Vlada licemerna prema baštini na KiM

0
827

profimedia„Licemeran je stav Vlade R. Srbije koja sa punom slobodom nastavlja dijalog sa šiptarskim separatistima iako je Ustavni sud taj dogovor ocenio kao neustavan i bez zakonske osnove koja bi mogla da omogući proizvod bilo kakvog pravnog dejstva“ ocenjuju u Skupštini autonomne pokrajine KiM.

Stav državnog vrha R. Srbije, SPC i SANU, od 20.10.2015. kojim su zahtev Kosova za prijem u UNESKO i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbacili, kao i to da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, da će nastaviti put ka članstvu u EU, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama je još jedna politička farsa, pred današnje zasedanje Izvršnog saveta UNESKA, smatraju u Skupštini Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

U saopštenju za javnost kojim su danas reagovali, kaće se da konstatacija da se sve institucije i državni organi R. Srbije, oštro suprotstavljaju prijemu Kosova u UNESKO, je u najmanju ruku gorka ironija. Kako se navodi ovo pre svega jer je „ta ista Vlada potpisala Briselski sporazum kojim se obavezala da neće sprečavati članstvo tzv., „Kosova“ u međunarodnim organizacijama, a državni organi učestvuju u implementaciji sporazuma“.

Poslanici i rukovodstvo Skupštine AP KiM svesni su situacije u kojoj se nalazi država Srbija i pod kojim je pritiscima i ucenama. Saglasni su da sve probleme treba rešavati na miran način i da je neophodno uspostaviti bolje odnose sa Albancima, ali ne po svaku cenu i ne na uštrb nacionalnih, državnih i interesa srpskog naroda koji živi na KiM, kaću oni. Sa politkom Vlade Srbije ne slažu se ni po pitanju takozvane Zajednice srpskih opština koja „kao instrument zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na KiM, je ustvari implicitno priznanje nezavisnosti i podrška stavu predsednika SANU gospodina Vladimira Kostića, da Kosovo ni de fakto ni de jure nije u rukama Srbije i da Kosovo i Metohiju treba napustiti na dostojanstven način“.

Da Vas podsetimo:  Spasavanje rezerviste Dragutina iz Vukovara

„Licemeran je stav, da Vlada R. Srbije i njene delegacije imaju punu slobodu, da u okviru Ustava R. Srbije, nastave dijalog između Beograda i Prištine, imajući u vidu da je Ustavni sud doneo Odluke da postignuti sporazumi o katastru, matičnim knjigama, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima i slobodi kretanja nisu u saglasnosti sa Ustavom, a da je Briselski sporazum politički a ne pravni akt i da kao takav ne može da proizvodi pravna dejstva“ navode jedini legitimni predstavnici srpskog naroda sa Kosova i Metohije.

Takođe su poslanici i rukovodstvo Skupštine AP KiM saglasni, da je neophodno da u društvu vlada otvoren i kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerancije i srpske otvorenosti.

„Nažalost, kada je u pitanju KiM, aktuelna vlast R. Srbije je prisvojila suverenost od građana i uspostavila vlast nezavisne države „Kosovo“ mimo slobodno izražene volje građana na Referendumu 2012. godine. Dalja implementacija Briselskog sporazuma, kao političkog akta predstavlja ozbiljnu pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu R. Srbije i njene državnosti na KiM“ navodi se u današnjem saopštenju ove Skupštine.

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime