS.

Umesto u sedištu UN-a u Njujorku, fotografija prikazana na Instagram objavi je zapravo nastala na trgu ispred Rokfeler centra, verovatno pre više od četiri godine.

Obrnuta pretraga pokazuje da se fotografija pojavljuje u medija galeriji Vikimedije, datirana na 2019. godinu i ukazuje da je snimljena u obližnjoj Rokfeler Plazi na Menhetnu.

Zastave duginih boja, fotografija koja je zapravo nastala na trgu ispred Rokfeler centraFoto: WIkimedia Commons

Rokfeler centar na svojoj veb stranici objašnjava da je proslava Meseca vremenom postala važna manifestacija za ovu organizaciju na Menhetnu, „igrajući ključnu ulogu u obezbeđivanju inkluzivnog prostora za sve u srcu Midtauna“.

„Tokom meseca juna, naš kampus će biti ukrašen simbolima LGBTQ+ ponosa sa duginim bojama koje okružuju Klizalište (ispred Rokfeler centra, The Rink)“, navodi se na sajtu centra.

***

Dakle, zaključujemo da snimci i fotografije koje kruže nisu snimljene ispred sedišta UN u Njujorku, već ispred Rokfeler centra, i stare su najmanje četiri godine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime