Univerzitet Stenford raskrinkao botove – ugašeni jer su služili samo propagandi vlasti

0
648
Foto: pixabay.com

Internet laboratorija prestižnog američkog Univerziteta Stenford analizirala je zašto je Tviter ugasio 8.558 botovskih naloga u Srbiji i navela kao razloge – promociju Vučića, napadanje opozicije i veštačko podizanje popularnosti tvitova koji podržavaju lidera naprednjaka. Stenford nije našao direktnu vezu sa SNS, jeste sa tabloidima, a Južne vesti ranije su otkrile da je adresa bot-centrale ista kao i adresa SNS.

Ugašena mreža se sastojala od 8.558 naloga, a njihova najveća aktivnost bila je 2018. i 2019. godine. Zajedno su poslali više od 43 miliona tvitova.

Kako se navodi u istraživanju Stenforda, nalozi su konstantno navodili korisnike Tvitera na sajtove prorežimskih srpskih medija. Među njihovim tvitovima bilo je više od 8,5 miliona linkova koji su vodili ka zvaničnoj internet stranici Srpske napredne stranke, ali i prema internet portalima koji podržavaju Aleksandra Vučiću i SNS, kao što su informer.rs, alo.rs i pink.rs.

Među prva tri naloga koja su najviše retvitovana od ove bot mašinerije jesu @sns_srbija 4,5 miliona puta, zatim sledi nalog @InformerNovine sa 1,8 miliona ritvitova, pa tek onda @avucic sa 1,7 miliona.

U vrhu liste onih koje su botovi reklamirali bili su i nalozi potpredsednika SNS Milenka Jovanova i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, kao i tabloida Alo.

Dve glavne botovske operacije koordinisale su se za predsedničke izbore 2017. kada su pomagali Vučiću da pobedi i proteste opozicije “1 od 5 miliona” kada su diskreditovale one koji su protiv vlasti i zatrpavale Tviter prorežimskim sadržajem.

Botovi su uglavnom, pokazalo je istraživanje, bili poznati na mrežama po generisanom ponavljanju pro-Vučić fraza do vređanja protivnika i rasturanja debata.

Analiza Stenforda nije pokazala direktnu vezu bot-mašinerije i SNS-a, ali zaključuju da je bot-mreža usklađena sa Vučićevim naporima da učvrsti svoju snagu i uticaj svoje partije.

Da Vas podsetimo:  Medijski konkursi 2015–2021: Za blizu 14.000 projekata izdvojeno više od 85 miliona evra

Sam Vučić sinoć je odgovorio “da ne zna šta su botovi“. Rekao je i da „ne koristi Tviter” iako postoje nalozi @avucic i @predsednikrs sa kojih se on pre neki dan zahvalio svim građanima koji se ponašaju odgovorno, a redovno se tu saopštavaju informacije o njegovom radu.

Kako izgleda posao SNS bota Južne vesti otkrile su avgusta prošle godine, kada je bivši bot svedočio o poslu koji je obavljao za vladajuću stranku i to iz javnog preduzeća, a organizovana je i konferencija i debate o uticaju botova na javno mnjenje.

Jedna od aktivnosti botova jeste i lupanje pluseva i minuseva na komentare vesti, kako bi stvorili privid podrške ili neodobravanja.

Direktnu vezu takvog botovanja i naprednjaka dokazale su Južne vesti kada su bot-centralu locirale na adresi Paljmira Toljatija 5, gde je sedište vladajuće stranke.

Odatle je Južnim vestima stiglo milion pluseva i minuseva – iz jednog centra, jedne mreže, sa jedne IP adrese – registrovane u beogradskoj centrali SNS.

Kompletno istraživanje Stenforda, možete pogledati ovde.

M. Zirojević
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime