Vakcinišu i zatvaraju: Hoće da rade samo prodavnice, apoteke i pumpe!?

1
576

“Naravno da smo daleko od nečega što bismo mogli da nazovemo krajem epidemije koronavirusa. Dobro je što je veliki broj vakcinisanja, ali to ne može da se poredi sa završavanjem epidemije”, izjavio je za RTV dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.

On je naglasio da je imunitet nešto što će doći i vakcinacija ne sme da bude motiv za opuštanje.

„Masovna vakcinacija je fenomen koji će pomoći da bude manje zaraženja i da bude što manje žrtava, uslovi za pogoršanje postoje, treba da se preispituju i mere koje su na snazi treba da se dosledno sprovedu, i rigorozno i dosledno#, istakao je dr Janković.

Kako je naveo, došli smo u određenu tačku da bi sutra bila odluka doneta o neophodnom pooštrenju mera.

„Vikendi su veliki problem, predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar, i u Kriznom štabu, je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem“, rekao je on.

„Požar se lakše gasi dok je mali. Želimo da delujemo preventivno i potrebno je delovati proaktivno“, poručio je dr Janković.

„Trudimo se, činimo se sve što je u moći Kriznog štaba da se ostvari razumevanje oko opšteg dobra. Drugo je zakonski aspekt, a ako su neke mere dobile izvršnu snagu, onda postoje organi koji se brinu o njihovom staranju“, naveo je on.

„Suština prevencije ostala je ista. Virus može da mutira, nije najbitnije koji je podtip virusa. Vakcina deluje na sve, potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna“, istakao je dr Janković dodavši da što se manje ljudi zarazi, to će manje biti i onih sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji završilo 90 odsto struje izvezene iz Republike Srpske

U Novom Sadu se povećava broj novoobolelih

„Ono što je činjenica jeste da se povećava broj novoobolelih i broj prvih pregleda u Novom Sadu. U svakom slučaju situacija je kao i u celoj državi, povećava se broj novoobolelih“, izjavio je dr Dragan Stajić, član Gradskog veća Novog Sada zadužen za zdravstvo.

„Od 26.11. prošle godine proglašena je vanredna situacija. U Novom Sadu vanredna situacija daje mogućnost da sve resurse koji su nam dostupni promptno upotrebimo da bismo zaštitili zdravlje građana“, rekao je on.

Stajić je poručio da onog momenta kada se proceni kršenje propisa odmah se pišu krivične prijave. Do sada su to bile prekršajne prijave.

„Ono što moramo da ponavljamo jeste da je potrebno stalno se pridržavati mera“, rekao je Stajić.

Tiodorović: Trenutna situacija više nije iznenađenje

Prof.dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, istakao je da trenutna situacija više nije iznenađenje.

„Imamo situaciju da se sprovode mere. Situacija se smiri, a onda, kao što je bilo u junu i decembru, nesprovođenje mera, previše opuštanja, i imamo jedan udar koji je počeo da se odvija, Arilje, Vranje, Kraljevo, Kula, Beograd, stvarno veliki broj je primiti 60 pacijenata u kovid bolnicu u Batajnici i za očekivati je da će u narednim danima biti porast broja obolelih od koronavirusa“, rekao je dr Tiodorović.

Prema njegovim rečima, ne možemo se vratiti u normalu, ni ceo svet, dok ne bude epidemija pod kontrolom.

„Treći talas koji će verovatno biti i u martu mesecu bilo bi dobro da se svede pod kontrolu, verovatno ćemo imati treći talas, ali se bojim da nećemo moći da ga kontrolišemo“, izjavio je dr Tiodorović.

“Nije izuzetak zbog vakcinacije porast obolelih, i u Srbiji se to dešava. Novi soj ima lakše karakteristike zaražavanja, ali nije takvog potencijala da izazove veliki skok obolevanja“, rekao je on.

Da Vas podsetimo:  Kladionice u Srbiji - bolest i nebriga

„Može se reći da mnogo više zna medicinska nauka nego decembra pretprošle godine, ali ovo je do sada najteža pandemija. Može se uporediti sa španskom groznicom, posle sto godina imamo jednu tešku pandemiju“, naglasio je dr Tiodorović.

“Dovoljno je da mutacije virusa izazivaju respekt, pojavljuju se i razni sojevi, mutacije virusa, preko 100 novih sojeva ovog virusa korona ima“, istakao je.

„Ako bismo sproveli vakcinaciju, da obezbedimo 2,5 miliona vakcinisanih, mogli bismo da dostignemo 60,70 odsto kolektivnog imuniteta, i svedemo pod kontrolu koronavirus“, rekao je dr Tiodorović za RTV.

Izvor: Slavija-info

1 KOMENTAR

  1. Права мера jе сменити самозвани кризни штаб, због не стручности, ширеньа панике, изношеньа лажи , буквално су износили глупости без срама и стида . Загорчаваjу нам живот са своjим бесмисленим мерама . Против заразе треба да се формира тело за борбу против заразних болести коjе би се састоjало од лекара стручних, са великим броjем излечених пациjената и коjи су омильени у народу . Када би такви лекари предложили мере вечина становништва би их поштовала без присиле. Ови човекомрсци коjима нико не веруjе и сви их презиру треба да буду разрешени и да им буде забраньен рад у Србиjи за сва времена.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime