Vlada ignorisala Agenciju

0
1007

Nepravilnosti u radu državnog preduzeća „Jedinica za upravljanje projektima“ (JUP) se nastavljaju, a ovoga puta u to je umešana i Vlada Srbije. Iako je Agencija za borbu protiv korupcije prošle godine utvrdila da je tadašnji direktor JUP-a Goran Kvrgić kršio zakon i bio u sukobu interesa, umesto da ga trajno razreši dužnosti Vlada Srbije ga je u jednom danu smenila i ponovo imenovala na istu funkciju, otkriva Pištaljka.

Goran Kvrgić

Kvrgić, koji je konačno smenjen u maju ove godine, u momentu imenovanja bio je u sukobu interesa jer je, kako je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, bez njene saglasnosti obavljao dve javne funkcije i jer je godinu dana, paralelno sa tim funkcijama, bio suvlasnik preduzeća sa udelom od 40 odsto. To sve nije smetalo Vladi Srbije da ga postavi na čelnu funkciju direktora državnog preduzeća koje je upravljalo sa 800 miliona evra kredita, donacija i budžetskih sredstava.

Agencija za borbu protiv korupcije je 31. decembra 2015. pokrenula postupak protiv Kvrgića koji je rezultirao rešenjem da mu kasnije stečena funkcija (direktor JUP-a) prestaje po sili zakona. On je, naime, u aprilu 2014. postavljen za predsednika Upravnog odbora Gradskog centra za socijalni rad Beograd, a onda krajem januara 2015. i za direktora JUP-a, što nije prijavio Agenciji na šta je po zakonu bio dužan.Kvrgić, koji je danas „samo“ dekan privatnog Fakulteta za menadžment u Novom Sadu na kojem je diplomirao bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u jednom momentu je obavljao čak četiri funkcije što u privatnom što u javnom sektoru – dekan fakulteta, suvlasnik privatnog preduzeća, direktor JUP-a i predsednik UO Gradskog centra za socijalni rad.

Od prvog imenovanja za direktora JUP-a, krajem januara 2015. Kvrgić je imao zakonski rok od tri dana da zatraži saglasnost Agencije za obavljanje druge funkcije, što nije uradio ni godinu i po dana kasnije. Nakon što je Agencija u martu 2016. utvrdila da je u sukobu interesa, Kvrgić je mesec dana kasnije podneo ostavku na mesto u UO Gradskog centra za socijalni rad Beograd.

Da Vas podsetimo:  PANDEMIJA, MUVAČINE I SRPSKI POLITIČARI

Kao izgovor za kršenje zakona, Kvrgić je u izjašnjenju Agenciji naveo da „…u trenutku postavljenja na funkciju direktora nisam imao kako neposredna, tako ni posredna saznanja da vršim još jednu javnu funkciju”.

„Nikad me niko iz Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu nije  obavestio da se radi o javnoj funkciji”, navodi Kvrgić. Agencija je ocenila da „nepoznavanje zakona nije opravdan razlog za neispunjavanje zakonskih obaveza”.

Paralelno sa funkcijom u Gradskom centru za socijalni rad, gde je proveo dve godine, Kvrgić je godinu dana bio i suvlasnik privatnog preduzeća „RGM invest“, registrovanog za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada. On je Agenciji dostavio odluku prema kojoj je iz vlasništva u tom preduzeću izašao 5. februara 2013. Ta odluka je odbačena jer nije sudski overena i zato što je proverom u Agenciji za privredne registre utvrđeno da je promena u vlasništvu zabeležena tek dve godine kasnije.

Kvrgić je po zakonu bio dužan da 30 dana od dana stupanja na funkciju predsednika UO Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu 15. aprila 2014. godine prenese svoja upravljačka uprava u „RGM invest“ na nepovezano lice. Nakon što je Agencija u martu 2016. donela rešenje da je u sukobu interesa, Kvrgić je podneo žalbu Odboru Agencije za borbu protiv korupcije, koja je odbijena kao neosnovana.

Vlada Srbije ga je dužnosti direktora JUP-a razrešila tek tri meseca kasnije, na sednici 27. jula. Na istoj sednici ga je odmah posle smene sa mesta direktora, Vlada ponovo imenovala, samo ovaj put na mesto v.d.direktora, gde je ostao sve do 4. maja ove godine kada je smenjen zbog žalbi međunarodnih kreditora na loše sprovođenje naučnih projekata kojima je JUP upravljao.

Da Vas podsetimo:  Zašto advokati ne smeju odustati

I Državna revizorska institucija je utvrdila brojne propuste u radu tokom Kvrgićevog mandata, između ostalog i da je tadašnja uprava nenamenski trošila kredite namenjene razvoju nauke tako što ih je, umesto u naučne projekte, ulagala kao depozite u bankama i od kamata zaradila 68 miliona dinara, o čemu je Pištaljka već pisala.

Takođe, od 29 naučnih potprojekata kojima je JUP aplicirao kod međunarodnih banaka za dobijanje 305 miliona evra kredita, za sedam godina ostvareno je samo njih sedam, a potrošeno 135 miliona evra. Preostalih 170 miliona evra kredita Vlada Srbije prebacila je prošle godine Kancelariji za javna ulaganja.

Preduzeće JUP, čije poslovanje je slabo poznato javnosti, formirano je u julu 2010. na inicijativu Evropske investicione banke, koja je tada dala kredit Srbiji za razvoj nauke u iznosu od 200 miliona evra, kada je ministar nauke bio funkcioner Demokratske stranke Božidar Đelić. Za naučne projekte država Srbija se godinu dana kasnije zadužila još 105 miliona evra kod Banke Saveta Evrope. JUP je tokom vremena u nadležnost dobio i projekte za renoviranje škola i pomoć izbeglicama.

PRILOZI:

Obaveštenje Agencije Goranu Kvrgiću da je protiv njega pokrenut postupak

Izjašnjenje Kvrgića na obaveštenje Agencije

Dopis Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu

Ostavka Gorana Kvrgića na mesto predsednika Upravnog odbora Gradskog centra za socijalni rad

Kvrgićeva žalba na rešenje direktora Agencije

Rešenje Odbora Agencije o odbijanju Kvrgićeve žalbe

Fotografija u tekstu preuzeta je sa sajta Fakulteta za menadžment 

Biljana Živančević

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime